• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «κοράκια» της Αμαζονίας

 • A-
 • A+
«Ο παραδοσιακός τρόπος απόκτησης δικαιώματος επί της γης είναι η οικονομική της κατάληψη μετατρέποντάς της σε βοσκοτόπια ή χωράφια για καλλιέργεια. Καίνε τη ζούγκλα, φυτεύουν ή βάζουν ζώα κι έπειτα πουλάνε τη γη». Κάρλος Εντουάρντο Γιουνγκ (του Πανεπιστημίου Ρίο ντε Ζανέιρο)

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής της Αμαζονίας, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε για τις 6 Σεπτεμβρίου με στόχο τον συντονισμό των δράσεων αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η επίσημη δικαιολογία είναι προβλήματα υγείας, αλλά καθώς προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η αλλαγή πολιτικών ώστε να προστατευτεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει καμιά αλλαγή.

Η καταστροφή του Αμαζονίου είναι συγχρόνως μια ευκαιρία τεράστιας κερδοφορίας για τα οικονομικά συμφέροντα που τον στηρίζουν. «Αυτή η κυβέρνηση είναι δική σας» δήλωσε ο Μπολσονάρο τον περασμένο Ιούλιο προς την ομάδα των εκπροσώπων της αγροτοβιομηχανίας στη Βουλή (γνωστή ως «Ομάδα του Βοδιού»).

Και για του λόγου του αληθές ο γιος του, Φλάβιο Μπολσονάρο, εισηγήθηκε σχέδιο νόμου που περιορίζει στο ελάχιστο την προστασία της Αμαζονίας από τους ιδιώτες επενδυτές: ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιωτικές ιδιοκτησίες στον Αμαζόνιο μπορούν να εκμεταλλεύονται μόνο το 20% της έκτασής τους προστατεύοντας το υπόλοιπο 80%, ο γιος Μπολσονάρο προτείνει να μπορούν να αποψιλώνουν το 80% των εκτάσεών τους προστατεύοντας μόλις το 20%.

Δεν είναι τυχαίο που ώρες μετά την ανάληψη της προεδρίας ο Μπολσονάρο μετέφερε την αρμοδιότητα για την προστασία των δασών και την οριοθέτηση των ιθαγενικών εδαφών στο υπουργείο Γεωργίας και περιόρισε το εύρος δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι ώστε η προτεραιότητα να δοθεί στα προνόμια της αγροτοβιομηχανίας και των εξορυκτικών.

Οι υποψίες για σκόπιμο εμπρησμό τμημάτων της βραζιλιάνικης Αμαζονίας από οργανωμένα συμφέροντα δεν είναι πλέον εικασία, καθώς η ομοσπονδιακή Εισαγγελία διερευνά αν στις 10 Αυγούστου στην Πολιτεία Παρά υπήρξε μια συντονισμένη δράση για την πυρπόληση του δάσους.

Η είδηση για τη διοργάνωση της «Ημέρας της Φωτιάς» κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου σε τοπική εφημερίδα, σε συνέντευξή του στην οποία ο Ντα Σίλβα Μενέζες, εκπρόσωπος της τοπικής Ενωσης Αγροτοπαραγωγών, δήλωσε: «Πρέπει να δείξουμε στον πρόεδρο ότι θέλουμε να δουλέψουμε και ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε και να καθαρίσουμε τις καλλιέργειές μας είναι με τη φωτιά».

Παρότι η Εισαγγελεία ενημέρωσε έγκαιρα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Αρχές δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν αυτούς τους συντονισμένους εμπρησμούς.

«Βασικός λόγος της αποψίλωσης είναι η αναζήτηση εδαφών για εκμετάλλευση» έλεγε στο BBC ο Κάρλος Εντουάρντο Γιουνγκ του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Ο παραδοσιακός τρόπος απόκτησης δικαιώματος επί της γης είναι η οικονομική της κατάληψη μετατρέποντάς της σε βοσκοτόπια ή χωράφια για καλλιέργεια. Καίνε τη ζούγκλα, φυτεύουν ή βάζουν ζώα κι έπειτα πουλάνε τη γη». Ή κόβουν τα δέντρα και πουλούν λαθραία την τροπική ξυλεία, όπως γίνεται στην Πολιτεία Παρά με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξυλείας στη βραζιλιάνικη Αμαζονία: το 2015-2016 το 44% της υλοτομίας της ήταν παράνομη.

Κερδοσκοπία

Το 40% της Αμαζονίας, συνεχίζει ο Γιουνγκ, είναι είτε ιδιωτικά εδάφη είτε εδάφη που ανήκουν μεν στο Δημόσιο αλλά δεν έχει οριστεί η χρήση τους, ενώ το 60% είναι προστατευόμενες ζώνες ή εδάφη των ιθαγενών. «Κι είναι αυτά τα οποία γίνονται εύκολα αντικείμενο οικειοποίησης από αγροτοβιομηχάνους, τσιφλικάδες, υλοτόμους, χρυσοθήρες, εξορυκτικές, πολυεθνικές, που ακολουθώντας στρατηγικές κερδοσκοπίας αγοράζουν από μικρούς παραγωγούς διαμορφώνοντας τεράστια λατιφούντια» εξηγεί από την πλευρά της η Κλάουντια Ασεβέντο Ράμος του Κέντρου Αμαζονιακών Μελετών.

Στην καλύτερη περίπτωση αγοράζοντας, γιατί στην χειρότερη απλά εισβάλλουν στη γη των ιθαγενών και σε κηρυγμένες προστατευόμενες περιοχές, σκοτώνουν ηγέτες τους και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους. Ηδη 20.000 παράνομοι μεταλλωρύχοι μπήκαν φέτος στα εδάφη της ιθαγενικής κοινότητας Γιανομάμι καίγοντας και κόβοντας δέντρα στην αναζήτησή τους για χρυσάφι.

Στην Αμαζονία το 8% των προστατευόμενων περιοχών και το 28% των ιθαγενικών εδαφών αποτελούν «ζώνες κατοχυρωμένου μεταλλευτικού ενδιαφέροντος», όπως ονομάζονται εκείνες στις οποίες μια ιδιωτική εξορυκτική έχει ζητήσει άδεια εκμετάλλευσης από το υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας. Υπάρχουν τουλάχιστον 453 παράνομα μεταλλεία, σύμφωνα με το Αμαζονιακό Δίκτυο Κοινωνικο-Περιβαλλοντικής Γεω-αναφοράς.

«Εχει ενδιαφέρον ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό βρίσκονται ανάμεσα σε όσους σημαίνουν συναγερμό για την καταστροφή του “σπιτιού μας που καίγεται”, προσφέροντας και χρήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση» γράφει ο ιστότοπος Resumen Latinoamericano.

«Από τον περασμένο Μάρτιο ο Τριντό σημείωνε πόσο σημαντική είναι για την καναδική οικονομία η εξορυκτική βιομηχανία και η συμμετοχή της σε χώρες της περιοχής, ενώ γαλλικές επιχειρήσεις και η καναδική Colombus Gold μετέχουν σε αμφιλεγόμενες μεταλλευτικές επενδύσεις σε τμήμα της Αμαζονίαςπου ανήκει στη γαλλική Γουιάνα. «Καθαρίζοντας» μεγάλες εκτάσεις της Αμαζονίας αυτές οι πυρκαγιές διευκολύνουν τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών».

Οπως ενδιαφέρον έχει ότι ενώ ο Μπολσονάρο εξοργίστηκε με τον Μακρόν, αντίθετα με μεγάλη χαρά δέχτηκε τη βοήθεια που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τραμπ στο πλαίσιο της μεγάλης συμμαχίας των δύο ακροδεξιών ηγετών και των σημαντικών εμπορικών προοπτικών που υπόσχεται η εκμετάλλευση του μυθικού πλούτου της Αμαζονίας, όπως σημειώνει ο αναλυτής Χεσούς Βαλένσια:

«Ξεκινά μια νέα φάση στην Αμαζονία, όπου οι διάφορες επιχειρηματικές ελίτ ανταγωνίζονται για τη θέση που θα έχουν στην εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής. Ο Μπολσονάρο, πιστός στη διαβόητη Συναίνεση της Ουάσινγκτον, προτιμά την ευθυγράμμισή του με την αμερικανική ελίτ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
Η πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη είναι αποτέλεσμα και των στρατηγικών της κυβέρνησης Μπολσονάρο που αποβλέπουν στην τσιμεντοποίηση της Αμαζονίας κατόπιν αποψίλωσης.
Ο Αμαζόνιος φλέγεται με σχέδιο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στέλνει στρατό μετά την κατακραυγή
Οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο Μπολσονάρο να παραδεχτεί ότι για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ίσως ευθύνονται μεγάλα αγροτικά συμφέροντα και να ρίξει στη μάχη με τη φωτιά στρατό.
Στέλνει στρατό μετά την κατακραυγή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Βραζιλία: «SOS» εκπέμπει φέτος ο Αμαζόνιος
Το 2020 η καταστροφή του Αμαζονίου -του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως- αυξήθηκε κατά 9,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επίπεδο ρεκόρ 12 χρόνων.
Βραζιλία: «SOS» εκπέμπει φέτος ο Αμαζόνιος
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του
Mέλος της Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας των Ιθαγενών, εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι. ως ήταν αντίποινα, όπως καταγγέλεται, για τη μάχη που έδινε ενάντια στις εισβολές παράνομων υλοτόμων και χρυσοθήρων...
Μπούμερανγκ για τον Μπολσονάρο οι περιβαλλοντικές πολιτικές του
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο απαγόρευσε τις φωτιές!
O Μπολσονάρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Βραζιλίας διάταγμα, με το οποίο τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων για 60 ημέρες. Οσο δηλαδή θα διαρκέσει και η περίοδος της ξηρασίας.
Ο Μπολσονάρο απαγόρευσε τις φωτιές!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μπολσονάρο δέχεται τη βοήθεια της G7, αλλά με όρους
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αρχίζει να ξανασκέφτεται το θέμα της βοήθειας από την G7, ενώ το δάσος του Αμαζονίου συνεχίζει να φλέγεται και ορισμένες χώρες της Ν. Αμερικής όρισαν έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση του.
Ο Μπολσονάρο δέχεται τη βοήθεια της G7, αλλά με όρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας