Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία την Τρίτη, ημέρα γενικής απεργίας και 14η συνεχόμενη από την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Ήταν η τρίτη γενική απεργία που προκηρύχθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες εναντίον της πολιτικής που δεξιού προέδρου της χώρας και σύμφωνα με την αστυνομία στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 40.000 άνθρωποι. Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων, που τονίζουν ότι θα συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση της Κολομβίας, υποστηρίζουν πάντως ότι ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Ο πρόεδρος Ντούκε βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας στην Κολομβία από τη δεκαετία του 1970 και απαίτησε από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων να τις ακυρώσεων, ώστε να αμβλυνθούν οι «οικονομικές συνέπειες» της κινητοποίησης. Όπως υποστήριξε, η ζημιά για την οικονομία φθάνει τα 285 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 70% των πολιτών της Κολομβίας εκφράζουν δυσαρέσκεια για την πολιτική του Ντούκε, έναντι 48% τον Φεβρουάριο.
Οι πολίτες διεκδικούν να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016, να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν οι αθρόες δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων.
Επίσης, ζητούν να διαλυθεί η ειδική μηχανοκίνητη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών, η ESMAD, η δράση της οποίας έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, ειδικά μετά τον θάνατο ενός 18χρονου που τραυματίστηκε από άνδρες της.
Οι κινητοποιήσεις πάντως στην Μπογκοτά ήταν ειρηνικές, με τη συμμετοχή πολιτών κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, όπως δικηγόροι, συνδικαλιστές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, αυτόχθονες, αγρότες. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Μπολίβαρ, στην ιστορική καρδιά της πόλης, σε μικρή απόσταση από την προεδρία.
Πάντως η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ ισχυρή, με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο ενώ δρόμοι αποκλείστηκαν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Κάλι, στα βορειοδυτικά.
Την Τρίτη η εθνική απεργιακή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συνδικάτα, οργανώσεις φοιτητών, εκπρόσωποι καθηγητών, αυτοχθόνων λαών και της αντιπολίτευσης, είχαν για πρώτη φορά απευθείας συνομιλίες με αντιπροσωπεία της προεδρίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία για κανένα ζήτημα. Προβλέπεται νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη.
Από την 21η Νοεμβρίου, που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 500, πολίτες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Τουλάχιστον 204 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας