Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία για νέες εκλογές στη Βολιβία - Χωρίς Μοράλες, διαμηνύει η Ανιές
AP Photo/Natacha Pisarenko

Συμφωνία για νέες εκλογές στη Βολιβία - Χωρίς Μοράλες, διαμηνύει η Ανιές

  • A-
  • A+
Καταρχήν συμφωνία για εκλογές στη Βολιβία ανακοίνωσε στέλεχος του κόμματος Μοράλες ● Δεν μπορεί να πάρει μέρος στις νέες εκλογές ο 60χρονος πρώην πρόεδρος διαμηνύει η μεταβατική Ανιές ● Θυμήθηκε και αναγνώρισε τον Γουαϊδό στη Βενεζουέλα ● Διόρισε και κυβέρνηση

Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο η Έβα Κόπα Μούργα, στέλεχος του κόμματος του Μοράλες MAS (Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό), ανακοινώνοντας αργά τη νύχτα ότι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για τη διοργάνωση νέων εκλογών με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας, μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Η Κόπα Μούργα, που εξελέξη νέα πρόεδρος της γερουσίας, πρόσθεσε ότι  «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε (...) για τη διεξαγωγή εκλογών, το συντομότερο δυνατόν, την ειρήνευση της χώρας μας και πάνω απ’ όλα την υπεράσπιση της δημοκρατίας» και προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας, που ενεπλάκησαν ξανά χθες σε συγκρούσεις στους δρόμους, με υποστηρικτές του Μοράλες, να αντιμετωπίζουν τους αυτόχθονες με σεβασμό. «Ας αφήσουμε κατά μέρος τα χρώματα και τις ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ειρήνη», τόνισε η πρόεδρος του σώματος, καθώς, από τις 20 Οκτωβρίου, όταν έγιναν οι προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Μοράλες και δε δέχθηκε η αντιπολίτευση, ακολούθησαν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τους οπαδούς των δύο πλευρών και τις δυνάμεις ασφαλείας, με τουλάχιστον 10 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 

AP Photo/Natacha Pisarenko

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, η Ζανίν Ανιές, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας την Τρίτη, είχε δηλώσει ότι θα προσπαθούσε να διαπραγματευθεί με το κόμμα του Έβο Μοράλες. Είχε τονίσει ωστόσο ότι αποκλείεται η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές του αυτόχθονα πρώην προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας και «απάτης» και τις μέρες βίας που ακολούθησαν.

Ο 60χρονος Μοράλες, στην προεδρία της χώρας από το 2006, παραιτήθηκε, αφού ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ ήδη πολλές μονάδες της αστυνομίας είχαν στασιάσει και ενωθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

AP Photo/Juan Karita

Ο Μοράλες δεν «εκπληρώνει τις προϋποθέσεις» για να διεκδικήσει «τέταρτη θητεία», τόνισε την Πέμπτη η Ανιές, μέχρι πρότινος δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Επέρριψε την ευθύνη για την αναταραχή στη χώρα, στον ίδιο τον σοσιαλιστή πολιτικό, διότι επέλεξε να είναι ξανά υποψήφιος, αψηφώντας το όριο των θητειών. Η Ζανίν Ανιές πρόσθεσε πως το MAS, που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο, είναι ευπρόσδεκτο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, αλλά «πρέπει να αρχίσει να αναζητεί νέο υποψήφιο». 

Πραξικόπημα χαρακτήρισε ωστόσο ο Μοράλες τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση.

Ο Χέρχες Χουστινιάνο, ένας από τους υπουργούς που διόρισε η Ανιές, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η μεταβατική κυβέρνηση θέλει να κάνει διάλογο με το MAS. «Είμαστε στο τραπέζι του διαλόγου, συζητάμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Μοράλες θα μπορέσει να επιστρέψει ελεύθερα στη Βολιβία. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, είναι απλά ένας ακόμη πολίτης», ανέφερε.

Η Ανιές δεν έχει διευκρινίσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Βάσει του συντάγματος, έχει στη διάθεσή της 90 ημέρες για να το κάνει, αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

AP Photo/Juan Karita

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές πάντως, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη στη Λα Πας και στο Ελ Άλτο, ενώ η Ανιές προσπαθούσε να εδραιώσει τη θέση της, διορίζοντας νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου ένοπλων δυνάμεων και υπουργούς, ενώ αρκετά στελέχη του MAS φάνηκαν να υπαναχωρούν από την προσπάθεια να ακυρώσουν την ανάληψη της προεδρίας από αυτήν και τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

AP Photo/Juan Karita

Η Ρωσία - σύμμαχος του Μοράλες - ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ανιές και θα την αναγνωρίσει ως τη de facto πρόεδρο ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών. ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Βρετανία και Γερμανία την έχουν ήδη αναγνωρίσει. Ωστόσο, άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως το γειτονικό Περού και η Αργεντινή, μέχρι στιγμής επιφυλάσσονται.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Βολιβίας ήταν να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας — συμμάχου του Μοράλες, τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Μοράλες ζήτησε από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τον ΟΗΕ να συμβάλουν στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική «ειρήνη» στη Βολιβία. Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει ως ειδικό επιτετραμμένο του στη χώρα τον Ζαν Αρνό.
 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Θέλουν να απαγορεύσουν στον Μοράλες να κατέβει στις εκλογές
Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στη Βολιβία με την προσωρινή πρόεδρο να απεργάζεται σχέδια αποκλεισμού του Έβο Μοράλες, εν μέσω δυναμικών διαδηλώσεων από υποστηρικτές του.
Θέλουν να απαγορεύσουν στον Μοράλες να κατέβει στις εκλογές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της χώρας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βολιβίας Λούις Άρσε Κατακόρα θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Ο ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας έχει δηλώσει ότι...
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ζητά διεθνή επιτροπή για διαφανείς εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας