• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 35.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.6°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.5°C / 37.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  5 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  5 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 33.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  46%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζωή χαρισάμενη» για τους νεοναζί επί της προεδρίας του Μπολσονάρο

 • A-
 • A+
Με το επιχείρημά του ότι ο ναζισμός είναι μια αριστερή ιδεολογία, παρατηρεί ο ακαδημαϊκός, διευθυντής του Ινστιτούτου Βραζιλίας – Ισραήλ, Μισέλ Γκερμάν, «ο Μπολσονάρο επιχειρεί να καταρρίψει την κατηγορία ότι ο ίδιος είναι ναζιστής, αφού είναι δεξιός. Αλλά οι σημαίες του Ισραήλ και τα σιωνιστικά σύμβολα είναι παραπέτασμα για να κρύψουν τη ναζιστική ιδεολογία του και να καθαρίσουν την εικόνα του».

Σάλος προκλήθηκε στις αρχές του μήνα στη Βραζιλία από τις δηλώσεις του podcaster Μονάρκ (του οποίου η εκπομπή έχει 3,6 εκατ. ακολούθους) υπέρ της ύπαρξης νόμιμου ναζιστικού κόμματος στη χώρα. Ακόμη πιο ανησυχητική από αυτές τις δηλώσεις είναι η ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου νεοναζιστικών ομάδων που ανθούν επί της προεδρίας του Μπολσονάρο και συνεπικουρούμενες από την κυβέρνησή του «κανονικοποιούν» τη ρητορική και τις επιθέσεις μίσους.

Η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν άμεση ανοίγοντας έρευνα εναντίον του Μονάρκ για υπεράσπιση του ναζισμού (έγκλημα από το 1989 στη Βραζιλία), αλλά και του βουλευτή των «Δημοκρατών» (πρωταγωνιστές και οι δύο των διαδηλώσεων υπέρ της καθαίρεσης της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ) Κιμ Καταγκίρι, που συναίνεσε στην πρόταση.

Αντίθετα ο Μπολσονάρο χρειάστηκε δύο ημέρες και πολλές πιέσεις για να τοποθετηθεί. «Η ναζιστική ιδεολογία πρέπει να απορριφθεί άνευ όρων», τουίταρε διευκρινίζοντας: «Επιθυμούμε να απαγορευτούν νομοθετικά κι άλλες οργανώσεις με ιδεολογίες που κηρύσσουν τον αντισημιτισμό, τον διαχωρισμό στη βάση της φυλής ή της τάξης και που έχουν εξοντώσει εκατομμύρια αθώους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ο κομμουνισμός».

Ποιον κοροϊδεύει;

Οι αποστάσεις που επιχειρεί να δείξει ο Μπολσονάρο από τον ναζισμό είναι εικονικές. Ερευνα της δημοσιογραφικής πλατφόρμας BrasildeFato (BdF) παραθέτει τρεις στατιστικές που καταδεικνύουν πως η άνθηση των ναζιστικών παραφυάδων στη χώρα, της βίαιης δράσης τους και της υπεράσπισης του χιτλερισμού στα κοινωνικά δίκτυα συμπίπτει με τη νίκη του Μπολσονάρο το 2018.

Η πρώτη προκύπτει από έρευνα της Αντριάνα Ντίαζ, κοινωνικής ανθρωπολόγου που ερευνά το νεοναζιστικό κίνημα και αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 530 νεοναζιστικοί πυρήνες στη Βραζιλία: αύξηση 270,6% από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ανέλαβε την προεδρία ο πρώην λοχίας. Η πλειοψηφία τους απαντάται σήμερα στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα, καθιστώντας την σε αναλογία με τον πληθυσμό της «την πρώτη σε οπαδούς του φίρερ περιοχή στη Νότια Αμερική»: εκεί όπου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2018 πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του: 84%.

Η δεύτερη αναφέρεται στη σημαντική αύξηση των εγκλημάτων υπεράσπισης του ναζισμού: ενώ μέχρι πρόσφατα οι σχετικές καταγγελίες που ερευνούσε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κυμαίνονταν στις 4 - 20 τον χρόνο, το 2019 έφτασαν στις 69 και το 2020 τις 110. Ενα τρίτο στοιχείο, που δείχνει την κινητοποίηση αυτών των ομάδων επί Μπολσονάρο, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη SaferNet Brasil, οργάνωση που διερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, η Βραζιλία ανέβηκε το 2020 στην έβδομη θέση στη διεθνή κατάταξη των χωρών με περισσότερες ναζιστικές αναφορές στο ίντερνετ, με 2.516 ιστοσελίδες.

«Τροπικός Ναζισμός»

Στη Βραζιλία υπάρχει μια παράδοση «Τροπικού Ναζισμού» λέει η ιστορικός Ανα-Μαρία Ντίτριχ στο ομώνυμο βιβλίο της για τη δράση του Ναζιστικού Κόμματος που μεσουράνησε προπολεμικά επί μια δεκαετία στη χώρα. Αλλά πέρα από την παράδοση, η σημερινή άνθηση δεν είναι συμπτωματική, επισημαίνει ο ακαδημαϊκός, διευθυντής του Ινστιτούτου Βραζιλίας – Ισραήλ, Μισέλ Γκερμάν, που έχει τεκμηριώσει ενδελεχώς τη σχέση μπολσοναρισμού και ναζισμού: «Ο Μπολσονάρο είναι ναζί. Η κυβέρνησή του εκφράζει τη ναζιστική αισθητική και κουλτούρα. Αν δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο ναζιστικές πολιτικές είναι κυρίως λόγω της ανικανότητάς της».

Ενώ με το επιχείρημά του ότι ο ναζισμός είναι μια αριστερή ιδεολογία, συνεχίζει ο Γκερμάν, «ο Μπολσονάρο επιχειρεί να καταρρίψει την κατηγορία ότι ο ίδιος είναι ναζιστής, αφού είναι δεξιός. Αλλά οι σημαίες του Ισραήλ και τα σιωνιστικά σύμβολα είναι παραπέτασμα για να κρύψουν τη ναζιστική ιδεολογία του και να καθαρίσουν την εικόνα του».

«Η παρουσία φασιστικών ή ναζιστικών συμβόλων έχει μια διπλή στόχευση. Από τη μία οι ηγέτες και τα κινήματα του νεοναζισμού επιχειρούν να θέσουν το αποτύπωμά τους στον μπολσοναρισμό και την κυβέρνηση Μπολσονάρο. Και από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά να ριζοσπαστικοποιήσει τις βάσεις της μέσα από τα συνθήματα και τις εικόνες του ναζιστικού φαντασιακού», προσθέτει στην πλατφόρμα BdF ο ιστορικός Καλντέιρα Νιέτο, τονίζοντας πόσο συχνά η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους νεοναζί.

Δηλωμένος νοσταλγός

Ο Μπολσονάρο έχει εγκωμιάσει τις αρετές του Χίτλερ· έχει συγχαρεί (το 1998) φοιτητές στρατιωτικής Σχολής που ψήφισαν τον φίρερ ως το ιστορικό πρόσωπο που περισσότερο θαυμάζουν· έχει δηλώσει πως το Ολοκαύτωμα μπορεί να συγχωρηθεί. Ο πρώην του υπουργός Πολιτισμού έχει απαγγείλει απόσπασμα ομιλίας του Γιόζεφ Γκέμπελς για τη «σωστή» τέχνη.

Ο ειδικός του σύμβουλος Φελίπε Μαρτίνς έχει χρησιμοποιήσει χειρονομία - σύμβολο των οπαδών της λευκής ανωτερότητας στη Γερουσία. Το περασμένο καλοκαίρι υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τη βουλευτή του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Μπέατριξ φον Στορχ, η οποία διεκδικεί το ιδεολογικό κληροδότημα του παππού της, «Λουτς» Γκραφ φον Κρόζιγκ, υπουργού Οικονομικών του Χίτλερ και είναι και πρώτη χρήστρια των social media της οποίας απαγορεύτηκε λογαριασμός λόγω ρητορικής μίσους.

Αυτή η όσμωση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η Αντριάνα Ντίαζ αποκάλυψε πως μπάνερ του Μπολσονάρο παρήλαυνε εδώ και τουλάχιστον 17 χρόνια σε νεοναζιστικά σάιτς, ενώ ένα ευχετήριο γράμμα που τους έστειλε το 2004 ανέφερε: «Κάθε επισήμανσή σας γίνεται ερέθισμα για τη δουλειά μου. Εσείς είστε ο λόγος ύπαρξης της (βουλευτικής) εντολής μου».

Είναι αδιαμφισβήτητο, γράφει η Ντίαζ, πως οι Βραζιλιάνοι νεοναζί στηρίζουν τον Μπολσονάρο τουλάχιστον από το 2004: «Η βάση του μπολσοναρισμού είναι νεοναζί. Αυτή η κυβέρνηση σαφώς ενθαρρύνει την ύπαρξη νεοναζιστικών πυρήνων. Νιώθουν πολύ ασφαλείς σήμερα. Η πλειοψηφία τους είναι υποστηρικτές του Μπολσονάρο και του τρόπου με τον οποίο εκφοβίζει και επιτίθεται κατά μειονοτήτων: χάρη σε αυτό μπορεί να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη ρητορική και τις επιθέσεις μίσους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Πολιτικές ζυμώσεις για να μην ξαναβγεί ο Μπολσονάρο
Η μεγάλη επιστροφή του Λούλα στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας θα περάσει μέσα από ζωηρές διεργασίες με τις υπόλοιπες δυνάμεις στην Αριστερά και Κεντροαριστερά της χώρας, με απόλυτο στόχο να μην επανεκλεγεί ο...
Πολιτικές ζυμώσεις για να μην ξαναβγεί ο Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Διευρύνεται ο κύκλος της βίας στη Βραζιλία
Μόνο το 2020, οι δολοφονίες στη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 5% και οι νεκροί από αστυνομικές επιχειρήσεις έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 6.400 άτομα.
Διευρύνεται ο κύκλος της βίας στη Βραζιλία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο πόλεμος λάσπης στον Λούλα και το στοίχημα της δημοκρατίας
Όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν σημαντικό προβάδισμα του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται σήμερα στη Βραζιλία είναι αν ο Μπολσονάρο θα αποδεχτεί μια εκλογική του ήττα.
Ο πόλεμος λάσπης στον Λούλα και το στοίχημα της δημοκρατίας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Πέθανε ο ιδεολογικός «πατέρας» τού Μπολσονάρο
Σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο της Βραζιλίας στην προσπάθεια επανεκλογής του συνιστά ο θάνατος του συνωμοσιολόγου και γκουρού της βραζιλιάνικης Ακροδεξιάς, Ολάβο ντε Καρβάλιο.
Πέθανε ο ιδεολογικός «πατέρας» τού Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Χίλιες μέρες που καταβαράθρωσαν τη Βραζιλία
Ο ακροδεξιός και λαϊκιστής πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο πανηγυρίζει για τα τρία χρόνια διακυβέρνησής του, αλλά, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να διαστρέψει την πραγματικότητα.
Χίλιες μέρες που καταβαράθρωσαν τη Βραζιλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας