Ο πρώην πρόεδρος Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα καταδικάστηκε ερήμην να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών και τριών μηνών από τη δικαιοσύνη της Βολιβίας επειδή είχε υπογράψει το διάστημα που βρισκόταν στην εξουσία περίπου εκατό πετρελαϊκές συμβάσεις χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους (1993-1997 και 2002-2003), εξόριστος στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε για «συμπεριφορά που ζήμιωσε την οικονομία» και «παράλειψη καθήκοντος», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Υπέγραψε «107 συμβάσεις» για την παραχώρηση, την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση και την εμπορική διάθεση υδρογονανθράκων «δίχως έγκριση της νομοθετικής εξουσίας την εποχή», κάτι που αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών και νομικών κανόνων σε ισχύ» τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην ετυμηγορία κατέληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ανώτατο δικαστήριο, έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσαρ Σίλες εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική» και «άνευ προηγουμένου» απόφαση, που επιτρέπει να κινηθούν «διαδικασίες έκδοσης» των προσώπων που κρίθηκαν ένοχα.
Ο φιλελεύθερος πρώην πρόεδρος, 94 ετών, είχε παραιτηθεί και καταφύγει στις ΗΠΑ μαζί με υπουργούς του τον Οκτώβριο του 2003, μετά την κατάπνιξη στο αίμα μαζικών διαδηλώσεων στη Βολιβία.
Καταδίκες και για τους δύο πρώην υπουργούς
Πέρα από τον Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα, οι πρώην υπουργοί Υδρογονανθράκων Χόρχε Μπερινδοάγκε και Κάρλος Αλμπέρτο Κοντρέρας καταδικάστηκαν να εκτίσουν πέντε χρόνια φυλάκισης έκαστος, όπως και ο Κάρλος Αλμπέρτο Λόπες, πρώην υφυπουργός.
Χιλιάδες Βολιβιανοί είχαν συμμετάσχει τον Οκτώβριο του 2003 σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της εξαγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μέσω λιμανιών της Χιλής, στο πλαίσιο συμφωνίας που αμφισβητείτο εκτός των άλλων εξαιτίας του ιστορικού βολιβιανού αιτήματος να δοθεί ξανά στη χώρα πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό — χάθηκε στον πόλεμο με τη Χιλή (1879-1883).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας