Ξεκίνησε η μεταφορά κρατουμένων στη μεγαλύτερη φυλακή της αμερικανικής ηπείρου, στο Ελ Σαβαδόρ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων στον κόσμο – 605 ανά 100.000 κατοίκους.
Η κυβέρνηση της χώρας εγκαινίασε πρόσφατα τη «μεγα-φυλακή» που αποτελεί το τελευταίο βήμα στην τουλάχιστον αμφιλεγόμενη καταστολή του εγκλήματος που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον πληθυσμό των κρατουμένων.
Περίπου 2.000 ύποπτοι ως μέλη συμμοριών μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης για «τρομοκράτες», χωρητικότητας 40.000 ατόμων.
«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου δεν θα μπορούν να κάνουν άλλο κακό στον πληθυσμό», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ναγκίμπ Μπουκέλε.
Μάλιστα, δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνονται άνδρες ημίγυμνοι, με λευκά σορτς, ξυρισμένα κεφάλια και πολλοί με τατουάζ συμμοριών.
Στο μεταξύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, που έχει παραταθεί αρκετές φορές και πλησιάζει τον ένα χρόνο , έχει αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα μετά τη δραματική αύξηση των δολοφονιών, που αποδίδονται σε βίαιες συμμορίες.
Μέσα σε αυτούς τους μήνες καταγράφηκαν πάνω από 64.000 συλλήψεις, που μπορεί να γίνουν χωρίς ένταλμα, ενώ οι κρατούμενοι δεν έχουν πλέον ούτε δικαίωμα για δικηγόρο.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αθώοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αυτής της πολιτικής αλλά και νεκροί κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης.
Ωστόσο, ο πόλεμος του Μπουκέλε κατά των συμμοριών μοιάζει να χαίρει αποδοχής από την κοινή γνώμη. Ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι θα συνεχιστεί μέχρι να συλληφθούν όλοι οι εγκληματίες.
Όμως, ανάμεσα στους κρατουμένους υπάρχουν περίπου 1.000 παιδιά, που παραμένουν προφυλακισμένα μαζί με ενήλικες, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), αφού η Βουλή με πρωτοβουλία του προέδρου φρόντισε να μειώσει την ηλικία ποινικής δίωξης των μελών των συμμοριών από τα 16 στα 12 έτη (Βλ. Μια φυλακή το Ελ Σαλβαδόρ, 8.2.2023).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας