Μετά από συστάσεις ειδικών η κυβέρνηση του Περού αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, από τους 69.000 στους 180.000 και πλέον νεκρούς.
Έτσι πλέον είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο, σύμφωνα με διεθνή μέσα που επικαλούνται τα στοιχεία του Πανεπιστημίου, Τζονς Χόπκινς. Με άλλα λόγια, η χώρα των Άνδεων είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από Περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Με βάση τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, που έφτανε ως την περασμένη Κυριακή, οι θάνατοι ήταν 69.342 και ως εκ τούτου η χώρα καταλάμβανε τη 13η θέση στην μακάβρια παγκόσμια κατάταξη, με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Ως χθες η χώρα που είχε υποστεί με βάση τα επίσημα δεδομένα το βαρύτερο πλήγμα κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της ήταν η Ουγγαρία, με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τι δήλωσε η πρωθυπουργός
Ειδικοί προειδοποιούσαν για καιρό ότι οι επίσημες στατιστικές υποτιμούσαν κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό. Ωστόσο, τώρα η πρωθυπουργός, Βιολέτα Μπερμούντες, δηλώνει πως «από σήμερα (...) θα έχουμε πιο εξαντλητικά στοιχεία, που έχουν μεγάλη χρησιμότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Μιλώντας σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (...) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα». Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με την ίδια.
Μέχρι χθες οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την Covid-19.
Δραματική κατάσταση
Στο μεταξύ η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε την 9η Φεβρουαρίου, προχωρά αργά, με μόλις το 5% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Πάντως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία φαίνεται να μειώνεται, καθώς βρισκόταν χθες περί τους 12.000 από τους 15.500 στους οποίους είχε φτάσει την 20ή Απριλίου.
Όμως, τα σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στην δραματική κατάσταση παραμένουν, καθώς το σύστημα υγείας δεν διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φροντίδα των ασθενών.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, δεν υπάρχει ούτε κυβερνητική υποστήριξη για εντατικές και οξυγόνο ούτε πόροι για τη διεξαγωγή εκτεταμένων μοριακών τεστ, που είναι τα πιο αξιόπιστα.
Ένας άλλος λόγος για τη μεγάλη διασπορά φέρεται να είναι το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν ψυγεία στα σπίτια τους και αναγκάζονται να κάνουν συχνά ταξίδια στις αγορές για να ψωνίσουν φαγητό αντί να το αποθηκεύου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας