Μια απαγωγή Αμερικανών πολιτών στο Μεξικό η οποία κατέληξε στον θάνατο των δύο έξυσε πολλές πληγές και στις δυο χώρες. Ανέδειξε το πρόβλημα της φτώχειας και στις δυο πλευρές των συνόρων, τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών κι έγινε αφορμή για νέα τριβή στις συχνά δύσκολες διμερείς σχέσεις.
Την περασμένη Παρασκευή, τέσσερις Αμερικανοί απήχθησαν στην πόλη Ματαμόρος στο βόρειο Μεξικό από μέλη των καρτέλ, ενώ σκοτώθηκε και μια περαστική γυναίκα. Τέσσερις μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν οι δύο νεκροί και οι άλλοι δύο τραυματισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του καρτέλ πέρασαν τους Αμερικανούς για αντιπάλους τους, μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών από την Αϊτή. Προχθές, όπως δημοσίευσαν πολλά μεξικανικά μέσα, εντοπίστηκαν σε δημόσιο χώρο στο Ματαμόρος πέντε Μεξικανοί δεμένοι πισθάγκωνα, φερόμενοι ως δράστες της απαγωγής. Με μια επιγραφή που βρέθηκε δίπλα τους, η ηγεσία της ομάδας των Σκορπιών, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη φράξια του καρτέλ του Κόλπου, παρέδιδε στην αστυνομία τους φερόμενους ενόχους ζητώντας συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για το λάθος.
Οπως έγινε γνωστό, οι Αμερικανοί είχαν πάει στο Μεξικό για ιατρικούς λόγους. Ηταν μερικοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς ή ανασφάλιστους Αμερικανούς που κάθε χρόνο διασχίζουν τα σύνορα με το Μεξικό για να αγοράσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή για να κάνουν ιατρικές επεμβάσεις που εκεί στοιχίζουν πολύ φτηνότερα.
Στην πατρίδα τους όμως, αντί η υπόθεσή τους να γίνει η αφορμή για μια σοβαρή συζήτηση πάνω στο πρόβλημα, έδωσε λαβή σε θερμοκέφαλους Ρεπουμπλικανούς που ονειρεύονται λύσεις στρατιωτικού τύπου. Ο φιλοτραμπικός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, για παράδειγμα, πρότεινε να χαρακτηριστούν τα καρτέλ ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, γεγονός που θα έδινε στον αμερικανικό στρατό τη δυνατότητα να επιχειρήσει εναντίον τους επί... μεξικανικού εδάφους. Κάτι που απέρριψε αμέσως ο Λευκός Οίκος.
«Γιατί δεν φροντίζετε τη νεολαία σας; Γιατί δεν αντιμετωπίζετε τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνικής αποσύνθεσης; Γιατί δεν περιορίζετε τη μόνιμη αύξηση της κατανάλωσης ναρκωτικών;» ρώτησε απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στους Αμερικανούς πολιτικούς ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Ο ΑΜΛΟ, όπως τον λένε εν συντομία, φάνηκε να υποβαθμίζει τις απειλές των Ρεπουμπλικανών ως «προπαγάνδα» προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να στραφούν στο εσωτερικό τους αν θέλουν να καταπολεμήσουν τη μάστιγα της φεντανύλης.
Αλλά και ο ίδιος δέχτηκε επικρίσεις εντός του Μεξικού από βουλευτές της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την επιχείρηση που εξαπέλυσε για τον εντοπισμό των τεσσάρων Αμερικανών, όταν στη χώρα του αγνοούνται πάνω από 100.000 άνθρωποι και πάρα πολλά εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Και ο Τζο Μπάιντεν όμως, ο οποίος στρέφεται σε σκλήρυνση της μεταναστευτικής του πολιτικής, δεν γλίτωσε από τις έσωθεν επικρίσεις, με ορισμένα μέσα όπως η Washington Post να του επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι Μεξικανοί που επιχειρούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ προσπαθούν να ξεφύγουν από την ίδια βία της οποίας έπεσαν θύματα οι τέσσερις Αμερικανοί στο Μεξικό...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας