Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε αποκλεισμό παραγκούπολη στο Μπουένος Άιρες, λόγω έξαρσης του Covid-19

Πόρτα - πόρτα και παράθυρο - παράθυρο τα διαγνωστικά τεστ στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες 

AP Photo/Natacha Pisarenko

Σε αποκλεισμό παραγκούπολη στο Μπουένος Άιρες, λόγω έξαρσης του Covid-19

  • A-
  • A+

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αργεντινή απέκλεισαν μια από τις φτωχότερες παραγκουπόλεις της χώρας, απαγορεύοντας στους κατοίκους να εισέλθουν ή να εγκαταλείψουν τη γειτονιά, μετά από μια έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Οι αστυνομικοί τοποθέτησαν τη Δευτέρα φράκτες στην είσοδο της Villa Azul, στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, αφού ξεκίνησαν εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ στις φτωχότερες συνοικίες.

Μέχρι την Τετάρτη, τα 174 από 301 τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί στη Villa Azul είχαν βρεθεί θετικά και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι εάν οι τουλάχιστον 4.000 κάτοικοι της γειτονιάς είχαν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλες κοντινές περιοχές.

«Αυτό είναι χειρότερο από μια πυρηνική έκρηξη», δήλωσε ο Sergio Berni, υπουργός ασφαλείας στο Μπουένος Άιρες. «Τουλάχιστον μπορείτε να μετρήσετε τη ραδιενέργεια σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον ιό, υπάρχει αναγκαστική καθυστέρηση 14 ημερών».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή επικρίθηκε από ντόπιους ακτιβιστές, ακόμη και από μέλη της αριστερής κυβέρνησης της Αργεντινής. «Φαίνεται σα να δημιουργούμε γκέτο για φτωχούς ανθρώπους», δήλωσε ο υφυπουργός κοινωνικής ανάπτυξης, Daniel Menéndez.

Ο Daniel Gollán, υπουργός Υγείας στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, απέρριψε την κατηγορία. «Συνεργαζόμαστε με τις οργανώσεις της γειτονιάς, πρώτα για να ανακόψουμε την αλυσίδα της μόλυνσης και δεύτερον για να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να φύγουν ή να εισέλθουν, καθώς υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη γειτονιά ακριβώς δίπλα». Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στη Villa Azul, πρόσθεσε ο Gollán.

Εντατικά τεστ πραγματοποιούνται επίσης στη Villa Itatí, μια εξίσου άπορη περιοχή κοντά, η οποία φιλοξενεί περίπου 15.000 ανθρώπους.

Η Mayra Mendoza, δήμαρχος του Quilmes, της περιοχής που συμπεριλαμβάνει και τη Villa Azul, δήλωσε επίσης: «Είναι σαν μια οικογένεια: αν ένα μέλος διαγνωστεί θετικό, όλα τα άλλα μέλη γίνονται στενές επαφές. Γι 'αυτό απομονώσαμε τους κατοίκους της Villa Azul, θεωρώντας τους στενές επαφές με εκείνους που έχουν μολυνθεί. Εάν αυτό είχε συμβεί σε μια πιο προστατευμένη κοινότητα, θα την είχαμε επίσης απομονώσει», πρόσθεσε η δήμαρχος.

Όπως και σε άλλες παραγκουπόλεις, οι περισσότεροι κάτοικοι της Villa Azul ζουν σε παραπήγματα και καλύβες, χωρίς δημόσιες υπηρεσίες και λόγω της αναγκαστικής απομόνωσης, ο πληθυσμός εξαρτάται πλήρως από τις παραδόσεις βασικών αγαθών από τον στρατό.

Η Valeria Mansilla, μια 35χρονη μητέρα δύο παιδιών που ζει στη Villa Azul, είπε στην τηλεόραση: «Η Τρίτη ήταν μια τρομερή μέρα - πολύ αγχωτική - γιατί έφεραν νερό και φιάλες αερίου [για θέρμανση], αλλά μόνο για ένα μέρος της γειτονιάς. Μας έφεραν γάλα σε σκόνη, αλλά δεν έχουμε νερό».

Ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγιεινής, ντυμένοι με λευκές προστατευτικές στολές, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στη Villa Azul, πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και παραδίδουν τρόφιμα που μεταφέρουν στρατιωτικές μονάδες.

Οι παραγκουπόλεις και οι φτωχογειτονιές της Αργεντινής συχνά υποφέρουν από την έλλειψη βασικών για μια ανθρώπινη διαβίωση, όπως είναι ένα κατάλληλο δίκτυο αποχέτευσης και παροχής τρεχούμενου νερού, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτο για τους κατοίκους να αυτό-απομονωθούν και να διατηρήσουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

«Το πρώτο πράγμα που μας έχει διδάξει η πανδημία, είναι ότι ζούμε σε μια άδικη χώρα - και κανείς δεν έχει τη δικαιολογία να πει ότι δεν ήξεραν γιατί το έχουμε δει όλοι», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Alberto Fernández, σε ομιλία του για την κατάσταση στις παραγκουπόλεις της Αργεντινής.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις 23 επαρχίες της Αργεντινής έχουν σημειώσει σχετικά καλή πορεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοινώνοντας χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, χάρη στην αυστηρή καραντίνα που εφάρμοσε η κυβέρνηση, στις αρχές της κρίσης υγείας.

Ωστόσο, η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες - η οποία θεωρείται ξεχωριστή διοικητική περιοχή και περιλαμβάνει περίπου 2.000 φτωχογειτονιές - έχει δει μια ανησυχητική άνοδο σε περιστατικά Covid-19, αντιπροσωπεύοντας το 90% των νέων κρουσμάτων της χώρας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Αργεντινή έχει μέχρι στιγμής 13.228 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 490 θανάτους. 600 νέα περιστατικά και 19 θανάτους ανακοίνωσαν την Τρίτη - μια απότομη αύξηση από τις αρχές Μαΐου όταν ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων ήταν πολύ λίγες εκατοντάδες.

Ο υπουργός Ασφαλείας Berni εκτίμησε ότι η κατάσταση με τον νέο κορονοϊό στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες θα επιδεινωθεί. «Είναι σαν τον Τιτανικό, έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά και μπορούμε να επιλέξουμε ή να το χτυπήσουμε από επιθετικά ή πλαγίως. Όπως και να ‘χει, η συντριβή είναι αναπόφευκτη».

Με πληροφορίες από τον Guardian

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θερίζει ο Covid-19 στη Λατινική Αμερική - Αρνητική πρωτιά για τη Βραζιλία
Στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε θανάτους από το νέο κορονοϊό κατατάσσεται η Βραζιλία, πίσω από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπολσονάρο πάντως επιμένει για επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα
Θερίζει ο Covid-19 στη Λατινική Αμερική - Αρνητική πρωτιά για τη Βραζιλία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Περού: 13 νεκροί στο κυνήγι της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας
Τα θύματα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε ντισκοτέκ τη νύχτα του Σαββάτου, στη Λίμα, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς που έκαναν έφοδο για να επιβάλλουν την τήρηση της απαγόρευσης...
Περού: 13 νεκροί στο κυνήγι της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μεγαλώνει η τραγωδία στο Μεξικό: Τρίτο στον κόσμο σε θύματα κορονοϊού
Θλιβερό ρεκόρ για την χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία ξεπέρασε τη Βρετανία στον μακάβριο κατάλογο και είναι τρίτη στον κόσμο με τους περισσότερους νεκρούς.
Μεγαλώνει η τραγωδία στο Μεξικό: Τρίτο στον κόσμο σε θύματα κορονοϊού
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μπορεί και να είχε προσβληθεί από Covid-19, τα «μασάει» τώρα ο Μπολσονάρο
Πριν από εβδομάδες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποστήριζε ότι τα τεστ στα οποία είχε υποβληθεί ήταν αρνητικά, αρνείτο ωστόσο πεισματικά να τα δημοσιοποιήσει
Μπορεί και να είχε προσβληθεί από Covid-19, τα «μασάει» τώρα ο Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Δικαστική εντολή στον Μπολσονάρο για χρήση μάσκας
Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε σήμερα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες για την πανδημία που θερίζει τη χώρα και να φορά μάσκα κάθε φορά που κυκλοφορεί έξω...
Δικαστική εντολή στον Μπολσονάρο για χρήση μάσκας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική
Τα μισά κρούσματα καταγράφονται στη Βραζιλία όπου σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω Covid-19, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας