Μεγάλωσε η «επίσημη» λίστα με τον αριθμό των ανθρώπων, που έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό, ξεπερνώντας τους 100.000 από το 1964, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Σύμφωνα με το εθνικό μητρώο εξαφανισμένων ανθρώπων, 100.012 πρόσωπα χάθηκαν χωρίς ίχνος από τη 15η Μαρτίου 1964 ως τη 16η Μαΐου 2022. Περίπου το 75% ήταν άνδρες.
Οι εξαφανίσεις στο Μεξικό πολλαπλασιάστηκαν με φόντο το κύμα βίας των καρτέλ αφότου η τότε κυβέρνηση κήρυξε τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» πριν από 16 χρόνια.
Σύμφωνα με το Κίνημα για τους Εξαφανισμένους, οργάνωση που αγωνίζεται για να εξιχνιαστούν οι υποθέσεις και καλούν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να βρουν τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος, οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τις περιπτώσεις που καταγράφονται καθημερινά στο Μεξικό.
Σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση, στα νεκροτομεία της χώρας βρίσκονται πάνω από 37.000 πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν πως στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 52.000.
Η έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού στις δυνάμεις επιβολής του νόμου ώστε να μπορούν να διενεργούνται διεξοδικές έρευνες για τις εξαφανίσεις οδηγεί οικογένειες, συχνά μητέρες, να ενώνονται για να ψάξουν τους δικούς τους, ειδικά σε ομαδικούς τάφους.
Οι αρχές αποπειρώνται να δημιουργήσουν βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους. Ωστόσο, πολλά πτώματα θάβονται χωρίς να έχουν αναγνωριστεί, εξαιτίας της οξείας έλλειψης χώρου στα νεκροτομεία.
Οι πρώτες εξαφανίσεις στη χώρα ανάγονται στον «βρόμικο πόλεμο» εναντίον επαναστατικών κινημάτων την περίοδο 1960-1980. Από το 2006 καταγράφει τουλάχιστον 340.000 φόνους με θύματα των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στην πλειονότητά τους.
Τον Απρίλιο, η επιτροπή κατά των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων του ΟΗΕ είχε στηλιτεύσει την «ανησυχητική τάση ανόδου» των περιστατικών αυτής της φύσης, καλώντας την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να λάβει «μέτρα άμεσα» για να διορθωθούν τα πράγματα. Η επιτροπή θεωρεί πως ο βασικός υπαίτιος για το φαινόμενο είναι το οργανωμένο έγκλημα, ενώ επισημαίνει επίσης την παραμέληση του προβλήματος από πλευράς των αρχών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας