Πλήθος γυναικών διαμαρτυρήθηκε χθες μπροστά από το κοινοβούλιο στο Μπουένος Άιρες κρατώντας πράσινα φουλάρια ζητώντας τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή.
«Οι γυναίκες θέλουμε να αποφασίζουμε, η άμβλωση πρέπει να περάσει», φώναζαν οι διαδηλώτριες κατά διάρκεια της πρώτης διαδήλωσης υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση φέτος.
Τα πράσινα φουλάρια έχουν γίνει στην Αργεντινή σύμβολο της υπεράσπισης αυτού του δικαιώματος των γυναικών, ενώ οι πολέμιοι του έχουν διαλέξει το γαλάζιο φουλάρι.
«Σήμερα η άμβλωση έχει αποποινικοποιηθεί κοινωνικά», δήλωσε η Πατρίσια Μπουσταμάντε, μέλος της «Εκστρατείας για τη νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν άμβλωση» που διοργάνωνε την κινητοποίηση.
«Είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τους βουλευτές. Δυστυχώς, οι γερουσιαστές της χώρας δεν συμπεριφέρονται σαν εκπρόσωποι του λαού», κατήγγειλε η ίδια.
Τον περασμένο Αύγουστο η Γερουσία απέρριψε νομοσχέδιο για την Εκούσια Διακοπή της Κύησης, αν και είχε περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας, με εκατομμύρια γυναικών να βρίσκονται την ίδια στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους.
Ο Αργεντίνος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, είχε δηλώσει «πολύ ευχαριστημένος» από τη συζήτηση που διεξήχθη, χωρίς να σχολιάσει το αποτέλεσμα.
Όπως κάθε χρόνο ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει τη χαλάρωση των περιορισμών στην άμβλωση πρόκειται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο στις 8 Μαρτίου, την Ημέρα της Γυναίκας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας