Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη χώρα του μετά από μία σύντομη περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που τον υποστηρίζουν.
Κάλεσε, ακόμη, τους πολίτες της χώρας να πραγματοποιήσουν μαζικές διαδηλώσεις αύριο, Δευτέρα, σε όλη τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενημερώνει μέσω Twitter για τις συναντήσεις που θα έχει με τους υποστηρικτές του.
Από το Γουγιακίλ δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού του. Για να φθάσει στο Καράκας έως αύριο, θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε πτήσεις από τη Μπογκοτά ή την Πόλη του Παναμά, αν και η ομάδα του δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες της διαδρομής που θα ακολουθήσει.
Ο Χουάν Γκουαϊδό αψήφησε την περασμένη εβδομάδα τη δικαστική απόφαση που του απαγόρευε να ταξιδέψει εκτός της χώρας, όταν διέσχισε τα σύνορα της Κολομβίας για να συντονίσει τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Σημειώνεται ότι με την επιστροφή του στη χώρα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αρχές της Βενεζουέλας να επιχειρήσουν να τον συλλάβουν.
Το δικό μας ημισφαίριο...
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον, δια στόματος του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ξεκαθαρίζει τον δρόμο που επιθυμεί να ακολουθήσει για να επιβάλει αλλαγή κυβέρνησης.
Ο Τζον Μπόλτον, μίλησε στο CNN και τον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ για το θέμα της Βενεζουέλας επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχηματισμού για να εκδιώξουν τον Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.
«Το αποτυχημένο πείραμα του Ούγκο Τσάβες και του Νικολάς Μαδούρο πρέπει να τελειώσει. Θα ήθελα να δω μία ευρύτερη συμμαχία για να αντικαταστήσουμε τον Μαδούρο και το διεφθαρμένο καθεστώς του» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, πάντως, εάν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν δικτάτορες σε άλλα μέρη του πλανήτη υποβαθμίζει την αξιοπιστία του αμερικανικού σχεδίου ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με το γνωστό «Δόγμα Μονρόε».
«Σε αυτή την κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Δόγμα Μονρόε”. Αυτή (σ.σ. Βενεζουέλα) είναι μία χώρα στο δικό μας ημισφαίριο και αποτελεί προτεραιότητα πολλών Αμερικανών προέδρων, από την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν να παραμείνει αυτό το ημισφαίριο δημοκρατικό» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον και επανέλαβε τα περί τρόικας της τυρρανίας (Κούβα, Νικαράγουα, Βενεζουέλα).
Μίλησε, ακόμη, για πληροφορίες πως υπάρχουν 20 -25.000 Κουβανοί αξιωματούχοι ασφαλείας στη Βενεζουλέα υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι προβληματικό.
Σημειώνεται ότι ο «Δόγμα Μονρόε» εφαρμόστηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρό, το 1823, και στόχευε στο να περιορίσει την ευρωπαϊκή επιρροή στο δυτικό ημισφαίριο. Από τότε και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα αρκετοί πρόεδροι, ανάμεσά τους οι Τζον Φ. Κένεντι και Ρόναλντ Ρήγκαν, το χρησιμοποίησαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κομμουνισμού στην Κούβα, αλλά και να στηρίξουν εμπράκτως τους Κόντρας στον πόλεμο κατά των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας