• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%
AP PHOTO

Ιστορική απόφαση αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις στην Κολομβία

 • A-
 • A+
Έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κολομβίας, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν άμβλωση μέχρι και τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, χωρίς να συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος. •Ανακούφιση για χιλιάδες γυναίκες. •Η χθεσινή μέρα, μία μέρα νίκης για τα αναπαραγωγικά και γυναικεία δικαιώματα.

Μία ιστορική απόφαση για τα γυναικεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα πάρθηκε χθες (21/2) στην Κολομβία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Το ανώτατο θεσμικό όργανο ικανοποίησε επιτέλους το χρόνιο αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, αποποινικοποιώντας την άμβλωση μέχρι και τον 6ο μήνα της δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια μία γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση, αν το επιθυμεί, μέχρι την 24η βδομάδα της εγκυμοσύνης χωρίς να συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα νομοθεσία. 

Η ιστορικότητα της απόφασης οφείλεται και στο γεγονός ότι η Κολομβία εντάσσεται στο σύμπλεγμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής όπου η Καθολική Εκκλησία διατηρεί ακόμη ισχυρή κοινωνική και θεσμική επιρροή, η οποία αποτυπώνεται και στις συντηρητικές νομοθεσίες για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά εντός του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μέχρι τώρα, μία γυναίκα στην Κολομβία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, εάν η υγεία της μέλλουσας μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, ή εάν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία που απειλούσε σοβαρά την επιβίωσή του, με βάση απόφαση του 2006 του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Κολομβίας. Η απόφαση αυτή έδινε επίσης δικαίωμα άρνησης πραγματοποίησης της επέμβασης για τη διακοπή της κύησης στους γιατρούς για συνειδησιακούς λόγους.

AP PHOTO

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών.

Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες του «Πράσινου Κύματος» -φεμινιστικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική την τελευταία διετία– πανηγύρισαν έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Μπογκοτά με την ανακοίνωση της απόφασης, κουνώντας τα πράσινα φουλάρια τους. Από την άλλη, η αντισυγκέντρωση των συντηρητικών και πολέμιων του δικαιώματος στην άμβλωση αποδοκίμαζαν λίγο πιο δίπλα κρατώντας μπλε σημαίες.

AP PHOTO

Η πίεση του Πράσινου Κύματος με διάφορα μέσα φαίνεται να έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την πολύ θετική κατάληξη. Φυσικά, χρειάστηκε να δοθούν πολλές μάχες τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το φεμινιστικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει την άρνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποποινικοποιήσει την άμβλωση.

Τί ισχύει για την άμβλωση στη Λατινική Αμερική

Η Κολομβία είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη χώρα που έχει δει τη χαλάρωση του νόμου για τις αμβλώσεις την τελευταία διετία, μετά την Αργεντινή και το Μεξικό, και μόλις η πέμπτη στη Λατινική Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί με την Κούβα, την Ουρουγουάη και τη Γουιάνα.

Στο Μεξικό, επιτρέπονται ως τη 12η εβδομάδα της κύησης στις πολιτείες Οαχάκα (νότια), Βερακρούς (ανατολικά), Ιδάλγο (κεντρικά), και στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει δεσμευθεί να την αποποινικοποιήσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων υπέρ των γυναικείων και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, στην Κολομβία πραγματοποιούνται περίπου 400.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο, με μόνο το 10% από αυτές να γίνονται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες γίνονται παράνομα με σοβαρό κίνδυνο της υγείας των εγκύων πολλές φορές, καθώς δεν είναι δεδομένες οι ασφαλείς συνθήκες ή η αξιοπιστία των γιατρών. Μόνο το 2020 έγιναν τουλάχιστον 26.223 παρακινδυνευμένες αμβλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με την Προφαμίλια, τοπική υπηρεσία περίθαλψης για εγκύους.

AP PHOTO

Παράλληλα, μεταξύ του 2006 και του 2019 καταγράφηκαν τουλάχιστον 35ο καταδίκες γυναικών με φυλάκιση ή πρόστιμο επειδή έκαναν έκτρωση εκτός του πλαισίου του νόμου. Μάλιστα, 20 από αυτές ήταν ανήλικες.

Από την άλλη, σε λατινοαμερικάνικες χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, όπου επικρατεί μία από τις σκληρότερες νομοθεσίες κατά της άμβλωσης, δεκάδες γυναίκες έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας μόνο επειδή υπέστησαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και αναγκάστηκαν να κάνουν έκτρωση.

«Μετά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, πρόκειται για τη σημαντικότερη και πιο ιστορική απόφαση για τη ζωή, την αυτονομία και την πλήρη και ισότιμη ανάπτυξη των γυναικών», έκρινε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οι γυναίκες της Κολομβίας πέτυχαν μια σπουδαία νίκη
Επειτα από δεκαετίες αγώνων του φεμινιστικού κινήματος και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας, το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν οι ίδιες το κορμί τους θεσμοθετήθηκε.
Οι γυναίκες της Κολομβίας πέτυχαν μια σπουδαία νίκη
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δάκρυα, οργή και αγώνας στη σκιά της μαύρης απόφασης για τις αμβλώσεις
Σε κλοιό διαδηλώσεων αναμένεται να βρεθούν οι ΗΠΑ μετά την τραγική οπισθοδρόμηση στο ζήτημα των γυναικείων δικαιωμάτων με τη βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Δάκρυα, οργή και αγώνας στη σκιά της μαύρης απόφασης για τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
The Lancet: «Η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ θα βαφτεί με αίμα γυναικών»
«Τι είδους κοινωνία είναι οι ΗΠΑ όταν μια μικρή ομάδα δικαστών καταδικάζει με αυτόν τον τρόπο γυναίκες, ενώ οφείλουν να τις προστατεύουν;», επισημαίνει το ιατρικό περιοδικό.
The Lancet: «Η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ θα βαφτεί με αίμα γυναικών»
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ελ Σαλβαδόρ: Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη γυναίκα που απέβαλε λόγω επιπλοκών
Η γυναίκα το 2019, αντιμετώπισε μια επιπλοκή στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της και χρειάστηκε να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί όμως εκεί κάλεσαν την αστυνομία που τη...
Ελ Σαλβαδόρ: Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη γυναίκα που απέβαλε λόγω επιπλοκών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Φουλ επίθεση κατά του γυναικείου σώματος και των δικαιωμάτων
Νομοσχέδιο στη Λουιζιάνα χαρακτηρίζει τις αμβλώσεις ανθρωποκτονίες και αναγνωρίζει δικαιώματα ήδη από τη στιγμή της σύλληψης • Μπαράζ σκοταδιστικών κινήσεων από ακραίους και συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους,...
ΗΠΑ: Φουλ επίθεση κατά του γυναικείου σώματος και των δικαιωμάτων
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Πέντε φορές πάνω η δημόσια χρηματοδότηση σε κέντρα κατά των αμβλώσεων
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πενταπλασιάσει τα ποσά με τα οποία οι Πολιτείες χρηματοδοτούν κέντρα κατά των αμβλώσεων, τα οποία συνδέονται με...
ΗΠΑ: Πέντε φορές πάνω η δημόσια χρηματοδότηση σε κέντρα κατά των αμβλώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας