Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακυρώθηκε ο διορισμός μαύρου ρατσιστή σε ίδρυμα για τα δικαιώματα των μαύρων

Ο Σέρζιου Νασιμέντου ντζι Καμάργκου ήταν επιλογή του επίσης ρατσιστή και ακροδεξιού γραμματέα Πολιτισμού, Ρομπέρτου Αλβίμ (φωτογραφία), στον οποίο ο πρόεδρος Μπολσονάρο έχει δώσει λευκή επιταγή στον αγώνα που έχει κηρύξει ενάντια στην απειλή του «πολιτιστικού μαρξισμού» 

AP Photo/Eraldo Peres

Ακυρώθηκε ο διορισμός μαύρου ρατσιστή σε ίδρυμα για τα δικαιώματα των μαύρων

  • A-
  • A+

Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε τον διορισμό στο ίδρυμα για τα δικαιώματα των μαύρων του Σέρζιου Νασιμέντου ντζι Καμάργκου. Πρόκειται για μαύρο ακροδεξιό ρατσιστή, ο οποίος διατυπώνει διαρκώς απαράδεκτες απόψεις εναντίον των Αφροαμερικανών αδελφών του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να τους δέσουμε και να τους στείλουμε πίσω στην Αφρική».

Ο Καμάργκου ήταν επιλογή του ειδικού γραμματέα για τον Πολιτισμό Ρομπέρτου Αλβίμ, στον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει δώσει λευκή επιταγή στον αγώνα που έχει κηρύξει ενάντια στην απειλή όπως έχει πει του «πολιτιστικού μαρξισμού».

Πάντως, ο ομοσπονδιακός δικαστής Εμανουέλ Ζουζέ Ματσίας Γκέρα έκρινε πως ο Νασιμέντου ήταν ακατάλληλος να αναλάβει επικεφαλής του ιδρύματος Palmares, επικαλούμενος τις δηλώσεις του «που συνήθως προσβάλλουν το κοινό που υποτίθεται ότι το ίδρυμα αυτό προστατεύει». 

Για να στηρίξει την απόφασή του παρέθεσε στο σκεπτικό κάποιες από τις προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Νασιμέντου ντζι Καμάργκου.

Ο αφροαμερικανός Νασιμέντου ντζι Καμάργκου είναι μαχητικό στέλεχος της Δεξιάς και αρνείται πως υπάρχει ρατσισμός στη Βραζιλία κι είχε δηλώσει πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει «ένας ρατσισμός-Nutella στη Βραζιλία», σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο ρατσισμός είναι «αυθεντικός»

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνει διάφορες εκδηλώσεις των αφροαμερικανικών οργανώσεων, ενώ επιτίθεται εναντίον προσωπικοτήτων της κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να τους δέσουμε και να τους στείλουμε πίσω στην Αφρική» και πως «η μαύρη κοινότητα στη Βραζιλία διαμαρτύρεται γιατί είναι παραπληροφορημένη από την Αριστερά».

Τον Αύγουστο δήλωσε επίσης ότι η σκλαβιά των μαύρων «ήταν τρομερή, όμως ωφέλησε τους επιγόνους τους», γιατί «οι νέγροι στη Βραζιλία ζούσαν καλύτερα από τους αδελφούς τους στην Αφρική», ενώ υποστήριξε ότι πολλοί μαύροι στη Βραζιλία θα έπρεπε να έχουν «προορισμό το Κονγκό. Και να μείνουν εκεί!». Μεταξύ αυτών πρότεινε να είναι ο γνωστός σαμπίστας Μαρτσίνιου ντα Βίλα, «γιατί είναι σαν αλήτης».

Και μεταξύ άλλων είπε πως «ντρέπομαι και έχω βαρεθεί για τα μαχητικά στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας», ενώ επιτέθηκε και στη γνωστή Αφροαμερικανή φεμινίστρια Άντζελα Ντέιβις, χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια του χειρίστου είδους» και «μπαμπόγρια». Όσον αφορά τη δολοφονημένη το 2018 δημοτική σύμβουλο του Ρίο ντε Ζανέιρο Μαριέλε Φράνκο δήλωσε πως «δεν ήταν νέγρα» και «καλά έπαθε» διότι «ήταν το παράδειγμα του πως δεν πρέπει να είναι οι νέγροι».

Σε άλλο σεξιστικό παραλήρημα, ο Καμάργκου είπε πως μία μαύρη γυναίκα που είναι «φεμινίστρια, οπαδός του Λούλα, και αφρομιμίτρια, δεν μπορεί να παραπονείται για "τη μοναξιά της μαύρης γυναίκας"», γιατί έτσι όπως είναι «κανένας δεν είναι τρελός για να την κοιτάξει».

Επίσης έχει ξιφουλκήσει κατά μεγάλων προσωπικοτήτων της βραζιλιάνικης μουσικής, όπως οι Ζιλμπέρτου Ζιλ, Λέσι Μπραντάου, Μάνο Μπράουν και Εμισίντα, όπως και πολιτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «παράσιτα της νέγρικης ράτσας στη Βραζιλία» και τάσσεται υπέρ της κατάργησης της Ημέρας των Μαύρων, «γιατί κοστίζει οικονομικά» στη χώρα και στο μόνο που συμβάλλει είναι «να γιορτάζει την υποταγή των συνειδήσεων των μαύρων στην Αριστερά».

Οι ρατσιστικές δηλώσεις του Καμάργκου έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινότητα των μαύρων στη Βραζιλία, ενώ ακόμη και ο αδελφός του, ο γνωστός μουσικός Όσβαλντ «Βάντζικου» Νασιμέντου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ταχθεί εναντίον του διορισμού του στο ίδρυμα Palmares, «για το καλό του μαύρου πληθυσμού της Βραζιλίας», λέγοντας ότι ο αδελφός του είναι «αρχι-τρελός» και πως «ντρέπεται που είναι αδελφός μου».

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Επίθεση Βραζιλιάνων ακροδεξιών σε ομάδα κωμικών που παρουσίαζαν τον Ιησού γκέι
Μια ακροδεξιά θρησκευτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία της ομάδας κωμικών Porta dos Fundos, στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επειδή σε ειδικό επετειακό πρόγραμμα που προβλήθηκε...
Επίθεση Βραζιλιάνων ακροδεξιών σε ομάδα κωμικών που παρουσίαζαν τον Ιησού γκέι
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Στέλνει στρατό μετά την κατακραυγή
Οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο Μπολσονάρο να παραδεχτεί ότι για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ίσως ευθύνονται μεγάλα αγροτικά συμφέροντα και να ρίξει στη μάχη με τη φωτιά στρατό.
Στέλνει στρατό μετά την κατακραυγή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Οι Βραζιλιάνοι στους δρόμους για την παιδεία και κατά του Μπολσονάρο
Την αντίθεσή τους στις περικοπές στην παιδεία, αλλά και στην ακροδεξιά πολιτική του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, εξέφρασαν χιλιάδες διαδηλωτές στη Βραζιλία, που βγήκαν στους δρόμους 80 πόλεων της χώρας.
Οι Βραζιλιάνοι στους δρόμους για την παιδεία και κατά του Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Οι μαθητές της Βραζιλίας ενάντια στις περικοπές του Μπολσονάρο
Χιλιάδες μαθητές και οι φοιτητές της Βραζιλίας διαδήλωσαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο ενάντια στα μέτρα περικοπών της δημόσιας παιδείας που θέλει να...
Οι μαθητές της Βραζιλίας ενάντια στις περικοπές του Μπολσονάρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ακυρώθηκε ταξίδι και βράβευση Μπολσονάρο στη Νέα Υόρκη λόγω αντιδράσεων
Το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να ακυρώσει ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος επρόκειτο να βραβευθεί ως «Άνδρας της Χρονιάς» από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό...
Ακυρώθηκε ταξίδι και βράβευση Μπολσονάρο στη Νέα Υόρκη λόγω αντιδράσεων
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Απολύθηκε υπουργός της Βραζιλίας που θα άλλαζε τον ορισμό της δικτατορίας
Την αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας Ρικάρντο Βέλεζ Ροντρίγκεζ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Ροντρίγκεζ πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι τα σχολικά βιβλία πρέπει να αλλάξουν...
Απολύθηκε υπουργός της Βραζιλίας που θα άλλαζε τον ορισμό της δικτατορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας