• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  87%

Στο Περού περισσεύουν οι τάφοι, αφού τα κρούσματα του Covid19 πλησιάζουν τα 700.00 και οι νεκροί τους 30.000, δηλ. 92 ανά 100.000 πολίτες

AP Photo/Rodrigo Abd
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περού: παγκόσμια πρωτιά θανάτων

 • A-
 • A+
Τη μεγαλύτερη αναλογία νεκρών από την πανδημία σε σχέση με τον πληθυσμό της κατέχει η νοτιοαμερικανική χώρα, με τις ανακόλουθες πολιτικές της κυβέρνησης να βυθίζουν τους πολίτες στην ανεργία και τη φτώχεια. ● Η παντελής απουσία του κράτους αναβιώνει τα λαϊκά συσσίτια και τις «κοινές κατσαρόλες» στις γειτονιές.

«Στις λίστες των θετικών δεν περιλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί σε καμιά χώρα στον κόσμο… [άλλωστε] Οσοι είναι θετικοί αλλά χωρίς συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τον ιό». Οι δηλώσεις της υπουργού Υγείας του Περού, Πιλάρ Μασέτι, είναι ενδεικτικές της άγνοιας και των ανακόλουθων κυβερνητικών πολιτικών της χώρας που πλέον έχει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αναλογία νεκρών από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της: 92 ανά 100.000 πολίτες έχοντας καταγράψει σχεδόν 30.000 νεκρούς και περισσότερα από 689.000 κρούσματα.

Επειτα από τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διευκρινίσει πως «οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό πολύ λιγότερο από όσους έχουν συμπτώματα, αλλά είναι πιο επικίνδυνοι γιατί δεν νιώθουν άρρωστοι και δεν προσέχουν». Η Μασέτι ανέλαβε εν μέσω της πανδημίας τον περασμένο Ιούνιο -αντικαθιστώντας τον προηγούμενο υπουργό που αποπέμφθηκε λόγω της κάκιστης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης-, αλλά δεν στάθηκε ικανή να λάβει αποτελεσματικά μέτρα.

Είναι η ίδια που χαρακτήρισε «θλιβερή» τη 48ωρη απεργία την οποία κήρυξε στα τέλη Αυγούστου η Ιατρική Ομοσπονδία της χώρας, καταγγέλλοντας ότι η υποβάθμιση του συστήματος υγείας περιορίζει την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας και απαιτώντας να αυξηθούν οι σχετικές δαπάνες οι οποίες σήμερα δεν ξεπερνούν το 2,2% του ΑΕΠ. Συνδικαλιστές κατήγγειλαν επίσης την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και την αθέτηση των υποσχέσεων για προσλήψεις προσωπικού και επιδόματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι καταγγελίες των γιατρών δεν είναι μόνο βάσιμες, αλλά συνιστούν και έναν από τους λόγους που το Περού κατέκτησε αυτό το θλιβερό ρεκόρ, όπως δήλωσε ο Ρουμπέν Μαγιόργα, εκπρόσωπος της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (OPS) στη χώρα, τονίζοντας πως υπήρξαν ελάχιστες επενδύσεις στην υγεία τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η διαχείριση της πανδημίας δεν ακολούθησε τον ρυθμό εξέλιξης της επέλασης του κορονοϊού. Αντίθετα, οι αρχές καθυστέρησαν στην αντιμετώπιση «μιας πανδημίας που αποκάλυψε τα ελλείμματα και τις αδυναμίες του συστήματος υγείας».

Τραγική έλλειψη τεστ

Η έλλειψη διαγνωστικών μέσων δυσχεραίνει την ακριβή καταγραφή της έκτασης της κρίσης και κατά συνέπεια μπορεί να υποτιμώνται σημαντικά οι πραγματικοί αριθμοί των θανάτων, γράφει ρεπορτάζ της DW: «Στο Περού υπάρχει ένα “πλεόνασμα” 65.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο σημείωσαν αύξηση κατά 120% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές».

Η διαχείριση της πανδημίας εκτός από την υγειονομική έχει επιφέρει και μια δίχως προηγούμενο οικονομική και κοινωνική κρίση στο Περού, όπου το κράτος κατά παράδοση είναι απόν για τους φτωχούς. Μια απουσία που παίζει τεράστιο ρόλο στην επέκταση της πανδημίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, το 57% των Περουβιανών δεν έχουν παροχή καθαρού νερού στη διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου και πρέπει να το προμηθεύεται από βυτία, ενώ ένα 24% του πληθυσμού δεν διαθέτει σύστημα αποχέτευσης.

Από τον Μάρτιο ώς τον Μάιο λόγω της καραντίνας κάπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν ήδη 6,7 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι από το ίδιο διάστημα το 2019. Πριν από την πανδημία ένα 70% της απασχόλησης στο Περού ήταν στον άτυπο τομέα και ένα μεγάλο μέρος της γινόταν κυρίως στους δρόμους. Αλλά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλοι αυτοί έμειναν χωρίς δουλειά.

Η πείνα θερίζει πλέον κι ενώ πριν από την πανδημία ένα 20% του πληθυσμού ήταν τόσο φτωχό που δεν διέθετε να απαραίτητα για να μπορεί να τραφεί, μετά την επέλαση του κορονοϊού αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ενταξης.

Δεν είναι τυχαίο που τώρα αναβιώνουν δυναμικά τα λαϊκά συσσίτια και οι «κοινές κατσαρόλες» σε πολλές γειτονιές, ιδίως της πρωτεύουσας, οργανωμένες κυρίως από γυναίκες που προσπαθούν να κινητοποιήσουν συμπολίτες τους να προσφέρουν τρόφιμα, ώστε να στηθούν «συλλογικές κουζίνες» στους πιο απρόσιτους και ξεχασμένους αυτοσχέδιους οικισμούς. Mόνο το γραφείο της οργάνωσης Cáritas στη Λίμα έχει παραδώσει από την αρχή της πανδημίας τρόφιμα και φάρμακα σε περισσότερες από 700.000 που ζουν σε ακραία φτώχεια και κάθε εβδομάδα συνδράμει με τρόφιμα και εθελοντές δεκάδες λαϊκά συσσίτια.

Οι συλλογικές κουζίνες αποτελούν μία από τις πολλές αλληλέγγυες απαντήσεις σε αυτή την πρωτοφανή κρίση που έφερε την ιστορική πτώση του ΑΕΠ κατά 30,2% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, ένα ποσοστό που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει σημειωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Περού, η πανδημία θα έχει ως συνέπεια μια συρρίκνωση της τάξης του 12,5% φέτος, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 100 χρόνων.

Ζοφερές προοπτικές

Ολα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα με ακόμη πιο ζοφερές προοπτικές. «Οι συνέπειες είναι μακροπρόθεσμες: ο πληθυσμός αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη ανεργία και επισφάλεια. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αργά και με πολλά εμπόδια στη διανομή βοηθημάτων στους φτωχούς. Οι τοπικές αρχές μοιάζουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, ενώ υπήρξε διασπάθιση των χρημάτων που προορίζονταν για πακέτα τροφίμων» υποστηρίζει ο Νέκσον Πιμεντέλ, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Cepis) της χώρας.

Ο Περουβιανός ανθρωπολόγος αποκάλυψε πως, ενώ η πρωτοφανής κρίση έχει οδηγήσει στην ανέχεια, την πείνα και την απόγνωση τεράστια στρώματα του πληθυσμού, η κυβέρνηση επέλεξε από τον συνολικό προϋπολογισμό που διέθεσε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού να προορίσει ένα 12% για διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 0,4% για στήριξη των φτωχών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οπου φτωχός κι η μοίρα του...
Κορονοϊός, πείνα και δολοφονίες θερίζουν στην Κολομβία ● Η καραντίνα και τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων έχουν γονατίσει τον πληθυσμό..
Οπου φτωχός κι η μοίρα του...
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οι αριθμοί εύκολα κρύβονται, οι νεκροί στους δρόμους όχι
Οι εικόνες των εκατοντάδων πτωμάτων στους δρόμους, περιμένοντας επί μέρες να περισυλλεγούν, δεν υπάρχουν πλέον στο Γουαγιακίλ. Αλλά η πόλη του Εκουαδόρ παραμένει σύμβολο της θανατηφόρας επέλασης του κορονοϊού...
Οι αριθμοί εύκολα κρύβονται, οι νεκροί στους δρόμους όχι
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Λάμδα στη Λατινική Αμερική
Στο Περού, τον Ιούνιο ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των μολύνσεων οφείλονται στην παραλλαγή Λάμδα, ενώ μεταδίδεται με ταχύτητα στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Μεξικό.
Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Λάμδα στη Λατινική Αμερική
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
H απληστία της ηττημένης εξουσίας
O πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κέρδισε 300 εκατ. δολάρια τη χρονιά της πανδημίας, αλλά αρνείται να φορολογηθεί εφάπαξ για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια που αυξήθηκε κατά 50% στο ίδιο διάστημα.
H απληστία της ηττημένης εξουσίας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στενεύει ο κλοιός για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο
Με την αμετανόητα καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει φέρει απέναντί του όχι μόνο την κοινωνία της χώρας, αλλά και το πολιτικό σύστημα.
Στενεύει ο κλοιός για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας