• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 26.2°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 24.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 26.1°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
Ψεκασμούς με γλυφοσάτη ζητά ο Κολομβιανός πρόεδρος κατά της καλλιέργειας κόκας

Ιβάν Ντούκε- (AP Photo/Jose Luis Magana)

Ψεκασμούς με γλυφοσάτη ζητά ο Κολομβιανός πρόεδρος κατά της καλλιέργειας κόκας

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση διακοπής των αεροψεκασμών με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη, ώστε να καταπολεμηθεί η καλλιέργεια της κόκας, του φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη στην παρασκευή της κοκαΐνης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει τη γλυφοσάτη «πιθανόν καρκινογόνα ουσία» που μπορεί να επηρεάσει την έμβια ζωή γενικότερα. Τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγόρευε την πρακτική αυτή ως μέσο για την καταπολέμηση της καλλιέργειας κόκας.

Από εκείνη την χρονιά, οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες καλλιέργειες με χειρωνακτικούς ψεκασμούς και την εκρίζωση των φυτών, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το 2017, η επιφάνεια των παράνομων καλλιεργειών έφθασε τα 1.700.000 στρέμματα, από τα 480.000 το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση της Κολομβίας αναφέρει αύξηση-ρεκόρ παράνομων καλλιεργειών, γεγονός που επικαλέστηκε και ο Ιβάν Ντούκε, ζητώντας την επανάληψη των αεροψεκασμών.

«Ζητώ με σεβασμό η απόφαση αυτή να τροποποιηθεί [...] λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι αυτή η επέκταση των καλλιεργειών προκαλεί τεράστια ζημιά στη συνταγματική τάξη, στη νομιμότητα, στο περιβάλλον, στην ασφάλεια της χώρας, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων [...] Δεν μπορείτε να περιορίζετε [...] την αξιοποίηση εργαλείων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, απέναντι σε αυτή την απειλή, που μπορεί να πλήξει την ικανότητα του Κράτους να προστατεύει την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα πολυάριθμων Κολομβιανών», τόνισε ο πρόεδρος, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις.

Πάντως, με την απόφαση της κυβέρνησης διαφωνούν επιστήμονες, αλλά και οι πρώην πρόεδροι Σέσαρ Γκαβίρια και Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τακτική, πέρα από καταστρεπτική για το περιβάλλον και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ήταν και αναποτελεσματική.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνη, πιέζει την Μπογκοτά να περιορίσει την αύξηση των παράνομων καλλιεργειών. Ο Ιβάν Ντούκε επικαλείται την απαγόρευση αεροψεκασμών με γλυφοσάτη ως κύριο αίτιο της αύξησης της καλλιέργειας κόκας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση Σάντος θεωρούσε πως οι παράνομες καλλιέργειες εκτοξεύθηκαν, επηρεαζόμενες από την υποτίμηση του κολομβιανού πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, του νομίσματος με το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των αγορών κοκαΐνης, καθώς και από την υποχώρηση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές, που οδήγησε πολλούς εργάτες να προτιμούν να φυτεύουν καλλιέργειες κόκας αντί να εργάζονται στα μεταλλεία.

Η Κολομβία ταλανίζεται 4 δεκαετίες με τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», με εμφύλιες συρράξεις και διώξεις πολιτικών κρατουμένων. Η Συμφωνία Ειρήνης που υπογράφει το 2016 δέσμευε την οργάνωση ανταρτών FARC, η οποία είχε έσοδα από τη διακίνηση, να συνδράμει στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Τρία χρόνια μετά, υπό την προεδρία του σκληρού δεξιού Ντούκε, τόσο η Συμφωνία Ειρήνης με τους αντάρτες, όσο και ο περιορισμός του λαθρεμπορίου ναρκωτικών τίθενται εν αμφιβόλω.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Βυθίστηκε στο σκοτάδι η Βενεζουέλα
Ένα ακόμα πρόβλημα για τον πολύπαθο λαό της Βενεζουέλας ήρθε να προστεθεί μετά την εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, σχεδόν στο σύνολο της χώρας.
Βυθίστηκε στο σκοτάδι η Βενεζουέλα
Πολ Μάναφορτ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τέσσερα χρόνια φυλακή στον πρώην διευθυντή της εκστρατείας Τραμπ
Σε ποινή φυλάκισης 47 μηνών καταδίκασε δικαστήριο της Βιρτζίνια τον Πολ Μάναφορτ, καθώς τον έκρινε ένοχο για οικονομική απάτη στην πρώτη του δίκη, που προέκυψε από την έρευνα για το Russia-gate.
Τέσσερα χρόνια φυλακή στον πρώην διευθυντή της εκστρατείας Τραμπ
ΕΥΡΩΠΗ
Εθνικό πένθος στην Πορτογαλία για τα θύματα έμφυλης βίας
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια στην Πορτογαλία σήμερα, παραμονή της ημέρας της γυναίκας, ως ένδειξη πένθους για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο...
Εθνικό πένθος στην Πορτογαλία για τα θύματα έμφυλης βίας
Ιταλία, πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λέγκα του Βορρά καλεί τις γυναίκες στον «φυσικό τους ρόλο»
Οργή στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος έχει προκαλέσει στην Ιταλία φυλλάδιο της κυβερνώσας ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Η Λέγκα του Βορρά καλεί τις γυναίκες στον «φυσικό τους ρόλο»
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα για αντισημιτισμό στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα
Σε έρευνα με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα προχωρά η βρετανική Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σκοπό να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις της νομοθεσίας και...
Έρευνα για αντισημιτισμό στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας