Ένα μήνα συμπληρώνουν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στις βαθιές ανισότητες και την αστυνομική βία στην Κολομβία, παρά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πολλές μητέρες μπαίνουν πλέον στην πρώτη γραμμή. Μία από αυτές, η Βανέσα, φορώντας κράνος, κρατώντας μια λεπτή ξύλινη ασπίδα και το φουλάρι της, βρέθηκε εν μέσω ρίψεων χημικών σε μία από τις τελευταίες διαμαρτυρίες.
Μητέρα τριών παιδιών η ίδια, είναι μέλος μιας ομάδα δέκα γυναικών που αυτοαποκαλούνται «Front Line Moms» και «επιστρατεύτηκαν» για την προστασία των νέων από την αστυνομική καταστολή. Παρόμοιες ομάδες μητέρων έχουν εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις, όπως η Πάστο.
«Εάν τα παιδιά μας πάνε να αγωνιστούν, αν τα παιδιά μας πάνε σε πορεία, εμείς θα τα στηρίξουμε και θα αγωνιστούμε μαζί τους» τονίζει η ομάδα. «Είμαστε μια ομάδα ανύπανδρων μητέρων που τώρα προσπαθούν να παλέψουν για τα παραβιασμένα δικαιώματα των νέων» πρόσθεσε η 39χρονη χορεύτρια τανγκό, η οποία έμεινε χωρίς δουλειάς λόγω της πανδημίας και πλέον πουλά καφέ στο δρόμο.
Η Βανέσα εξήγησε πως οι γυναίκες εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση αφού παρακολούθησαν μια κινητοποίηση, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν ένα πλήθος διαμαρτυρόμενων μητέρων και παιδιών. «Ήταν η σπίθα για να αποφασίσουμε ότι θα κάναμε κάτι διαφορετικό», είπε.
Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι
Ολόκληρες οικογένειες έχουν συμμετάσχει σε πορείες ενάντια στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια, που αυξήθηκε πέρυσι φτάνοντας έως το 42,5% .
Οι αρχές υποστηρίζουν πως μόνο 17 θάνατοι συνδέονται άμεσα με πορείες, αλλά οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πως είναι και δεκάδες άλλοι. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε 290 αγνοούμενοι και αναζητούν ακόμα 129.
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έγιναν και χθες στη νοτιοδυτική Κολομβία, όπου βρίσκεται η περιφέρεια Βάγιε δελ Κάουκα - επίκεντρο των διαμαρτυριών από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων στις 28 Απριλίου.
Πυρπολήθηκε δικαστικό μέγαρο
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό La Voz de los Robles, το δικαστικό μέγαρο στην Τουλουά πυρπολήθηκε, αφού μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας αποπειράθηκαν να «άρουν τον αποκλεισμό» των διαδηλωτών στην πόλη, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Κάλι.
Ορισμένα άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έβαλαν φωτιά στο κτίριο και έκλεισαν τον δρόμο στα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος, όπως καταγράφηκε σε βίντεο στα ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλσον Ρουίς καταδίκασε μέσω Twitter τις «τρομοκρατικές» ενέργειες «με σκοπό να σπαρθεί χάος και φόβος», ενώ ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο κατήγγειλε τους «βάνδαλους» που «ήθελαν να παρακωλύσουν τη δικαιοσύνη» με την επίθεση αυτή.
Οι εικόνες ανακάλεσαν στη μνήμη πολλών Κολομβιανών ένα από τα πιο φρικιαστικά επεισόδια του εμφυλίου πολέμου, το 1985, όταν δικαστικό μέγαρο είχε καταληφθεί από αντάρτες της M-19 προτού ο στρατός το ανακαταλάβει με πολυαίμακτη επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά με κάπου εκατό νεκρούς σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.
Ρεκόρ αντιδημοτικότητας για τον Ντούκε
Στο μεταξύ ο συντηρητικός πρόεδρος σπάει ρεκόρ αντιδημοτικότητας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτο Invamer, καθώς το 73% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει «τον τρόπο που ασκεί» το αξίωμά του (ποσοστό που βρισκόταν στο 59% τον Φεβρουάριο).
Ο Ιβάν Ντούκε άγγιξε το ρεκόρ αντιδημοτικότητας του συντηρητικού πρώην προέδρου Αντρές Παστράνα (1998-2002), για τον οποίο οι αρνητικές γνώμες είχαν φτάσει το 74%.
Το 89% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σχετικά είπε πως «συμφωνεί» με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την 28η Απριλίου, με έναυσμα σχέδιο νόμου που θα αύξανε τον ΦΠΑ και γενικότερα επιδίωκε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα.
Το 56% των ερωτηθέντων είπε πως έχει αρνητική εικόνα για την αστυνομία, η οποία έχει υποστεί σφοδρές επικρίσεις για τη βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων.
Πάντως, παρά την ευρεία υποστήριξη στις διαδηλώσεις και τα αιτήματά τους, το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι απορρίπτει τους αποκλεισμούς δρόμων ως μορφή διαμαρτυρίας, ενώ το 61% τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του στρατού σε πόλεις όπου έχουν καταγραφεί «βανδαλισμοί».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας