Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο αμαυρώνει το έργο του Κορέα

Ο Ραφαέλ Κορέα (αριστερά) με τον διάδοχό του, Λένιν Μορένο

EPA / Jose Jacome
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο αμαυρώνει το έργο του Κορέα

  • A-
  • A+

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Κίτο, στο Εκουαδόρ, κατά των οικονομικών πολιτικών του προέδρου Λένιν Μορένο. Με βασικό σύνθημα «Μορένο σημαίνει πακέτα λιτότητας», οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αύξηση των φόρων, της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ και για τη συρρίκνωση του κράτους που οδήγησε σε απολύσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 106.000 πολίτες έμειναν άνεργοι.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι ο Μορένο αντί να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα που τον έστεψε νικητή στις εκλογές του 2017 και να συνεχίσει την αποκαλούμενη «επανάσταση των πολιτών» που εγκαινίασε ο προκάτοχός του, άλλοτε κομματικός του σύντροφος και νυν ορκισμένος εχθρός του, Ραφαέλ Κορέα, έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ξηλώσει κάθε μεταρρύθμιση, ενώ επιβάλλει σημαντικές περικοπές που πλήττουν κυρίως τους πιο φτωχούς και τους μικροπαραγωγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουάν Σεμπαστιάν Ρολντάν απαξίωσε τη διαδήλωση, που είναι η τρίτη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα, δηλώνοντας πως είναι ντροπή κάποιοι να κάνουν πορεία για «να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός φυλακισμένου», αναφορά στον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, που βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά.

Ο Γκλας (στενός συνεργάτης του Κορέα και δική του επιλογή για τη θέση της αντιπροεδρίας) είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τις πολιτικές του Μορένο, προτού καταδικαστεί με διαδικασίες εξπρές, με την κατηγορία της δωροδοκίας από την κατασκευαστική Odebrecht.

Για την περεστρόικα που οραματίζεται ο Λένιν Μορένο, η ντροπή εξαντλείται στα πεπραγμένα του Ραφαέλ Κορέα και λέξη δεν ακούστηκε όπως και καμία διαμαρτυρία για την απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου του Μόνιμου Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε την Chevron στην πολύχρονη διαμάχη της με το Εκουαδόρ για την περιβαλλοντική ζημιά που προκάλεσε σε τμήματα της Αμαζονίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 2011, επί προεδρίας Κορέα, είχε καταδικάσει την πετρελαϊκή σε αποζημίωση των ιθαγενών κοινοτήτων της περιοχής ύψους 9,5 δισ. δολαρίων για τη ρύπανση σημαντικών υδάτινων πόρων της Αμαζονίας, απόφαση που το Δικαστήριο της Χάγης ακύρωσε θεωρώντας πως παραβιάζει το άρθρο 2 της Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας (ΒΙΤ) Εκουαδόρ - ΗΠΑ.

Οι ΒΙΤ είναι διακρατικές συμφωνίες που στοχεύουν στην αυξημένη προστασία των ξένων επενδύσεων (ανάμεσα στα άλλα από εθνικοποιήσεις, απαλλοτριώσεις ακόμη και αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου) και προβλέπουν τη διευθέτηση των σχετικών διαφορών από διεθνή διαιτητικά σώματα, όπως το Διεθνές Κέντρο για τη Διευθέτηση των Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πολλές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τα προνόμια που προσφέρουν αυτές οι συμφωνίες σε ξένους επενδυτές αλλά και τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών που καθιερώνουν, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα για την εθνική κυριαρχία και τη θεσμική κατοχύρωση των κρατών απέναντι στο διεθνές κεφάλαιο.

Στο Εκουαδόρ, το 1990-2002 υπογράφηκαν 28 ΒΙΤ και όπως σημειώνει ο Χουάν Σεπέδα, ιστορικός του Καθολικού Πανεπιστημίου του Εκουαδόρ, πολλές από αυτές «δέσμευσαν αρνητικά τη χώρα καθώς δεν σέβονταν πάντα την εθνική νομοθεσία και τις νόμιμες διαδικασίες, κάποιες περιείχαν αντισυνταγματικούς όρους, ενώ καθιστούσαν αποκλειστικό υπεύθυνο το κράτος, αγνοώντας τις ζημιές που μπορούσαν να προκαλέσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) ήταν η πρώτη που αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που προκαλούσαν οι ΒΙΤ, δημιουργώντας την CAITISA, μια επιτροπή ειδημόνων και τεχνικών για τον λογιστικό έλεγχο αυτών των συμφωνιών και των διαδικασιών διαιτησίας που επέβαλαν.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που διερεύνησε ήταν και η «υπόθεση Chevron», που ξεκίνησε το 1993 όταν κοινότητες της Αμαζονίας κατήγγειλαν την εταιρεία (που εξαγόρασε την Τexaco) επειδή λόγω αμέλειας και παρωχημένου εξοπλισμού προκάλεσε διαρροή περισσότερων από 26.000 βαρελιών αργού και 18.000 γαλονιών άλλων τοξικών ουσιών σε σημαντικά ποτάμια της Αμαζονίας, προκαλώντας τον θάνατο ψαριών, άγριων ζώων και κοπαδιών και αυξάνοντας κατακόρυφα τα κρούσματα καρκίνου στις εκεί ιθαγενικές κοινότητες.

Ηταν στη βάση αυτού του πορίσματος που το Ανώτατο Δικαστήριο του Εκουαδόρ καταδίκασε τη Chevron σε καταβολή αποζημίωσης 9,5 δισ. δολαρίων, απόφαση η οποία επιπλέον επικυρώθηκε και από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος Μορένο δεν διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση αυτής της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης που πλήττει την εθνική κυριαρχία ή δεν δήλωσε έστω ότι η χώρα προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμη διαδικασία κατά της έκβασης της διαιτησίας.

Αντ’ αυτού, η πρώτη αντίδραση ήταν να κατηγορήσει και για αυτήν την υπόθεση τον τέως πρόεδρο Κορέα, ότι προσλαμβάνοντας έναντι 6,4 εκατ. την εταιρεία MQ Square για να πληρώσει διεθνείς προσωπικότητες για την καμπάνια «Το βρόμικο χέρι της Chevron», «χειραγώγησε την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη»· ότι τα νομικά γραφεία στα οποία ανέθεσε την υπεράσπιση της χώρας «δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ξέροντας ότι οι διαιτησίες μπορούσαν να καταλήξουν σε αντίθετα αποτελέσματα»· και ότι εν τέλει ο Ραφαέλ Κορέα και αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά συμφέροντα, ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους να ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες ώστε να απαιτηθούν από αυτούς τα χρήματα που το κράτος θα κληθεί να πληρώσει στη Chevron!

ΕΥΡΩΠΗ
Ενάντια στη λιτότητα που ήρθε... κι έμεινε
Χιλιάδες Πορτογάλοι κατέβηκαν στους δρόμους λίγο μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου, βροντοφωνάζοντας –τι άλλο;– ότι η λιτότητα έχει φτωχοποιήσει τη χώρα και ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν οι...
Ενάντια στη λιτότητα που ήρθε... κι έμεινε
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
ΔΝΤ, λιτότητα και ξερό ψωμί
Ικέτιδα στην Ουάσινγκτον προσέρχεται η δεξιά κυβέρνηση της χώρας για να ζητήσει την επιτάχυνση του προγράμματος «διάσωσης», αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε σκληρά μέτρα, που...
ΔΝΤ, λιτότητα και ξερό ψωμί
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Το ΔΝΤ και η λιτότητα έβγαλαν τους Αργεντίνους στους δρόμους
Γενική 24ωρη απεργία είναι σε εξέλιξη στην Αργεντινή, με τους πολίτες να διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα για τις πολιτικές λιτότητας του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, αλλά και για την απόφασή του να ζητήσει...
Το ΔΝΤ και η λιτότητα έβγαλαν τους Αργεντίνους στους δρόμους
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Και πέμπτος νεκρός διαδηλωτής στη Βενεζουέλα
Νεκρός από αστυνομικά πυρά είναι και πέμπτος διαδηλωτής στη Βενεζουέλα. Η χώρα συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης, η οποία έχει τις...
Και πέμπτος νεκρός διαδηλωτής στη Βενεζουέλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εδιωξε τη Ρούσεφ κι έφερε... τη λιτότητα
Μία μη εκλεγμένη κυβέρνηση, βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά, θεσμοθετεί πρωτοφανή στα χρονικά λιτότητα. Οι πολίτες, εξοργισμένοι, βγαίνουν στους δρόμους. Βίαια επεισόδια ξεσπούν. Η κυβέρνηση κάνει λόγο...
Εδιωξε τη Ρούσεφ κι έφερε... τη λιτότητα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Είκοσι χρόνια λιτότητα ψήφισε η Γερουσία
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε σχέδιο περιορισμού των δημοσίων δαπανών για τα επόμενα 20 χρόνια με 53 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη σε μια χώρα...
Είκοσι χρόνια λιτότητα ψήφισε η Γερουσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας