Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανατροπή του Εβο Μοράλες βασίστηκε σε κατασκευασμένα στοιχεία για νοθεία στην κάλπη της 20ής Οκτωβρίου
AP PHOTO / NATACHA PISARENKO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανατροπή του Εβο Μοράλες βασίστηκε σε κατασκευασμένα στοιχεία για νοθεία στην κάλπη της 20ής Οκτωβρίου

  • A-
  • A+

Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Εβο Μοράλες δήλωσε νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία. Η αντιπολίτευση -που είχε προαναγγείλει πως δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που θα έδινε τη νίκη στον Μοράλες- κατήγγειλε νοθεία και έβγαλε τους οπαδούς της στους δρόμους.

Το ίδιο βράδυ, χωρίς να παραθέσει κανένα στοιχείο, ο ΟΑΚ (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών), διά του γενικού γραμματέα του, Λουίς Αλμάγρο, μίλησε για «δραματική και ανεξήγητη ανατροπή της εκλογικής τάσης», μετά την αποκατάσταση του συστήματος μετάδοσης των ανεπίσημων αποτελεσμάτων και ζήτησε να υπάρξει δεύτερος γύρος.

Και στις 10 Νοεμβρίου, σε «προκαταρκτική» του έκθεση, έκανε λόγο για «σωρεία παρατυπιών», που σύμφωνα με την ομάδα τεχνικού ελέγχου του «θέτουν εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα» της αναμέτρησης και απαίτησε επανάληψη των εκλογών. Εκείνη την ημέρα, η αστυνομία βγήκε στους δρόμους και ο στρατός ανάγκασε τον Μοράλες να αποχωρήσει, ενώ τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε μια προσωρινή κυβέρνηση της θρησκόληπτης Ακρας Δεξιάς, που θα διεξαγάγει «ελεύθερες εκλογές».

Μήνες μετά, έχουν υπάρξει τρεις έρευνες από έγκριτα διεθνή κέντρα και από ειδήμονες σε εκλογικά συστήματα και στατιστικά δεδομένα, οι οποίες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί νοθείας που επεξεργάστηκε η αντιπολίτευση και μεθόδευσε ο ΟΑΚ (και ο βασικός χρηματοδότης του, οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεισφέρουν το 60% του προϋπολογισμού του).

Κι οι τρεις συμφωνούν πως δεν υπήρξε νοθεία και πως, μετά τη διακοπή της μετάδοσης των ανεπίσημων αποτελεσμάτων (η αποκαλούμενη ταχεία μετάδοση που έχει συστήσει ο ΟΑΚ), καμιά τάση δεν ανατράπηκε, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Σημειώνουν δε ότι ουδεμία απόδειξη μαζικών ή στατιστικά σημαντικών παρατυπιών -και άρα ικανών να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα- δεν περιέχεται ούτε στην προκαταρκτική ούτε και στην οριστική έκθεση του ΟΑΚ (1) που δόθηκε στη δημοσιότητα κάπου έναν μήνα μετά την ανατροπή του Μοράλες.

Η πρώτη μελέτη ήταν του Ισπανού στατιστικολόγου Αλφρέδο Σεράνο Μανσανίγια του Κέντρου Λατινοαμερικανικών Ερευνών Γεωπολιτικής (CELAG). Τη δεύτερη εκπόνησαν τέσσερις ειδήμονες του αμερικανικού Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (2), του οποίου συνδιευθυντής είναι ο αρθρογράφος των New Υork Times και του Guardian, Μαρκ Βάισμπροτ.

Και προ ημερών ήρθε και η έρευνα (3) δύο ειδημόνων του Εργαστηρίου Εκλογικών Επιστημών και Στοιχείων του διεθνώς αναγνωρισμένου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), που επιβεβαιώνει τις δύο προηγούμενες. Και συμπεραίνει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να υποπτευθεί κανείς νοθεία στις προεδρικές του περασμένου Οκτωβρίου, όπως ανυπόστατα υποστήριξε ο ΟΑΚ και όπως αναπαρήγαγαν, άκριτα, πολλά διεθνή μίντια, δικαιολογώντας μάλιστα το πραξικόπημα ως απάντηση σε αυτή.

Οπως σημείωσαν οι ερευνητές Τζον Κούριελ και Τζακ Ουίλιαμς με άρθρο τους στην Washington Post, αναλύοντας και τα στατιστικά δεδομένα της έκθεσης του ΟΑΚ «ως εμπειρογνώμονες στον τομέα της ακεραιότητας των εκλογικών διαδικασιών, βρήκαμε ότι οι στατιστικές αποδείξεις δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό περί νοθείας στις εκλογές του Οκτωβρίου στη Βολιβία».

«Η σημερινή γενική γραμματεία του ΟΑΚ είναι πανταχού παρούσα, όταν σημειώνεται μια διαδικασία αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στην ήπειρο», σχολίασε από την εξορία του ο Αλβαρο Γαρσία Λινέρα, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της λατινοαμερικανικής Αριστεράς.

«Αυτή τη φορά, το έκανε άμεσα. Πρώτα με μια ανακοίνωση που απαιτεί να γίνει δεύτερος γύρος. Επειτα με μια προκαταρκτική έκθεση αβάσιμη και μεροληπτική, που στηρίζεται κυρίως στα ανεπίσημα και όχι στα επίσημα αποτελέσματα, που δεν είναι και δεσμευτικά. Και, όταν αναφέρεται στα επίσημα αποτελέσματα καταφέρνει να αποδείξει παρατυπίες μόνο σε 78 πρακτικά από τα 34.555, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,22%».

Ο ΟΑΚ επέλεξε τις κατάλληλες χρονικές στιγμές, ώστε να επηρεάσει όχι μόνο την έκβαση των εκλογών, αλλά και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανατροπή του Μοράλες, λέει ο Λινέρα, εξηγώντας σε συνέντευξή του στη μεξικανική La Jornada πως μπορεί η νοθεία να ήταν ένα κατασκεύασμα που οι ενορχηστρωτές του δεν μπόρεσαν να αποδείξουν, αλλά κατάφεραν να πείσουν μια μερίδα του κόσμου. Γιατί, όπως λέει, αυτό που ζει η Βολιβία είναι μια εξέγερση της παραδοσιακής μεσαίας τάξης κατά της ισότητας, κατά της ένταξης σε αυτήν άλλοτε φτωχών στρωμάτων και ιδίως ιθαγενών:

«Κατά βάθος, κάθε ρατσισμός είναι μια επίθεση κατά της ισότητας και της δημοκρατίας. Κάθε διαδικασία κοινωνικής ισότητας φέρει ένα αναπότρεπτο κόστος: τον περιορισμό των προνομίων των παραδοσιακών τάξεων. Στην περίπτωση της Βολιβίας, στα χρόνια της διακυβέρνησης του Μοράλες, το μίσος ήταν η γλώσσα μιας εξοργισμένης τάξης που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «πρωτόγονους άγριους» τους ιθαγενείς που αποκτούσαν δύναμη. Ετσι γεννιέται αυτός ο λαϊκισμός της Δεξιάς και του φασισμού, που τροφοδοτείται από το ανικανοποίητο των μεσαίων στρωμάτων: στην περίπτωση της Βολιβίας είναι ένα είδος νεοφασισμού με θρησκευτικό περιτύλιγμα».

Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα του Μοράλες MAS αντέχει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CELAG, ο Λουίς Αρσε προηγείται με 33,1% και μακράν πίσω του βρίσκεται η αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή πρόεδρος Ζανίν Ανιες με 20,5%, ακολουθεί με 17,4%, ο Κάρλος Μέσα, πρώην πρόεδρος που ερχόταν δεύτερος στις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ τέταρτος με 7,4% αναδεικνύεται ο Φερνάντο Καμάτσο, ο βασικός υποκινητής της καμπάνιας περί νοθείας της πιο αντιδραστικής Δεξιάς.

(1) http://www.oas.org/documents/eng/press/Electoral-Integrity-Analysis-Bolivia2019.pdf

(2) https://cepr.net/report/analysis-of-the-2019-bolivia-election/

(3) https://jackrw.mit.edu/sites/default/files/documents/Bolivia_report-short.pdf

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της χώρας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βολιβίας Λούις Άρσε Κατακόρα θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Ο ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας έχει δηλώσει ότι...
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ζητά διεθνή επιτροπή για διαφανείς εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Παραιτείται της υποψηφιότητάς του για να μην επιδεινωθεί η κρίση
«Στο όνομα της ειρήνης» ο εξορισμένος πρόεδρος της Βολιβίας στο Μεξικό παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του στις επόμενες κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «εμφύλιων συγκρούσεων» στη χώρα.
Παραιτείται της υποψηφιότητάς του για να μην επιδεινωθεί η κρίση
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Εβο... MAS πούλησαν οι δικοί μας
Τα πολυήμερα παζάρια έπιασαν τόπο και το ΜΑS, το «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» που κυβερνούσε επί σχεδόν 14 χρόνια τη Βολιβία υπό την ηγεσία του Εβο Μοράλες, «πούλησε» τον αρχηγό του, ώστε να εξασφαλίσει τη...
Εβο... MAS πούλησαν οι δικοί μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας