Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θερίζει ο ιός στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής

Στις παραγκογειτονιές του Μπουένος Αϊρες και των μεγαλουπόλεων άλλων χωρών η νόσος βρίσκει ιδανικές συνθήκες εξάπλωσης

AP Photo/Natacha Pisarenko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερίζει ο ιός στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής

  • A-
  • A+

Οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες, τα γλίσχρα συστήματα υγείας και η έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων στις φτωχογειτονιές, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση των περιοριστικών μέτρων, καθιστούν τις περισσότερες χώρες της ηπείρου νέο επίκεντρο της πανδημίας, με προεξάρχουσα τη Βραζιλία του ανεύθυνου και επικίνδυνου Ζαΐρ Μπολσονάρο

Αμερικανική ήπειρος, το μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς στις ΗΠΑ οι νεκροί πλησιάζουν τις 100.000 -ο τελευταίος απολογισμός ήταν 98.044- σε νέο επίκεντρο της πανδημίας εξελίσσεται η Λατινική Αμερική. Αυτό το είχε επισημάνει ήδη από την Παρασκευή ο διευθυντής του Προγράμματος Εκτακτων Υγειονομικών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν, αναλύοντας την εξέλιξη της πανδημίας ανά τον κόσμο.

Προς επίρρωση των λεγομένων του ΠΟΥ, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP σε τελευταίο του ρεπορτάζ που βασιζόταν στα επίσημα στοιχεία που έχουν παραδώσει οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, διαπίστωνε ότι οι νεκροί στην περιοχή ξεπερνούν τις 40.000, καθώς κι ότι ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Στην κορυφή αυτής της θλιβερής πυραμίδας βρίσκεται η Βραζιλία των εκατομμυρίων κατοίκων με 22.666 θανάτους εξαιτίας του Covid-19 και 363.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακολουθούμενη από το Μεξικό (7.394 νεκροί επί συνόλου 68.620 κρουσμάτων) και το Περού (3.456 νεκροί επί συνόλου 119.959 κρουσμάτων).

Η αμέσως επόμενη πληγείσα χώρα είναι το Εκουαδόρ με περισσότερους από 3.100 θανάτους και 36.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται μάλιστα να είναι ακόμα μεγαλύτερος, κατά 1.800 τουλάχιστον, καθώς πρόκειται για «ύποπτους» θανάτους που οι αρχές δεν είχαν αποδώσει αρχικά στον κορονοϊό. Το μεγάλο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα εντοπίζεται στην επαρχία Γουάγιας και στην πρωτεύουσά της, το Γουαγιακίλ, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένοι πόλη 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, που αποτελεί την οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα του Εκουαδόρ.

Και φυσικά, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αργεντινή το 90% των 12.000 και πλέον κρουσμάτων (οι νεκροί ανέρχονται στους 452) βρίσκονται στη μητρόπολη του Μπουένος Αϊρες με τα 14 εκατομμύρια κατοίκους. Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι ο κορονοϊός διασπείρεται πλέον σε φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας και των προαστίων της, όπου ζουν περίπου 350.000 άνθρωποι. Σε πολλά από αυτά νοικοκυριά δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού που αποφασίστηκε να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο πριν από 64 ημέρες.

Το «φυτώριο»

Και ό,τι ισχύει για το Μπουένος Αϊρες ισχύει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για τις περισσότερες μεγαλουπόλεις και παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής. Η φτώχεια, οι κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες και τα ισχνά συστήματα δημόσιας υγείας αποτελούν το ιδανικό «φυτώριο» για τον κορονοϊό. Στο Περού, ο ιατρικός σύλλογος εξέπεμψε πριν από λίγες μέρες σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το σύστημα υγείας της χώρας έχει κορεστεί και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Ανάλογο SOS εξέπεμψε και το Γραφείο Υπεράσπισης του Περουβιανού Λαού, μια κρατική υπηρεσία αρμόδια για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Λίμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας της πανδημίας. Γιατροί δημοσίων νοσοκομείων μιλούν για ασθενείς του κορονοϊού που πεθαίνουν σε καρέκλες ή αναπηρικά αμαξίδια, ενώ γίνονται καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε βασικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και ορισμένα αντιβιοτικά, τα οποία πωλούνται σε δεκαπλάσια τιμή από την κανονική.

Αλλο παράδειγμα ρημαγμένου συστήματος υγείας αποτελεί η Χιλή που μέχρι πριν από κάποιους μήνες συγκλονιζόταν από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι νεκροί στη χώρα είναι «μόνο» 760, ωστόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 74.000. Ο δεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος έχει επιβάλει καραντίνα στο ένα τρίτο περίπου της χώρας, προειδοποίησε την Κυριακή ότι το εθνικό σύστημα υγείας έχει φτάσει «πολύ κοντά στα όριά του».

Κι αυτό διότι «έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των αναγκών και της ζήτησης για ιατρική περίθαλψη, για κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής». Αυτά συμβαίνουν όταν το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικοποιημένο σχεδόν στο σύνολό του από τα χρόνια της χούντας του Πινοτσέτ.

Μαθήματα αναισθησίας

Επίσης, σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι χώρες που τα πηγαίνουν καλύτερα στη μάχη κατά του κορονοϊού είναι η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα. Οι λόγοι; Η γρήγορη αντίδραση των αρχών, η μάλλον χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και η σχετικά καλή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πουθενά πάντως στη Λατινική Αμερική όπου σε όλες τις χώρες οι αρχές πήραν κάποια μέτρα και, αν μη τι άλλο, δεν υποτίμησαν τη σοβαρότητα της πανδημίας, δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση με αυτή της Βραζιλίας, όπου ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δίνει καθημερινά μαθήματα αναισθησίας και ανευθυνότητας. Τη στιγμή που η χώρα του έχει γίνει δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ο οποίος επικρίνει την καραντίνα και θεωρεί τον κορονοϊό «γριπούλα», εμφανίστηκε, για παράδειγμα, την Κυριακή σε δημόσια συγκέντρωση χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, δίνοντας για πολλοστή φορά το κακό παράδειγμα.

Κι ενώ στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει σάλος με τη διαρροή ενός βίντεο στο οποίο ο Μπολσονάρο ακούγεται να στολίζει τους πάντες με «μπινελίκια» και να απειλεί με απόλυση δημόσιους λειτουργούς, ο Αρτούρ Βιρζίλιο Νέτο, δήμαρχος του Μανάους, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Αμαζονίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, πλήρωσε τον πρόεδρο με το ίδιο νόμισμα (στο επίμαχο βίντεο ο Μπολσονάρο τον αποκαλεί «σκατό»). Μιλώντας στο CNN ο Νέτο κάλεσε τον Μπολσονάρο να παραιτηθεί, «να το βουλώσει και να μείνει σπίτι του». «Το όνειρό του είναι να γίνει δικτάτορας», σχολίασε, «αλλά παραείναι βλάκας για κάτι τέτοιο».

Κάτω από τη μέση

Αλλά, το χειρότερο χτύπημα ο Μπολσονάρο το δέχτηκε από το ίνδαλμά του, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Κυριακή απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε Βραζιλιάνους και αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία. Το μέτρο από το οποίο εξαιρούνται Αμερικανοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ «θα συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων στη χώρα μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Χτύπημα κάτω από τη μέση.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θερίζει ο Covid-19 στη Λατινική Αμερική - Αρνητική πρωτιά για τη Βραζιλία
Στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε θανάτους από το νέο κορονοϊό κατατάσσεται η Βραζιλία, πίσω από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μπολσονάρο πάντως επιμένει για επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα
Θερίζει ο Covid-19 στη Λατινική Αμερική - Αρνητική πρωτιά για τη Βραζιλία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Κάθε τέσσερις ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική
Η πανδημία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην Λατινική Αμερική προειδοποιεί η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας και η μετάδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, το Περού, η Χιλή και το...
Κάθε τέσσερις ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί στη Βραζιλία, ανεξέλεγκτη η πανδημία
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής γίνεται η δεύτερη σε όλο τον πλανήτη που ξεπερνά το θλιβερό φράγμα των 100.000 νεκρών, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί στη Βραζιλία, ανεξέλεγκτη η πανδημία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μπορεί και να είχε προσβληθεί από Covid-19, τα «μασάει» τώρα ο Μπολσονάρο
Πριν από εβδομάδες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποστήριζε ότι τα τεστ στα οποία είχε υποβληθεί ήταν αρνητικά, αρνείτο ωστόσο πεισματικά να τα δημοσιοποιήσει
Μπορεί και να είχε προσβληθεί από Covid-19, τα «μασάει» τώρα ο Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Δικαστική εντολή στον Μπολσονάρο για χρήση μάσκας
Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε σήμερα τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες για την πανδημία που θερίζει τη χώρα και να φορά μάσκα κάθε φορά που κυκλοφορεί έξω...
Δικαστική εντολή στον Μπολσονάρο για χρήση μάσκας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ακάθεκτος αλώνει τη Βραζιλία ο Covid-19
Στη θλιβερή δεύτερη θέση του παγκόσμιου χάρτη της πανδημίας βρίσκεται η χώρα, με πάνω από 46.500 νεκρούς. Στο Μεξικό των 19.080 θυμάτων, οι αρχές επιμένουν ότι τα επίσημα στοιχεία πόρρω απέχουν από την...
Ακάθεκτος αλώνει τη Βραζιλία ο Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας