Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, εάν καμία από τις 28 χώρες μέλη δεν εγείρει επίσημα αντιρρήσεις άμεσα, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος μετά την χθεσινή άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί το τελεσίγραφο χωρών της Γηραιάς Ηπείρου για παραίτηση και διεξαγωγή εκλογών.
«Κράτη μέλη της Ενωσης ξεχωριστά θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο σχέδιο με το οποίο η Ε.Ε. ζητά την οργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας απέρριψε χθες την ευρωπαϊκή πρόταση για κάλπες σημειώνοντας ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξουσία. «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν. Αρνούμαι να ζητήσω εκλογές τώρα - θα υπάρξουν εκλογές το 2024. Δεν μας νοιάζει τι λέει η Ευρώπη». «Δεν μπορείς να βασίσεις τη διεθνή πολιτική σε τελεσίγραφα. Αυτά είναι τα πράγματα αυτοκρατοριών των αποικιακών χρόνων» πρόσθεσε.
Σήμερα το Παρίσι αναγνώρισε τον Γουαϊδό για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι «οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά (...) Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter.
Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως Γουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», «είναι πλέον ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό το θέμα και άρα αναμένουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εκλογική διαδικασία», επεσήμανε η καγκελάριος.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τον Γουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου της 26ης Ιανουαρίου.
Και η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter.
«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Αντερς Σάμουελσεν, γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
Η Σουηδία αναγνώρισε τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.
Στον αντίποδα η Ρωσία που καταγγέλλει για «άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας» τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γουαϊδό νομιμοποιώντας την «απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας».
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.
«Σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ»
Όταν χθες ο Μαδούρο ρωτήθηκε σχετικά με τον Γουαϊδό και τη στάση των συμμάχων του διεθνώς, απάντησε ότι αντιμετωπίζει μια «σκληρή» μάχη ενάντια σε ισχυρούς αντιπάλους. «Αλλά είναι σαν τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ», σχολίασε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Ισπανό δημοσιογράφο, Ζόρδι Έβολε, έστειλε μήνυμα στον αντίπαλό προτρέποντάς τον να σκεφτεί προσεκτικά τι κάνει, αλλά και «να εγκαταλείψει τη στρατηγική του για την ανατροπή του πραξικοπήματος».
Προειδοποίησε παράλληλα τον Αμερικανό ομόλογό του ότι θα βάψει την προεδρία του με αίμα, εάν επιμείνει στη «βρώμικη» ιμπεριαλιστική συνωμοσία για να τον ανατρέψει.
«Σταμάτα Τραμπ! Κάνεις λάθη που θα αφήσουν τα χέρια σου βαμμένα με αίμα» για να αναρωτηθεί χαρακτηριστικά εάν θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «μια επανάληψη του Βιετνάμ».
«Αν η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία μας επιτεθεί, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ... Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τη Βενεζουέλα» διαμήνυσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να τον ανατρέψουν με στόχο το πετρέλαιο της χώρας του.
Παράλληλα, αρνήθηκε να δει ότι η χώρα του υποφέρει από τη φτώχεια και ισχυρίστηκε ότι περίπου 800.000 πολίτες είχαν φύγει, ενώ τα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μετανάστες. «Η Βενεζουέλα δεν έχει ανθρωπιστική κρίση. Η Βενεζουέλα έχει μια πολιτική κρίση. Η Βενεζουέλα έχει μια οικονομική κρίση. Πολλοί άνθρωποι εξαπατήθηκαν για να φύγουν» υποστήριξε.
Σε ερώτηση εάν φοβάται το ενδεχόμενο πολέμου λόγω της κρίσης, ο Μαδούρο απάντησε το εξής: «Όλα εξαρτώνται από την έκταση της τρέλας και της επιθετικότητας της βόρειας αυτοκρατορίας και των δυτικών συμμάχων της. Δεν εξαρτάται από εμάς ... Ετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ειρήνη».
Ο ίδιος μετά την κλιμάκωση του πολιτικού θρίλερ επισκέπτεται καθημερινά στρατιωτικές μονάδες. Μιλώντας σε μία από αυτές στην πολιτεία Aragua και απευθυνόμενος στα στρατεύματα παρέθεσε μέχρι και Άμλετ. «Να ζει κανείς ή να μην ζει» είπε ο μεγάλος Σαίξπηρ. «Πρέπει να είμαστε πατρίδα ή αποικία; Πρέπει να είμαστε Βενεζουέλα ή να μην είμαστε τίποτα; Πρέπει να είμαστε ενωμένοι πολίτες και ένοπλες δυνάμεις ή σε κατακερματισμό;»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας