Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτος με «σκιές» ο Εβο Μοράλες

Ο Εβο Μοράλες πανηρίζει για τη νίκη του, την οποία αμφισβητεί κεντρώος προκάτοχός του 

AP Photo / Juan Karita
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτος με «σκιές» ο Εβο Μοράλες

  • A-
  • A+
Εν μέσω σοβαρών καταγγελιών του αντιπάλου του για καλπονοθεία, ο σοσιαλιστής Εβο Μοράλες πανηγυρίζει για την πρωτιά του στις προεδρικές εκλογές ● Ο δεύτερος Κάρλος Μέσα απαιτεί τη διενέργεια δεύτερου γύρου, ο οποίος προβλέπεται αν υπάρξει μεταξύ τους κάτω από 10 μονάδες διαφορά, η οποία στο 98,54% της καταμέτρησης είναι εντελώς οριακή (46,85% έναντι 36,68%)

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βολιβία, καθώς η αμφισβητούμενη έκβασή τους και η διαφαινόμενη νίκη τού Εβο Μοράλες έχουν πυροδοτήσει πολυήμερη όσο και βίαιη αναταραχή που δεν λέει να κοπάσει, αφού ο βασικός αντίπαλος του Σοσιαλιστή προέδρου, ο κεντρώος προκάτοχός του Κάρλος Μέσα, καταγγέλλει ευρεία καλπονοθεία και απαιτεί τη διενέργεια δεύτερου γύρου.

Με καταμετρημένο το 98,54% των ψήφων, ο Μοράλες προηγούνταν χθες με ποσοστό 46,85% έναντι 36,68% που συγκέντρωνε ο Μέσα, αφήνοντας πίσω τους άλλους εφτά συνυποψηφίους τους. Για να αναδειχτεί νικητής ο εκάστοτε προεδρικός υποψήφιος από τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας θα πρέπει να κατακτήσει είτε ποσοστό άνω του 50%, είτε 40% και διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον αμέσως επόμενο αντίπαλό του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι σε ψήφους αναμετρώνται σε δεύτερο γύρο.

«Κερδίσαμε από τον πρώτο γύρο. Απομένει να καταμετρηθεί το 1,58% [των ψήφων], κερδίσαμε όμως με τις ψήφους των αγροτικών περιοχών» της περιφέρειας ανήγγειλε χθες ο Μοράλες, καθώς τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα τον έφερναν να ξεπερνά οριακά τη διαφορά των 10 μονάδων από τον Μέσα.

Ωρες αργότερα όμως δήλωσε ανοιχτός στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, αν τα οριστικά αποτελέσματα δείξουν πως δεν έλαβε εν τέλει αρκετές ψήφους για να κηρυχθεί άμεσα νικητής των εκλογών.

Αρχικά δε είχε καταγγείλει με τη σειρά του απόπειρα πραξικοπήματος που «έχει προετοιμάσει η Δεξιά με διεθνή υποστήριξη», ζητώντας από τους σφοδρούς επικριτές του να δημοσιοποιήσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι έγινε καλπονοθεία υπέρ του.

Καταγγελίες Μέσα

Ο Μέσα ισχυρίστηκε πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, κατηγορώντας το Ανώτατο Εκλογοδικείο πως «μαγείρεψε» την καταμέτρηση για να βοηθήσει τον Μοράλες.

Ζήτησε μάλιστα από τους οπαδούς του να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, καθώς η πολωτική διαμάχη έχει ήδη προκαλέσει βίαιες ταραχές στην πρωτεύουσα Λα Πας αλλά και σε αστικά κέντρα, όπως η Σάντα Κρους, που θεωρούνται προπύργια της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου ο ιθαγενής Μοράλες εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά ερείσματα.

Πέρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας και «υπεράσπισης της δημοκρατίας», σε τρεις πόλεις είχαν ήδη πυρποληθεί τα γραφεία του Ανώτατου Εκλογοδικείου, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της οξείας αντιπαράθεσης.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διακόπηκε ξαφνικά για σχεδόν ένα 24ωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης, όταν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειχναν πως ο Μοράλες δεν επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Οταν όμως η δημοσιοποίησή τους ξανάρχισε, το ποσοστό του Σοσιαλιστή πρόεδρου είχε αυξηθεί σημαντικά φέρνοντάς τον οριακά νικητή, εξέλιξη που προκάλεσε έκρηξη οργής τού Μέσα και των υποστηρικτών του. Λάδι στη φωτιά έριξε και η παραίτηση του αντιπροέδρου του Ανώτατου Εκλογοδικείου, που διαφώνησε με την απόφαση να διακοπεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Μοράλες υποστηρίζει πως το ποσοστό του ενισχύθηκε όταν άρχισαν να προσμετρώνται οι ψήφοι από την περιφέρεια.

Ανησυχία για τη διαδικασία της καταμέτρησης εξέφρασαν ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή, που δεν τρέφουν ως γνωστόν και τα καλύτερα αισθήματα (για να το πούμε κομψά) έναντι του Μοράλες και του Βενεζουελάνου ομοϊδεάτη ομολόγου του, Νικολάς Μαδούρο. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο OAS όπως και η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας δεύτερου γύρου για να εκτονωθεί η κρίση.

Θυμίζουμε πως ο Μοράλες διεκδικεί την τέταρτη συναπτή προεδρική θητεία του, έχοντας παραμείνει στην εξουσία για σχεδόν 14 χρόνια, κατά τα οποία οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά φτώχειας, φέρνοντας στη χώρα οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
«Όχι» είπε η εκλογική επιτροπή της χώρας στην υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για μια έδρα στη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου, προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα ώστε να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Εκλογικό «πραξικόπημα» κατά Μοράλες στη Βολιβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.
Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βολιβίας Λούις Άρσε Κατακόρα θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες. Ο ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας έχει δηλώσει ότι...
Ο Λούις Άκρε Κατακόρα υποψήφιος του Μοράλες στις προεδρικές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ζητά διεθνή επιτροπή για διαφανείς εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Διεθνή επιτροπή για ελεύθερες εκλογές ζητά ο Μοράλες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Παραιτείται της υποψηφιότητάς του για να μην επιδεινωθεί η κρίση
«Στο όνομα της ειρήνης» ο εξορισμένος πρόεδρος της Βολιβίας στο Μεξικό παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του στις επόμενες κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «εμφύλιων συγκρούσεων» στη χώρα.
Παραιτείται της υποψηφιότητάς του για να μην επιδεινωθεί η κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας