Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στριμώχνουν τον Μαδούρο για να φτάσουν στα πετρέλαια...

AP PHOTO / FERNANDO VERGARA (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στριμώχνουν τον Μαδούρο για να φτάσουν στα πετρέλαια...

  • A-
  • A+

Στο πεδίο της διεθνούς διπλωματίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από την πρώτη, συνεχίζεται το παιχνίδι στις πλάτες της Βενεζουέλας. Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε με αμφίσημα αποτελέσματα η πρώτη διάσκεψη της διεθνούς ομάδας επαφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής στο Μοντεβίδεο για την πολιτική κρίση, ενώ χθες η Ρουμανία έγινε η 21η χώρα της Ενωσης που αναγνωρίζει τον Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό (αυτοανακηρυχθέντα) πρόεδρο της Βενεζουέλας...

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ΗΠΑ περιμένει στα σύνορα με την Κολομβία, καθώς ο στρατός της Βενεζουέλας δεν επιτρέπει την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Στο κοινό ανακοινωθέν της η διεθνής ομάδα επαφής συμφώνησε να στείλει μια «τεχνική αποστολή» που θα έρθει σε επαφή με όλες τις πλευρές.

Είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε «να τεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια αξιόπιστη εκλογική διαδικασία μέσα στο μικρότερο δυνατό διάστημα» και να επιτραπεί «επειγόντως η διανομή βοήθειας όπως προβλέπουν οι διεθνείς αρχές περί ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μια νέα διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών προαναγγέλθηκε για τον Μάρτιο προκειμένου να γίνει ανάλυση των εξελίξεων. Το ανακοινωθέν προσυπέγραψαν Ε.Ε., Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Το Μεξικό και η Βολιβία, αν και συμμετείχαν στη διάσκεψη, δεν προσυπέγραψαν το ανακοινωθέν λόγω της αναφοράς σε διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που αρνείται η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Το Μεξικό εμμένει στη δική του γραμμή, που είχε συμφωνήσει από κοινού με την Ουρουγουάη για διαμεσολάβηση χωρίς προαπαιτούμενα.

Γέρνει η πλάστιγγα

Η Ουρουγουάη, όμως, αν και εξακολουθεί να υποστηρίζει τον λεγόμενο «μηχανισμό του Μοντεβίδεο», προσυπέγραψε το ανακοινωθέν της διεθνούς ομάδας επαφής, με αποτέλεσμα ο Τύπος της χώρας να κατηγορεί τον πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες για «διπλωματικό κομφούζιο».

Αν σε όλα αυτά προστεθούν η άρνηση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στον διάλογο και η αναγνώριση του Γουαϊδό από ολοένα μεγαλύτερο αριθμό κρατών, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς προς τα πού θα γείρει η διπλωματική πλάστιγγα.

Ενα άλλο χοντρό διπλωματικό παιχνίδι εκτυλίσσεται στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας με όχημα την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γουαϊδό τη ζήτησε, οι ΗΠΑ την έστειλαν, ο Μαδούρο αρνείται να την παραλάβει κάνοντας λόγο για υποκινούμενες ενέργειες με στόχο την ανατροπή του. «Βενεζουέλα, προχωράμε!» έγραψε ο αυτοανακυρηχθείς πρόεδρος σε μήνυμά του στο τουίτερ με αφορμή την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για ακόμα μία φορά στις ένοπλες δυνάμεις να πάνε κόντρα στις κυβερνητικές εντολές και να ξεμπλοκάρουν τη γέφυρα που ενώνει τις δυο χώρες, έτσι ώστε η βοήθεια να φτάσει «στη μάνα σου, στρατιώτη, στην αδερφή σου, στο παιδί σου.

Θα αρνηθείς στην οικογένειά σου την πιθανότητα για βοήθεια;» Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σφυροκοποούν με προφορικές και διαδικτυακές δηλώσεις τον Νικολάς Μαδούρο για την άρνησή του να την παραλάβει.

Οποία υποκρισία, από τη στιγμή που οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και στον πετρελαϊκό τομέα αναμένεται να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση για την οποία δήθεν κόπτονται.

Το λένε και οι New York Times σε χθεσινό τους ρεπορτάζ με τίτλο «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν στόχο το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Αλλά, ίσως οι πρώτοι που θα υποφέρουν να είναι οι πολίτες της».

 

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Μπλόκο για το σχέδιο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα
Η σύγκρουση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, την αντιπολίτευση και την Ουάσινγκτον, που τη στηρίζει απροκάλυπτα, έχει...
Μπλόκο για το σχέδιο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ο οικονομικός αποκλεισμός στραγγαλίζει τον λαό της Βενεζουέλας
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και των ξένων σπονσόρων της ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο είναι η «οικονομική καταστροφή» της...
Ο οικονομικός αποκλεισμός στραγγαλίζει τον λαό της Βενεζουέλας