Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εβο... MAS πούλησαν οι δικοί μας

Οπαδοί του Μοράλες διαδηλώνουν με συνθήματα κατά της Τζανίν Ανιες

AP Photo/Natacha Pisarenko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εβο... MAS πούλησαν οι δικοί μας

  • A-
  • A+
Για να εξασφαλίσει τη θέση του στην πολιτική σκακιέρα, το «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό», αλλιώς MAS, που κυβερνούσε τη χώρα υπό την ηγεσία του Εβο Μοράλες, ψήφισε το φωτογραφικό νομοσχέδιο της Τζανίν Ανιες, το οποίο δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του αρχηγού του στις νέες εκλογές.

Τα πολυήμερα παζάρια έπιασαν τόπο και το ΜΑS, το «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» που κυβερνούσε επί σχεδόν 14 χρόνια τη Βολιβία υπό την ηγεσία του Εβο Μοράλες, «πούλησε» το Σαββατοκύριακο τον αρχηγό του, ώστε να εξασφαλίσει τη θέση του στη μελλοντική πολιτική σκακιέρα.

Οι βουλευτές και γερουσιαστές του, που έχουν (ακόμα) την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ψήφισαν τελικά το «νομοσχέδιο» της δεξιάς γερουσιαστίνας/αυτόκλητης «μεταβατικής προέδρου» Τζανίν Ανιες, με το οποίο όχι μόνο ακυρώνονται οι εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, τις οποίες φέρεται να είχε κερδίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο ο Μοράλες πριν τον ανατρέψουν, αλλά και απαγορεύεται η συμμετοχή του εκλεγμένου προέδρου στη νέα εκλογή.

Για την ακρίβεια, απαγορεύεται σε όποιο πρόσωπο έχει εκτίσει δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη - μια... φωτογραφική διάταξη που κλείνει τον δρόμο σε νέα υποψηφιότητα του Μοράλες, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη τρεις θητείες. Επίσης, καταργείται η υφιστάμενη εκλογική επιτροπή εποπτείας –που θεωρείται πως μεροληπτούσε υπέρ του Μοράλες– και αντικαθίσταται από νέο όργανο, το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, που θα αποφασίσει πότε (και κυρίως με... ποιους) θα στηθούν οι κάλπες.

Η μήνυση

Να θυμίσουμε εδώ, βέβαια, ότι η Ανιες είχε ήδη απειλήσει την ηγεσία του MAS πως θα περνούσε το «νομοσχέδιο για την ειρήνευση» (sic) ως προεδρικό διάταγμα, αλλά προτιμούσε να ψηφιστεί ομοφώνως, ώστε να επισφραγιστεί ο εξοστρακισμός του Μοράλες και από το ίδιο του το κόμμα – όπως και έγινε.

Το πόσο... δημοκρατικά εξελίσσεται το «θεσμικό πραξικόπημα» στη Λα Παζ, ένα από τα πολλά που είδαμε τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική, φάνηκε άλλωστε και από την ευκολία με την οποία η «πρόεδρος» της Βολιβίας Τζανίν Ανιες απέρριψε το αίτημα που είχαν υποβάλει –από τύψεις;– οι γερουσιαστές του MAS, ώστε να εξαιρεθεί ο πρώην πρόεδρος από ποινικές διώξεις.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Μοράλες για «υποκίνηση ταραχών» και «τρομοκρατική δραστηριότητα» (!) εναντίον των νέων αρχών της χώρας, επειδή (υποτίθεται πως – ο Μοράλες καταγγέλλει ότι το σχετικό βίντεο είναι προϊόν ηχητικού μοντάζ) είχε καλέσει τους «κοκαλέρος»-μικροκαλλιεργητές οπαδούς του να «περικυκλώσουν τις πόλεις». «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποιος διέπραξε εγκλήματα, όποιος χλευάζει τους νόμους και τώρα ζητά αμνηστία, δεν θα το πετύχει με τη δική μου υπογραφή», είπε η Ανιες, την ώρα που ο Μουρίγιο κατηγορούσε την κυβέρνηση του Μεξικού για... υπόθαλψη της τρομοκρατίας!

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τώρα οι προδομένοι «κοκαλέρος», οι αυτόχθονες φανατικοί οπαδοί του Εβο. Οι οποίοι, προς στιγμήν, διέκοψαν (κατ’ εντολή του MAS και με σκοπό υποτίθεται να «διευκολύνουν τις πολιτικές συνομιλίες» με τη Δεξιά) τις δυναμικές κινητοποιήσεις και –κυρίως– τους αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, μια τακτική που είχε πράγματι οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα στη Λα Παζ και άλλες πόλεις.

Η ανακωχή

Η άτυπη αυτή «ανακωχή» επέτρεψε στην κυβέρνηση να «πάρει ανάσα», αλλά οι συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομίας συνεχίζονται στη θρυλική πόλη Κοτσαμπάμπα, ένα από τα εκλογικά «προπύργια» του Μοράλες, όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 διαδηλωτές.

Να σημειωθεί ότι βασικό αίτημα των «κοκαλέρος», πέρα από την (όλο και πιο «χλομή») επιστροφή του αυτόχθονα αρχηγού τους από το Μεξικό, είναι η ανάκληση του διατάγματος των Ανιες και Μουρίγιο, με το οποίο ο στρατός νομιμοποιείται να επεμβαίνει «για την αποκατάσταση της τάξης» εκεί που η αστυνομία δεν επαρκεί. Με βάση αυτό το αντισυνταγματικό διάταγμα, ο στρατός άνοιξε πυρ σε δύο περιπτώσεις, με αποτέλεσμα λουτρό αίματος - πρώτα στα περίχωρα της Κοτσαμπάμπα και στη συνέχεια έξω από το διυλιστήριο στο Ελ Αλτο, μια φτωχογειτονιά έξω από τη Λα Πας, όπου δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 8 διαδηλωτές.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Νέα επεισόδια στη Βολιβία - Εκλογές χωρίς Μοράλες εξετάζει το κόμμα του
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ογκώδη πορεία υποστηρικτών του Μοράλες.
Νέα επεισόδια στη Βολιβία - Εκλογές χωρίς Μοράλες εξετάζει το κόμμα του
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Πρόεδρος για τέταρτη θητεία αυτοανακηρύχθηκε ο Μοράλες
Την επανεκλογή του, για τέταρτη θητεία, στην προεδρία της Βολιβίας ανακοίνωσε σήμερα ο Έβο Μοράλες, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις από οπαδούς και αντιπάλους, με αιχμή τις καταγγελίες για εκλογική...
Πρόεδρος για τέταρτη θητεία αυτοανακηρύχθηκε ο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Βολιβία: Μπλόκο και από τη Δικαιοσύνη στην υποψηφιότητα Μοράλες
Ο πρώην πρόεδρος επιθυμούσε να ακυρωθεί η απόφαση της ανώτατης εκλογικής αρχής, η οποία του είχε απαγορεύσει τον Φεβρουάριο να είναι υποψήφιος στην κεντρική περιφέρεια Κοτσαμπάμπα.
Βολιβία: Μπλόκο και από τη Δικαιοσύνη στην υποψηφιότητα Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της χώρας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας