Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε σήμερα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες για την πανδημία που θερίζει τη χώρα και να φορά μάσκα κάθε φορά που κυκλοφορεί έξω στην Μπραζίλια.
Τα τελευταία Σαββατοκύριακα, ο Μπολσονάρο έχει εμφανιστεί κάποιες φορές χωρίς μάσκα σε διαδηλώσεις κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και έχει επισκεφθεί φούρνους και πάγκους πώλησης φαγητού, συγκεντρώνοντας γύρω του πλήθη κόσμου.
Από τα τέλη Απριλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η μη συμμόρφωση επισύρει χρηματικό πρόστιμο ύψους 390 δολαρίων.
Στη διαταγή του ο δικαστής Ρενάτο Κοέλο Μπορέλι αναφέρει πως ο Μπολσονάρο «έχει εκθέσει άλλους ανθρώπους στον κίνδυνο μετάδοσης μιας νόσου που έχει προκαλέσει εθνική αναταραχή».
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν σχολίασε άμεσα τη δικαστική απόφαση.
Προηγούμενη δικαστική απόφαση τον καλούσε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τριών τεστ για κορονοϊό, στα οποία είχε ο ίδιος υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου. Και τα τρία ήταν αρνητικά, αλλά έκτοτε δεν έχει κάνει πάλι.
Ο Μπολσονάρο κάποιες φορές εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις φορώντας μάσκα, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες χωρών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ του Μεξικού.
Σε γενικές γραμμές πάντως ο Μπολσονάρο έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο για τον Covid-19 και επιμένει να δίνει έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο, παρότι η χώρα του δοκιμάζεται σκληρά και μετρά πάνω από 50.000 νεκρούς.
Με πληροφορίες από Associated Press
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας