«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν την απάντηση του Μπολσονάρο στην πανδημία: ανικανότητα, απερισκεψία και αναισθησία». Ο Βραζιλιάνος Αντόνιο Κάρλος Κόστα, θεολόγος, δημοσιογράφος και κοινωνικός ακτιβιστής, ήταν μεταξύ των τελευταίων από τους περίπου 60 συνολικά μάρτυρες που κατέθεσαν στη Γερουσία της Βραζιλίας για την έρευνά της σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Κόστα κατέθεσε τη Δευτέρα. Χθες, Τετάρτη, ύστερα από δουλειά έξι μηνών, η Γερουσία ανακοίνωσε το πόρισμά της: ο Μπολσονάρο κατηγορείται για συνολικά 11 αδικήματά, ανάμεσά τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παρακίνηση σε εγκληματικές συμπεριφορές και τσαρλατανισμό!
Η έκθεση βρίσκει τον ανεκδιήγητο Μπολσονάρο ένοχο για αυτά που γνώριζαν κι έλεγαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιστήμονες, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες. Η εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγισή του στο όλο πρόβλημα, που εκφράστηκε με την απαξίωση απέναντι στις μάσκες και άλλα μέτρα προστασίας, την αρνητική στάση του απέναντι στα λοκντάουν προς χάριν της οικονομίας, η εγκληματική επιδίωξη της ανοσίας της αγέλης και η διαφήμιση ακατάλληλων θεραπειών για τον κορονοϊό, όπως η υδροχλωροκίνη (αντιγράφοντας τον Τραμπ), κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και τοποθετεί τη Βραζιλία στη θλιβερή δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ.
Η χειρότερη ίσως κατηγορία είναι αυτή που αφορά την άρνησή του να προμηθευτεί εγκαίρως εμβόλια. «Η απόφαση να μην παραγγείλει εμβόλια κατά το διάστημα από τον Ιούλιο του 2020 έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2021, η οποία δεν είχε καμία τεχνική ή επιστημονική βάση κι ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες Βραζιλιάνους, που αναμφίβολα θα είχαν κάνει χρήση αυτών των εμβολίων», σημείωνε η έκθεση.
Σε ένα προηγούμενο προσχέδιο του πορίσματος υπήρχε το αίτημα να συμπεριληφθεί και η κατηγορία της γενοκτονίας, κάτι που τελικά απέρριψε η επιτροπή, από φόβο μήπως η υιοθέτηση ενός τόσο ακραίου ισχυρισμού υποσκάψει την εγκυρότητα της έκθεσης συνολικά. Εκτός από τον Μπολσονάρο, η επιτροπή υποδεικνύει, επίσης, ως υπαίτιους δεκάδες άλλους συμμάχους του, πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης, καθώς και τους τρεις γιους του, οι οποίοι επίσης πολιτεύονται. Ένας εκ των τριών, ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο, χαρακτήρισε την έρευνα ως ένα «μακάβριο, θλιβερό κι ελεεινό θέαμα», που σκοπό έχει να πλήξει τον πατέρα του.
Η ανακοίνωση του πορίσματος, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο Μπολσονάρο θα αντιμετωπίσει δικαστικές διώξεις. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Γερουσία κι ύστερα να φτάσει στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη. Μάλλον απίθανο, καθώς είναι διορισμένος από τον Μπολσονάρο. Πολλοί όμως συμφωνούν στο ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων, στις προεδρικές εκλογές του 2022. Ήδη, ο σημερινός πρόεδρος φαίνεται να χάνει σε όλα τα γκάλοπ από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και η πανδημία φαίνεται πως είναι ο βασικός λόγος για τη μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», τόνιζε το πόρισμα της έκθεσης στον επίλογό του. Ας ελπίσουμε πως δεν θα το ξεχάσουν ούτε οι ψηφοφόροι, όταν θα κληθούν στην κάλπη, σε έναν χρόνο από τώρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας