Δικαστήριο στον Παναμά αθώωσε χθες 28 πρόσωπα που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος για το πολύκρατο σκάνδαλο της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που βρίσκεται στην καρδιά του διεθνούς σκανδάλου φοροδιαφυγής «Panama Papers» και έχει πλέον κλείσει.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενος ήταν οι συνιδρυτές της, ο Γιούργκεν Μοσάκ και ο Ραμόν Φονσέκα, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 71 ετών. Στη διάρκεια της δίκης η εισαγγελέας Ίσις Σότο, που προΐσταται μονάδας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, ζήτησε τη βαρύτερη ποινή –12 χρόνια κάθειρξης–.
Ωστόσο, η έδρα ισχυρίζεται ότι τα τεκμήρια που προσκομίστηκαν και περιέχονταν σε εξυπηρετητές (servers) της εταιρίας δικηγόρων δεν ήταν «ανιχνεύσιμα» και δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί «με βεβαιότητα», ή με άλλα λόγια πέραν πάσης αμφιβολίας, «η αυθεντικότητα» και «η ακεραιότητα» τους.
H πρόεδρος Μπαλοΐσα Μαρκίνες «αποφάνθηκε ότι οι υπόλοιπες αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς» και δεν επέτρεπαν να εξαχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας συμπέρασμα «για την ποινική ευθύνη» των κατηγορουμένων. Έτσι διέταξε την άρση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος των κατηγορουμένων.
Το πολύκροτο σκάνδαλο ξέσπασε το 2016 χάρη στην μεγάλη έρευνα «Panama Papers» που διενεργήθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Βασισμένη στη διεξοδική μελέτη 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της Μοσάκ Φονσέκα που διέρρευσαν, αποκάλυψε πως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί πρώτης γραμμής, προσωπικότητες του κόσμου της οικονομίας, όπως και μορφές του αθλητικού και του καλλιτεχνικού στερεώματος, απέκρυπταν από τις εφοριακές αρχές των χωρών τους ιδιοκτησίες, εταιρείες, κεφάλαια, κέρδη από μετοχές...
Προς τον σκοπό αυτό δημιουργούσαν αδιαφανείς εταιρείες, με ενδιάμεση την παναμαϊκή δικηγορική εταιρεία, ώστε να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να δημιουργήσουν εταιρείες-βιτρίνες σε διάφορες χώρες, ώστε να κρύβουν κεφάλαια, προερχόμενα σε κάποιες περιπτώσεις από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την έρευνα της κοινοπραξίας.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που επιδόθηκαν σε αυτές τις πρακτικές φιγουράρουν –μεταξύ πολλών άλλων– ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πρώην αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλονσον, του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον (ο νυν υπουργός Εξωτερικών), ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο επίσης αργεντινός αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ κ.λπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας