Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Βενεζουέλα με έδιωξε, η Κολομβία δεν με θέλει...»

Βενεζουελάνοι στα σύνορα με την Κολομβία

ΑP PHOTO / FERELY OSPINA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Βενεζουέλα με έδιωξε, η Κολομβία δεν με θέλει...»

  • A-
  • A+

Ο Μπίλι* μάς περίμενε στον διάδρομο του κτιρίου. Κρατούσε έναν φάκελο. Με όλα του τα έγγραφα. Επικυρωμένα, τακτοποιημένα. Την κάρτα παραμονής, τις βεβαιώσεις του, τα πτυχία του, τις αμέτρητες αιτήσεις του για δουλειά. Και ο ίδιος; Αιδήμων, καλοντυμένος, ήρεμος. Τουλάχιστον έτσι προσπαθούσε να δείχνει.

Μπήκε στο δωμάτιο, όπου θα μας έδινε τη συνέντευξη. Και άρχισε να μιλά, χωρίς να σταματήσει. Χωρίς να τον διακόψει κανείς. Με μια «ατάραχη ταραχή». Η κάθε διακοπή, η κάθε ερώτηση φάνταζε ανούσια κι ανόητη.

Οπως συμβαίνει όταν αυτό και για αυτούς που όλοι μιλούν, αποκτά τη δική του φωνή. Και μαζί με αυτή τη φωνή, από την ενοχή της ίδιας μάλλον που αποκτούσε ύπαρξη, τα χέρια του έφτιαχναν μικρούς κύβους από χαρτί. Κοιτούσε κάτω, κοιτούσε αριστερά και δεξιά, μέχρι που κοίταξε και εμάς.

Τα όσα μας είπε, λοιπόν, ο Μπίλι Γκάμεζ, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνους οικονομικούς μετανάστες που έχουν καταφύγει για να βρουν δουλειά στη γειτονική Κολομβία, παρατίθενται αδιάκοπα, ασχολίαστα, ταραγμένα, όπως ακριβώς ειπώθηκαν.

Λόγος πρωτόλειος, και άρα πρώτη λεία για ερμηνείες και συμπεράσματα «εσωτερικής κατανάλωσης» στην Ελλάδα, όπου η πολιτική αντιπαράθεση για τα όσα συμβαίνουν στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής πολύ λίγη σχέση έχει με τα πραγματικά δεινά του λαού της.

«Αν βρίσκομαι εδώ στην Κολομβία, είναι επειδή ο αδερφός μου, ο οποίος ακόμη είναι στη Βενεζουέλα, πούλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου του για να μπορέσω να πληρώσω το εισιτήριο από το Σαν Χουάν στην Κουκουτά (σ.σ. στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας). Του είπα ότι όταν θα βρω δουλειά θα του στείλω τα χρήματα για να αγοράσει υπολογιστή για την κόρη του.

»Δεν έχω κρατήσει την υπόσχεσή μου. Ενα χρόνο τώρα και δεν έχω μπορέσει να του στείλω λεφτά, για να αγοράσει τον υπολογιστή. Εχω τον πατέρα μου με διαβήτη και δεν έχω καταφέρει ούτε καν να του αγοράσω ένα μετρητή γλυκόζης αίματος.

»Δεν έχω μπορέσει να του αγοράσω τα φάρμακα, που εδώ υπάρχουν. Κοστίζουν 60.000 πέσος (περίπου 16 ευρώ), αλλά δεν έχω καταφέρει να τα αγοράσω. Εχω τη μητέρα μου με υπέρταση, αλλά επίσης δεν έχω καταφέρει να της αγοράσω τα χάπια. Δεν έχω τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσα όταν έφυγα, όταν ήλπιζα ότι θα μπορούσα να βρω δουλειά.

»Το όνομα μου είναι Μπίλι Γκάμεζ. Είμαι 33 χρόνων. Εφτασα στην Κολομβία πριν από εννέα μήνες. Διασχίσαμε τα σύνορα με τα πόδια. Η γυναίκα μου, η Μινόσκα ντελ Κάρμεν, οι κόρες μου, η κουνιάδα μου και ο ανιψιός μου. Ζούσαμε στον δρόμο για 45 ημέρες.

»Οταν φτάσαμε στη Ζιπακουρία, βρήκα μια δουλειά για τρεις μήνες. Δούλευα 14 ώρες τη μέρα, σαν σκλάβος. Με τρία παιδιά και με πτυχία, δεν μου δίνουν δουλειά ούτε καν για να σκουπίζω. Αφησα τη χώρα μου πιστεύοντας ότι θα έβρισκα κάτι καλύτερο.

»Εδώ είναι μια φωτογραφία από όταν έφυγα από τη Βενεζουέλα. Κοιτάξτε πόσο αδύνατος ήμουνα (δείχνοντας φωτογραφίες). Εδώ ο αδερφός μου, όπως είναι σήμερα, η θεία μου 39 χρόνων και κοιτάξτε πόσο μεγάλη δείχνει. Εδώ έχω όλα τα χαρτιά μου, η κάρτα παραμονής, η άδεια οδήγησης όταν οδηγούσα λεωφορεία. Εδώ είμαι με τη γυναίκα μου όταν ήρθαμε.

453 βιογραφικά

Ο Μπίλι Γκάμεζ μαζί με την οικογένειά του κατάφεραν να περάσουν απέναντι, αλλά οι συμπεριφορές της «νέας πατρίδας» λίγο μόνο διαφέρουν από εκείνες της κανονικής...

NANTEZ MAZAP

»Η μεγαλύτερη κόρη μου είναι 13 χρόνων, η μεσαία είναι 10 και η μικρή είναι οκτώ χρόνων. Η μόνη που δουλεύει είναι η γυναίκα μου, που πουλάει τυρόπιτες. Της πρόσφεραν δουλειά σε ένα εστιατόριο, αλλά όταν τη συνόδευσα για να πιάσει δουλειά και είδαν ότι ήταν παντρεμένη την απέρριψαν.

»Πλήρωσα 1.700.000 πέσος (περίπου 460 ευρώ) για να λάβω την κάρτα μετανάστευσης, πιστεύοντας ότι με αυτήν θα είχα περισσότερες ευκαιρίες για να βρω δουλειά. Αλλά εδώ πρέπει να πεις με χαμηλή φωνή ότι είσαι αγράμματος, για να σε προσλάβουν.

»Σε μια εταιρεία καθαριότητας, μου είπαν ότι είχα υπερβολικά προσόντα, επειδή είχα πτυχίο πανεπιστημίου, και “πώς θα σκουπίζω τους δρόμους αν έχω πτυχίο πανεπιστημίου;”. Εχω στείλει 453 βιογραφικά και δεν με έχουν πάρει ούτε ένα τηλέφωνο. Εχω κάνει 480 αιτήσεις για θέσεις εργασίας στο Διαδίκτυο. Εχω πάει σε έξι εκθέσεις εργασίας. Αλλά πάλι ούτε ένα τηλέφωνο. Κι αυτό το κινητό τηλέφωνο το έχω επειδή μου το χάρισαν.

»Επειτα από τόσους μήνες χωρίς δουλειά, δεν ξέρω, δεν θα έλεγα ότι έχω χάσει την ελπίδα. Βλέποντας πώς είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, που κάθε μέρα γίνεται χειρότερη και η κυβέρνηση συνεχίζει να σκοτώνει τους ανθρώπους, δεν ξέρεις πια τι να κάνεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται. Οι άνθρωποι δεν μιλάνε. Γιατί είναι τα όπλα απέναντι σε γυμνά χέρια.

»Ερχόμαστε από μια χώρα που δεν πληρώναμε νοίκι, ηλεκτρικό, νερό. Ολα ήταν δωρεάν. Εδώ πρέπει να τα πληρώνουμε όλα και αυτό είναι ένα σοκ. Βλέπω τόσα πράγματα που δεν μπορώ να αποκτήσω, ρούχα για τα κορίτσια, φαγητό, διασκέδαση, και αυτό με απογοητεύει, με στεναχωρεί.

»Μέχρι πότε θα είμαι έτσι, να προσπαθώ με νύχια και με δόντια να συντηρήσω την οικογένειά μου; Στη Βενεζουέλα υπάρχει έλλειψη των πάντων, εδώ στην Κολομβία υπάρχουν τα πάντα αλλά εγώ δεν έχω για να τα αγοράσω. Είμαστε καλύτερα εδώ όμως. Ναι, αλήθεια, είμαστε καλύτερα.

Τρόφιμα μία φορά τον μήνα

»Στη Βενεζουέλα ήμουνα πέντε χρόνια καθηγητής σε ένα σχολείο και αναγκάστηκα να παραιτηθώ, γιατί δεν μου έφτανε ο μισθός. Πολλοί μαθητές άρχισαν να λένε... «μα, δάσκαλε, γιατί να έρθω; Αφού έτσι κι αλλιώς θα με περάσουν». Εγώ είχα την έκτη τάξη και είχα ένα παιδί 14 χρόνων που δεν ήξερε καν να διαβάζει. Αναγκάστηκα να το περάσω, γιατί το σχολείο με υποχρέωσε να το κάνω και επειδή η πολιτική απόφαση ήταν ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να κοπεί. Δεν μπορούσες να πεις τίποτα σε ένα παιδί, γιατί σου έλεγε “θα σε καταγγείλω”.

»Στο σχολείο της κόρης μου, μου ζήτησαν εξηγήσεις γιατί είχε χάσει κιλά. Ζούνε σε άλλο κόσμο. Δεν ξέρω πώς να αναφερθώ σε έναν “Τσαβίστα”;. Βλέπουν την κατάσταση, ότι οι γονείς δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Οτι το φαγητό έρχεται μια φορά τον μήνα. Πώς μπορείς να δώσεις φαγητό στα παιδιά σου; Εγώ τις κόρες μου τις έστελνα στο σχολείο με μια “αρέπα” (σαν ψωμί) με βούτυρο, τίποτα άλλο. Μια φορά την εβδομάδα μόνο μπορούσαμε να αγοράσουμε ψάρι.

»Εχει χωριστεί η οικογένειά μου, το χωριό μου, η πόλη μου, για το καπρίτσιο ενός ανθρώπου... Είναι απαράδεκτο. Εχω δει πολλούς φίλους που έχουν πεθάνει, πολλούς συγγενείς που πέθαναν από έλλειψη φαρμάκων και τροφής. Το κατοικίδιό μου πέθανε από πείνα. Ενας σκύλος Αγίου Βερνάρδου πέθανε, επειδή δεν είχα να τον ταΐσω. Το ενυδρείο μου είχε πολλά ψάρια και όλα ψόφησαν, γιατί δεν είχα πια ιχθυοτροφή.

«Με τη βία να φύγει»

»Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα λέει ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο. Είναι η πρώτη φορά που σας βλέπω, είναι η πρώτη φορά που με βλέπετε και αυτοί λένε ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο. Δεν νοιάζονται για τη Βενεζουέλα. Αυτοί οι άνθρωποι νοιάζονται για τον εαυτό τους και για τίποτα άλλο. Για αυτό οπλίζουν ομάδες παραστρατιωτικές. Αυτός ο άνθρωπος (ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο) μένει με τη βία και με τη βία πρέπει να φύγει.

»Ζήσαμε τόσες νοθείες, τόσα ψέματα, νομίζω ότι αυτός ο τύπος μπορεί να φύγει μόνο με τη βία. Ομως δεν ρίχνω την ευθύνη μόνο στην κυβέρνηση, γιατί ένα μέρος της ευθύνης το έχει και ο κόσμος. Ολα άρχισαν όταν πέθανε ο Τσάβες (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας) Τότε είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα. Και τι έκανε ο κόσμος; Με συναισθηματισμό ψήφισε τον Μαδούρο και τότε πίστεψαν ξανά τα ψέματα. Γιατί τους άρεσαν οι εύκολες λύσεις.

»Είμαι ακόμα με τη γυναίκα μου, γιατί αγαπιόμαστε, αλλά είναι πολλοί που κάτω από την πίεση χώρισαν, κάτω από την πίεση εγκατέλειψαν τα παιδιά. Εγώ δεν τους στηρίζω και ακόμα και αν μου έδιναν μια θέση δεν θα τη δεχόμουν, γιατί με αυτό τον τρόπο τους υποστηρίζω.

»Ως άντρας, ως σύζυγος, ως πατέρας είναι πολύ δύσκολο να τα βλέπεις όλα να καταρρέουν, γιατί δεν θέλω να κλάψω μπροστά στις κόρες μου και στη γυναίκα μου, γιατί, αν με δουν εμένα να κλαίω, πώς θα έχουν δύναμη να προχωρήσουν; Κλαίω, γιατί αισθάνομαι αδύνατος. Οι κόρες μου ακόμα δεν πηγαίνουν σχολείο, γιατί δεν ξέρω πώς να πληρώσω τις σπουδές. Πώς να τους αγοράσω τα σχολικά υλικά, τις ποδιές και το φαγητό;

»Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί είχα μήνες που δεν μπορούσα να μιλήσω και με ανακουφίζει που μπορώ να μιλήσω σε εσάς. Τα δάκρυα που μου βγαίνουν είναι για τις κόρες μου, για τη γυναίκα μου, για τον πατέρα μου, τη μητέρα μου. Και για την ίδια μου τη χώρα».

* Η συνάντηση με τον Μπίλι Γκάμεζ οργανώθηκε από την ACCIÓN CONTRA EL HAMBRE, το έργο της οποίας στην Κολομβία στηρίζει η Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECHO)

 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Από μικρή στα βάσανα
Η Αρελίς Πουλίδο κρατά την μόλις δύο μηνών κόρη της Ζουλεϊδίς Αντονέλα Πριμέρα αφού της πήραν αποτυπώματα για το πιστοποιητικό γέννησης στο νοσοκομείο Έρασμο Μεόζ στην Κουκουτά στα σύνορα Κολομβίας –...
Από μικρή στα βάσανα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Παραμένει εχθρικό το κλίμα μεταξύ Κολομβίας – Βενεζουέλας
Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι αρχές της Κολομβίας δηλώνουν «έτοιμες» να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία της χώρας με το Νικολά Μαδούρου να θέτει σε...
Παραμένει εχθρικό το κλίμα μεταξύ Κολομβίας – Βενεζουέλας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο στρατός της Βενεζουέλας
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας με τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε ότι χρησιμοποιεί την ανακοίνωση της αντάρτικης οργάνωσης «FARC» για να...
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο στρατός της Βενεζουέλας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Άνοιξαν ξανά τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να ξανανοίξουν δύο συνοριακές διαβάσεις με την Κολομβία, οι οποίες παρέμειναν κλειστές για περίπου τέσσερις μήνες.
Άνοιξαν ξανά τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
«Όλα τα σενάρια ανοιχτά» για την ανατροπή του Μαδούρο
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα γύρω από την επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. ΗΠΑ: Μετρημένες οι μέρες του Μαδούρο.
«Όλα τα σενάρια ανοιχτά» για την ανατροπή του Μαδούρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Στην Κολομβία ο Γουαϊδό, έκλεισε τα σύνορα η Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έκλεισε τα σύνορα με την Κολομβία, απ' όπου ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Γουαϊδό σχεδιάζει να μπει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην Κολομβία ο Γουαϊδό, έκλεισε τα σύνορα η Βενεζουέλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας