Άλμα στις εξαφανίσεις μεταναστών, που δηλώνονται στις μεξικανικές αρχές, καθώς σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ενώ ο κρατικός μηχανισμός δυσκολεύεται να περιορίσει τις ροές από κράτη της κεντρικής Αμερικής που προσπαθούν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του εδάφους του, σύμφωνα με έκθεση.
Ο αριθμός των αλλοδαπών που δηλώθηκε πως αγνοούνται αυξήθηκε κατά 292%, στις 349 περιπτώσεις από 89, διευκρινίζεται στην έκθεση, την οποία παρουσίασε χθες το Πρόγραμμα Αναζήτησης Αγνοουμένων Μεταναστών των Ιησουιτών της εκκλησιαστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Servicio Jesuita a Migrantes México (SJM).
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες διέρχονται από το Μεξικό κάθε χρόνο, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ. Πολλοί πέφτουν θύματα φόνων, απαγωγών ή άλλων εγκλημάτων. «Υπάρχουν περιοχές όπου καρτέλ των ναρκωτικών στήνουν καρτέρι για να εντάξουν μετανάστες στις τάξεις τους», τόνισε ο Λουίς Μάσιας, διευθυντής της SJM.
«Οι πολιτικές που έχουν σκοπό την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών αύξησαν τις περιπτώσεις μεταναστών (οι οποίοι) δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους και κατά συνέπεια ο αριθμός των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αυξήθηκε», εξήγησε ο Αντριάν Εστράδα, συντονιστής του SJM αρμόδιος για τη βοήθεια στους μετανάστες στη μεξικανική πρωτεύουσα.
Κατά τη ΜΚΟ, οι εξαφανισθέντες το 2021 ήταν κυρίως υπήκοοι Ονδούρας, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Κούβας, Ισημερινού και Βενεζουέλας. Το 44% ήταν από 18 ως 29 ετών· το 42% από 30 ως 59· ενώ το 14% κάτω των 17.
Από τους ανθρώπους που αναφέρθηκε πως αγνοούνταν αλλά αργότερα εντοπίστηκαν, η SJM επισήμανε πως το 75% βρέθηκε σε κέντρο προσωρινής κράτησης ή προσωρινό κατάλυμα. Η μεξικανική υπηρεσία μετανάστευσης (Instituto Nacional de Migración, INM) δεν απάντησε αμέσως όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Reuters.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως μεγάλο μέρος των εξαφανίσεων μεταναστών δεν αναφέρεται στις αρχές, πρόβλημα που επιδεινώνει η έλλειψη δημόσιας πληροφόρησης από τις κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας