• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 7.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 7.0°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.0°C / 8.3°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.0°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 6.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.7°C / 5.3°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%
Φωτογραφία αρχείου © Carlos Araujo | Dreamstime.com

Αύξηση φόρων για τους πλουσιότερους και τα πετρελαϊκά κέρδη στην Κολομβία

 • A-
 • A+

Το κοινοβούλιο της Κολομβίας ενέκρινε χθες φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους και επίσης υψηλότερη φορολόγηση των κερδών του πετρελαϊκού τομέα, εμβληματική υπόσχεση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά.

Το σχέδιο νόμου, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γερουσία και τη Βουλή, εγκρίθηκε διαδοχικά από τα δυο σώματα. «Η κυβέρνηση της αλλαγής προσφέρει στη χώρα μια προοδευτική και δίκαιη μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει στον δρόμο της πλήρους ειρήνης και της ισότητας», ανέφερε με ικανοποίηση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εσωτερικών, Αλφόνσο Πράδα. 

Ο νέος νόμος προβλέπει επιπρόσθετα έσοδα 20 τρισ. πέσος (4 δισεκ. δολαρίων) το 2023, ή με άλλα λόγια 1,7% του ΑΕΠ, τα οποία σκοπός είναι να διατεθούν για κοινωνικές επενδύσεις, και 23 τρισεκ. πέσος το 2026. Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να τερματίσει «την ακινησία της ανισορροπίας που κάνει την Κολομβία μια από τις δέκα πιο άνισες χώρες του πλανήτη», εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες, μιλάμε για τη φορολόγηση των πλουσιότερων στρωμάτων του πληθυσμού για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και επενδύσεις προς όφελος των φτωχότερων ανθρώπων στη χώρα», σχολίασε ο Πέτρο, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια τελετής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κοινοβούλιο έδειξε πως μπορεί να δρα υπέρ «αυτών που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη τον Ιούνιο και ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος βλέπει σε αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση έναν «δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

Κι αυτό γιατί η μεταρρύθμιση προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για όσους έχουν μηνιαία εισοδήματα δέκα και πάνω φορές υψηλότερα από τον κατώτερο μισθό (200 δολάρια). Δεν αφορά «το 98% των πολιτών», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιβάλλει επίσης υψηλότερους φόρους στα κέρδη του πετρελαϊκού τομέα (+15%), αυτού των μεταλλείων και των ορυχείων (+10% στα ορυχεία άνθρακα) και αυτού της ενέργειας. Προβλέπονται νέα φορολογικά έσοδα 11 τρισεκ. πέσος από αυτούς τους τομείς.

Τυχερά παιγνίδια και πλαστικές σακούλες

Ο Πέτρο είχε μετατρέψει το ζήτημα αυτό σε πολιτικό άρμα μάχης του, καθώς επαναλαμβάνει ότι σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε ενεργειακή μετάβαση και μεγάλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κείμενο έγινε αντικείμενο μακρού μπραντεφέρ με τους επιχειρηματίες και τους εργοδότες στην Κολομβία, που ερίζουν ότι απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά του πετρελαϊκού τομέα (σε αυτόν αντιστοιχεί το 57% των εξαγωγών της χώρας).

Η αρχική εκδοχή του προέβλεπε να συγκεντρωθούν 25 τρισ. πέσος, όμως η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Η εφαρμογή νέων φόρων στα ζαχαρούχα ποτά και στα κατεργασμένα τρόφιμα (10%) αναβλήθηκε έτσι ως τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειώθηκαν υπό την πίεση των επιχειρήσεων του τομέα. Οι τελευταίες αντέτειναν πως οι φόροι θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό, οποίος έφθασε το 12,2% σε ετήσια βάση, με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα λουκάνικα και τα ζυμαρικά δεν θα φορολογηθούν περισσότερο, φρόντισε να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν και ότι οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα (σ.σ. τα κατεργασμένα τρόφιμα) θα αρχίσουν να παράγουν πιο υγιεινά».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στην αύξηση της φορολογίας των υψηλότερων συντάξεων. Σχεδιάζει να επιβάλει ποινές φυλάκισης για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο από βεβαιωμένους φόρους που ξεπερνούν τα 20.000 δολάρια. Οι ποινές δεν θα εφαρμόζονται παρά μόνο σε όσους φοροδιαφεύγουν πάνω από τρεις φορές.

Η φοροδιαφυγή παραμένει «μια από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος της Κολομβίας», αποτελεί «προφανή αδικία» για όσους φορολογούμενους πληρώνουν τις οφειλές τους, αναγνώρισε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση εξάλλου καταργεί φοροαπαλλαγές που προσέφερε στον ιδιωτικό τομέα από τον τέως πρόεδρο, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, και ορίζει νέους φόρους για τις μεταβιβάσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας (άνω των 150.000 δολαρίων). Θα φορολογούνται επίσης τα κέρδη από τυχερά παιγνίδια.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ακόμη νέα τέλη στα καύσιμα και στα πλαστικά μιας χρήσης. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλωτές στην Κολομβία - Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο
Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους στο πλαίσιο των πολυήμερων διαδηλώσεων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίες βάφτηκαν στο αίμα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι...
Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλωτές στην Κολομβία - Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
O τυφώνας Ντόναλντ περνά στην αντεπίθεση...
Μετά το διπλό πλήγμα των τυφώνων στις νότιες ΗΠΑ, κι ένα νέο βαρύ τραύμα στη δημοτικότητά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε το τελευταίο διήμερο στην αντεπίθεση, πραγματοποιώντας σειρά...
O τυφώνας Ντόναλντ περνά στην αντεπίθεση...
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Δεκάδες επιβάτες λεωφορείου θάφτηκαν στη λάσπη λόγω κατολίσθησης στην Κολομβία
Η κατολίσθηση, που προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, έθαψε στις λάσπες λεωφορείο στην επαρχία Ρισαράλντα, περίπου 230 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπογοτά.
Δεκάδες επιβάτες λεωφορείου θάφτηκαν στη λάσπη λόγω κατολίσθησης στην Κολομβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία
«Κορυφή του παγόβουνου» για τη σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών που υπέστηκαν ψυχολογική και σωματική βία, βασανισμούς και βιασμούς. «Δεν υπήρξε ούτε μία ποινική καταδίκη» τόνισε η γ.γ. της Δ. Αμνηστίας
Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς στην Κολομβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Δημοσιογράφος στην Κολομβία δολοφονήθηκε αφότου του πήραν την αστυνομική προστασία
Μόλις έναν μήνα «άντεξε» ζωντανός ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Μορένο. Η αστυνομική προστασία που του παρείχαν αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο και, χθες, εκτελεστές τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Ήταν διευθυντής ιστοσελίδας και...
Δημοσιογράφος στην Κολομβία δολοφονήθηκε αφότου του πήραν την αστυνομική προστασία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η αναδιανομή της γης ως προϋπόθεση προόδου
Ο μακρύς και δύσβατος δρόμος προς την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία, μετά από δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων, περνάει μέσα από τον εκδημοκρατισμό της κτήσης γης.
Η αναδιανομή της γης ως προϋπόθεση προόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας