Θεωρούμενες ένα προοίμιο των προεδρικών εκλογών του 2026 και της αναμέτρησης ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και εκείνων του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, οι δημοτικές της Κυριακής στη Βραζιλία ανέδειξαν μια ανησυχητική τάση ενίσχυσης της κάθε έκφανσης της Δεξιάς. Ηταν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί και συμμαχίες που επικράτησαν ή μπήκαν στον δεύτερο γύρο στην πλειοψηφία των περισσότερων από 5.300 δήμων της χώρας.
Με τους δύο ηγέτες να μην πρωταγωνιστούν στην εκλογική σκηνή της αυτοδιοικητικής κάλπης, η μάχη δόθηκε ανάμεσα στο Εργατικό (ΡΤ) και το Φιλελεύθερο (PL), τα αντίστοιχα κόμματά τους, και τις (παράδοξες συχνά) συμμαχίες που επέλεξαν. Κι ενώ το ΡΤ έδειξε σημάδια ανάκαμψης από τις καταστροφικές επιδόσεις του στις δημοτικές του 2020, ο Μπολσονάρο απέτυχε να αποσπάσει κάποιο μεγάλο λαϊκό έρεισμα που θα μπορούσε να «δικαιολογήσει» και να ενισχύσει την απαίτησή του να του χορηγηθεί αμνηστία (από τη δικαστική απαγόρευση να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα ώς το 2030) ώστε να μπορεί να είναι προεδρικός υποψήφιος το 2026.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι εκλογές στο Σάο Πάολο, τον οικονομικό κινητήρα και μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας με σχεδόν 12 εκατ. κατοίκους. Ο επίλεκτος του Μπολσονάρο και νυν δεξιός δήμαρχος Ρικάρντο Νούνες θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο της 27ης Οκτωβρίου με τον ακτιβιστή και βουλευτή Γκιγιέρμε Μπούλος, του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας, που στηρίζεται από τον πρόεδρο Λούλα. Ο Νούνες ήρθε πρώτος με διαφορά στήθους με ένα 29,48% έναντι 29,07% του προοδευτικού υποψηφίου. Ενώ στην τρίτη θέση και με την εξαιρετική επίδοση του 28,14% ήρθε ο outsider αντισυστημικός Πάμπλο Μαρσάλ, το πλέον ορατό πρόσωπο της πιο ακραίας τάσης του μπολσοναρισμού που αυτονομείται από τον Μπολσονάρο.
Δημοσκόποι θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη νίκη του Νούνες, εκτιμώντας πως θα κερδίσει και τους ψηφοφόρους του Μαρσάλ, αν και απομένει να φανεί ποιο τίμημα θα ζητήσει για αυτή τη στήριξη ο ακροδεξιός πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ευαγγελικός coach της ευημερίας. Κατά την εφημερίδα Estado, ο αποκλεισμός του αντιδραστικού influencer από τον δεύτερο γύρο «αποκαθιστά τη μετριοπάθεια» στην καμπάνια. Αλλα η ανάδυση του Μαρσάλ σε πολιτικό παράγοντα μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον χώρο της κάθε είδους Ακροδεξιάς. Ιδίως στις ανακατατάξεις που ίσως σημειωθούν ενόψει των προεδρικών, καθώς για πολλούς αποτελεί έναν πιθανό διεκδικητή της ηγεσίας αυτού του χώρου.
Αντίθετη είναι η κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Ρίο ντε Ζανέιρο των 6,8 εκατ. κατοίκων, όπου οι εκλογές ήταν περίπατος για τον υποστηριζόμενο από τον Λούλα νυν δήμαρχο, Εντουάρντο Πάες. Ο κεντρώος πολιτικός εξασφάλισε τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ένα συντριπτικό 60,26%. Ο υποψήφιος του Μπολσονάρο, Αλεξάντρε Ραμαζέμ, που επί της προεδρίας του διετέλεσε επικεφαλής της βραζιλιάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών και σήμερα διερευνάται για ένα δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων, αρκέστηκε σε ένα 31%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο Μπολσονάρο σε αυτές τις δημοτικές, γιατί έχασε με έναν καθαρά δικό του υποψήφιο στην πόλη που θεωρείται φέουδό του και από όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.
Η νίκη του Πάες θεωρείται σε σημαντικό βαθμό και νίκη του Λούλα, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, και σε αυτόν πρώτον απηύθυνε τις ευχαριστίες του ο επανεκλεγμένος δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο, τονίζοντας «ας τελειώνει η πόλωση […] Μπορούμε να ενωθούμε ανεξάρτητα από την κοσμοαντίληψή μας. Η φροντίδα μιας πόλης, μιας πολιτείας, ενός κράτους έχει περισσότερο να κάνει με την καλύτερη φροντίδα όσων περισσότερο το έχουν ανάγκη. Είχαμε την ψήφο από κόσμο της Δεξιάς έως της Αριστεράς, από τους προοδευτικούς έως τους συντηρητικούς. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για τη Βραζιλία».
Ο υπουργός Θεσμικών Σχέσεων Αλεξάντρε Παντίλια απέφυγε να αναγνωρίσει την αύξηση που σημείωσαν συνολικά οι δεξιές δυνάμεις σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, χαιρετίζοντας το γεγονός πως αυξήθηκε ο αριθμός των ψήφων προς τα κόμματα-συμμάχους της κυβέρνησης. Αλλά γεγονός είναι πως συνολικά οι δεξιές δυνάμεις θα διοικούν περισσότερους από 3.000 δήμους και η Αριστερά κάπου 700, γράφει μια πρώτη εκτίμηση της El Periódico. Επιπλέον, ο μπολσοναρισμός κέρδισε στον πρώτο γύρο σε δύο πρωτεύουσες πολιτειών και πέρασε στον δεύτερο σε άλλες εννέα, ενώ αντίθετα το Εργατικό Κόμμα του Λούλα δεν κατάφερε να κερδίσει καμία πρωτεύουσα πολιτείας στον πρώτο γύρο και διεκδικεί στον δεύτερο μόνο 4.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, το CELAG (Λατινοαμερικανικό Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής) συμπεραίνει: «Το αποτέλεσμα για το στρατόπεδο του προέδρου Λούλα δεν είναι κακό, αλλά προφανώς για τη βραζιλιάνικη Αριστερά υπάρχουν δύο τύποι εκλογών: αυτές όπου συμμετέχει ο Λούλα κι εκείνες όπου δεν συμμετέχει. Η ικανότητα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς να συσπειρώσει επιτυχημένες συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Από την άλλη, στο στρατόπεδο του Μπολσονάρο φαίνεται πως οι υποψήφιοι με ρητή στήριξη του πρώην προέδρου έχουν καλά αποτελέσματα και με αυτή τη στήριξη συσπειρώνει περισσότερους ψηφοφόρους (ιδίως σε μεγάλες πόλεις) σε σχέση με άλλες δυνάμεις της Δεξιάς. Ο Μπολσονάρο συνεχίζει να συσπειρώνει».
Αν και, όπως γράφει ο πολιτικός αναλυτής Ερίκ Νεπομουσένο στην Página12, «η πρόκληση τώρα για τον Μπολσονάρο είναι πως αναδύεται μια ισχυρή Δεξιά που δεν εξαρτάται πια άμεσα από αυτόν», όπως και μια Ακροδεξιά σαν του Μαρσάλ που απειλεί τα πρωτεία του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας