Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.3° 9.6°
1 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.6° 8.8°
1 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 7.0°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
6.2° 3.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 10.8°
3 BF
81%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.8°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
2 BF
58%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
9.6° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.6° 8.5°
0 BF
83%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.5° 9.2°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 7.7°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.1° 6.1°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP PHOTO

Το βίαιο καθεστώς της Κολομβίας κρύβεται πίσω από συνωμοσίες

«Εδώ αν δεν πεθάνεις από κορονοϊό, σε σκοτώνουν με την πείνα ή με τις σφαίρες». Η κραυγή μιας 20χρονης σε μια από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Κολομβία τρεις εβδομάδες τώρα συμπυκνώνει την οργή για όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Και μαζί εξηγεί τους λόγους της νέας πανεθνικής απεργίας που κήρυξε για σήμερα η Εθνική Επιτροπή Απεργίας (ΕΕΑ), η πιο ορατή οργάνωση των κινητοποιήσεων, που ωστόσο δεν συσπειρώνει το σύνολο των διαδηλωτών.

Ο νέος γύρος «διαλόγου» κι αυτή τη Δευτέρα –παρουσία της Επισκοπικής Συνόδου και εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών– απέτυχε πριν καν ξεκινήσει, αφού, όπως δήλωσε η επιτροπή, «η κυβέρνηση είπε όχι σε όλα» και ο πρόεδρος Ντούκε αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά και σθεναρά τις καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και να αναγνωρίσει την ευθύνη του για τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας σε αυτές τις τρεις εβδομάδες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 άτομα, 578 έχουν τραυματιστεί σοβαρά (ανάμεσά στους 37 στα μάτια), 524 έχουν εξαφανιστεί, 1.430 έχουν συλληφθεί αυθαίρετα και τουλάχιστον 21 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία και κακοποίηση.

Φονικοί μηχανισμοί

Παρά τις δηλώσεις του Ιβάν Ντούκε ότι θα διερευνήσει τα σχετικά «μεμονωμένα» περιστατικά και τις διαβεβαιώσεις για «μηδενική ανοχή της βίας» από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, κι ανάμεσά τους οι διαβόητες ESMAD (κινητές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών) δεν έχουν συνηθίσει σε έρευνες και ελέγχους.

Πρόκειται για Σώματα εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένα, τα οποία δεν υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως συνηθίζεται στις δυτικές δημοκρατίες, αλλά στο Αμυνας. «Ως αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε ένας σαφής διαχωρισμός των ρόλων των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας κι η τελευταία δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να διαχειριστεί την κοινωνική διαμαρτυρία», υποστηρίζει ο ακαδημαϊκός Αλέχο Βάργκας. «Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια χώρα που γνώρισε σχεδόν 60 χρόνια εμφυλίου, όπου έχει υπάρξει μια στενή συνύπαρξη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές και παραστυνομικές δομές με τους επίσημους θεσμούς ασφαλείας· κι όπου έχει σημειωθεί μια ιστορική τάση να θεωρούν ότι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών που δεν σκέφτονται ίδια με αυτούς είναι μέσω της φυσικής εξόντωσής τους».

AP PHOTO

Είναι ενδεικτικό πως από την ίδρυσή τους το 1999, οι ESMAD έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 καταγγελίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Europapress. Σύμφωνα δε με την έκθεση της οργάνωσης Temblores «Κλομπ, Θεός και Πατρίδα», στο διάστημα 2017-2019, αυτές οι δυνάμεις ευθύνονται για 289 ανθρωποκτονίες, 39.613 τραυματισμούς και 102 κρούσματα σεξουαλικής βίας. Ερευνες ξεκίνησαν μόνο για 127 από αυτές (44% ) και μόνο δυο κατέληξαν σε καταδίκη των δραστών, δηλαδή μόλις στο 0,69% των περιπτώσεων.

Ναζιστικές θεωρίες συνωμοσίας

Ενα νέο στοιχείο που εξηγεί την έξαρση της βίας είναι η αιτίαση που διατύπωσε ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, μέντορας του Ντούκε και βασικός υποκινητής της βίας στη χώρα, όταν με τουίτ του κάλεσε «Να αντισταθούμε στη διάσπαρτη μοριακή επανάσταση: εμποδίζει την ομαλότητα, κλιμακώνεται και συντονίζεται».

Κεντρική θέση αυτού του δόγματος που προπαγανδίζει ο Αλέξις Λόπες, νεοναζιστής Χιλιανός εντομολόγος που δεν έχει καμία φιλοσοφική κατάρτιση ούτε έχει δημοσιεύσει κάτι σχετικό σε επιστημονικά περιοδικά, είναι ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις έχουν στόχο να οδηγήσουν το κράτος σε έναν «μόνιμο εμφύλιο πόλεμο».

AP PHOTO

Συνεπώς τα κράτη πρέπει να τις αντιμετωπίζουν ως θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας και οι διαδηλωτές να θεωρούνται στρατιωτικός στόχος, εξηγούσε ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ρίτσαρντ Ταμάγιο Νιέτο στο CNN. «Γιατί διάσπαρτη μοριακή επανάσταση; Γιατί, οι διαμαρτυρίες αρχίζουν σε μικρές ομάδες («μόρια») και σιγά σιγά μεγεθύνονται και επεκτείνονται ανάμεσα στον κόσμο μέσα από την αλληλεπίδραση, έτσι που κάποια στιγμή θα κλιμακωθούν».

Ο Λόπες, που το 2000 ήταν από τους οργανωτές μιας ιδεολογικής συνάντησης του εθνικοσοσιαλισμού στη Χιλή που τελικά ματαιώθηκε έπειτα από τη σύλληψή του από τις αρχές, δηλώνει τώρα πως δεν είναι ναζιστής. Μέσα από την αμάθειά του και θέλοντας να θολώσει το τοπίο της φασίζουσας λογικής των προτάσεών του, λέει πως πήρε τη θεωρία της «μοριακής επανάστασης» (όπως ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου) του Γάλλου μαρξιστή φιλοσόφου και ψυχιάτρου Φελίξ Γκουαταρί και της πρόσθεσε το στοιχείο του «διάσπαρτου» λόγω του βαθμού αποκέντρωσης που χαρακτηρίζει «τους βανδαλισμούς» στις διαμαρτυρίες.

Διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του Γκουαταρί, αλλά και του Ντελέζ και του Φουκό (που αντιμάχονταν τον ναζισμό, τον φασισμό και κάθε τους έκφραση), καταλήγει ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις –στην Κολομβία και γενικότερα στη Λατινική Αμερική– είναι μέρος ενός σχεδίου της ριζοσπαστικής αριστεράς για να «τελειώσει με τη δημοκρατία».

«Προκαλούν μια οριζόντια, μοριακή και διάσπαρτη κατάσταση εμφυλίου πολέμου… Υπάρχει επιχειρησιακή αναρχία… Ασύμμετροι στρατοί και τακτικοί στόχοι δυναμικοί… Υπάρχει αντάρτικο πόλεων με ενέδρες, πολιορκία, εισβολές, σαμποτάζ… Υπάρχουν μάχες», έλεγε παραληρηματικά για το κίνημα διαμαρτυρίας σε ένα από τα δυο σεμινάρια που προσκλήθηκε να δώσει στις κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις τον Ιούνιο πέρσι και φέτος τον Φεβρουάριο.

Αυτή τη συνωμοσιολογική θεωρία και μαζί τη πολεμική γλώσσα του Λόπες υιοθετηθεί ο Αλβαρο Ουρίμπε, καταγγέλλοντας συνάμε τους διαδηλωτές ως «βανδάλους και τρομοκράτες,» ώστε να εντάξει την κοινωνική διαμαρτυρία σε έναν φαντασιακό εμφύλιο όπου οι δυνάμεις ασφαλείας νομιμοποιούνται να διαφυλάξουν την τάξη με κάθε μέσο κι όσο μεγάλο κι αν είναι το τίμημα… Οι νεκροί δεν εκλαμβάνονται παρά ως μαχητές του (εσωτερικού) εχθρού... Κι η ανάρτηση στον ιστότοπο της Εθνικής Αστυνομίας κειμένου που γράφει πως «στην Κολομβία τώρα δεν υπάρχει κοινωνική έκρηξη αλλά ένας καμουφλαρισμένος εμφύλιος πόλεμος», αποτελεί τον χειρότερο οιωνό για κλιμάκωση της θεσμικής βίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το βίαιο καθεστώς της Κολομβίας κρύβεται πίσω από συνωμοσίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας