Αδιαφιλονίκητο φαβορί στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Κολομβία θεωρείται ο αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που μπορεί να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σχεδόν 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονται σε 12.000 εκλογικά τμήματα, όπου θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους τον αντικαταστάτη του διόλου δημοφιλούς απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στην εκλογική διαδικασία.
Η ψηφοφορία διεξάγεται σ' ένα κλίμα ζωηρών πολιτικών εντάσεων, με τον Γκουστάβο Πέτρο να εκφράζει την ανησυχία του για τις έκνομες μεθοδεύσεις των πολιτικών του αντιπάλων που προσπαθούν με κάθε μέσο να αποτρέψουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, που σημαδεύτηκαν από την πανδημία, μεγάλη ύφεση, μαζικές διαδηλώσεις στις πόλεις και επιδείνωση της βίας που ασκούν ομάδες ενόπλων στην ύπαιθρο.
Ο γερουσιαστής της Αριστεράς Πέτρο, ένας πρώην αντάρτης που μεταστράφηκε στη σοσιαλδημοκρατία, οικονομολόγος και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δίψα για «αλλαγή», την οποία έκανε έμβλημα της εκστρατείας του και εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις.
«Τελικά υπάρχουν δύο επιλογές», δήλωσε ο Πέτρο, κατά το τελευταίο ντιμπέιτ, την Παρασκευή. «Είτε μένουμε σε αυτά που έχουμε: τη διαφθορά, τη βία και την πείνα. Είτε αλλάζουμε για να κινηθούμε προς την ειρήνη, την παραγωγική πρόοδο και μια δημοκρατία με διαφάνεια», υποσχέθηκε, καλώντας τους συμπολίτες του να ενωθούν «για τη ζωή», ένα ακόμα κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του.
Είναι η τρίτη φορά που ο 62χρονος Πέτρο συμμετέχει σε προεδρικές εκλογές και για πολλά από τα μέλη του συνασπισμού του «Ιστορικού Συμφώνου» --που ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου-- είναι «τώρα ή ποτέ». Μαζί του, υποψήφια αντιπρόεδρος κατεβαίνει η Αφροκολομβιανή Φράνσια Μάρκες, ανέκαθεν μαχητική φεμινίστρια και αντιρατσίστρια έχει ήδη επιβληθεί ως ένα από τα φαινόμενα αυτών των προεδρικών εκλογών.
Απέναντί τους, ο συντηρητικός υποψήφιος Φεντερίκο Γκουτιέρες, πρώην δήμαρχος της Μεντεγίν, που θέλει να γίνει υπερασπιστής των «απλών» Κολομβιανών, στους οποίους υπόσχεται «τάξη και ασφάλεια».
Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 08.00 έως τις 16.00 τοπική ώρα. Ένας δεύτερος γύρος προβλέπεται για τις 19 Ιουνίου στην περίπτωση που - πολύ πιθανόν σύμφωνα με τον Τύπο - ο Πέτρο δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας