Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απέκλεισαν τον Λούλα από τις εκλογές

AP Photo/Eraldo Peres

Απέκλεισαν τον Λούλα από τις εκλογές

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε μια από τις πιο απρόβλεπτες και δυνάμει «εκρηκτικές» προεκλογικές περιόδους έχει εισέλθει η Βραζιλία μετά την, αναμενόμενη μάλλον, δικαστική απόφαση του Σαββάτου για αποκλεισμό του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα από την εκλογική διαδικασία.

Με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά, τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να ακυρώσουν την υποψηφιότητα του φυλακισμένου για διαφθορά, αλλά πάντα δημοφιλούς Λούλα και φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Το αίτημα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο η συμμετοχή στις κάλπες, έπεσε στο κενό.

Το κόμμα του, το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ), έχει προθεσμία ώς τις 12 Σεπτεμβρίου προκειμένου να δηλώσει επίσημα έναν αντικαταστάτη του Λούλα, ο οποίος κατά 99% θα είναι ο πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο, Φερνάντο Ανταντ, μέχρι σήμερα υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές ως υπ’ αριθμόν 2 του Λούλα.

Το ΡΤ διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει άλλον υποψήφιο πρόεδρο πέραν του Λούλα και ότι θα εξαντλήσει τα λίγα ένδικα μέσα που απομένουν προκειμένου να του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Ανταντ πολλαπλασιάζει τις προεκλογικές του εμφανίσεις.

Σήμερα Δευτέρα, ο Φερνάντο Ανταντ αναμένεται να συναντηθεί με τον Λούλα στη φυλακή. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΡΤ, οπότε θα δοθεί απάντηση στις εικασίες ως προς το αν το κόμμα θα εξαντλήσει τελικά την προθεσμία της 12ης Σεπτεμβρίου ή αν ο Λούλα θα ανακοινώσει την απόσυρσή του από την εκλογική διαδικασία προκειμένου να διευκολύνει τις προοπτικές του ΡΤ, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί σημαντική μερίδα της ηγετικής ομάδας.

«Η επιτυχία της επιχείρησης του ΡΤ θα εξαρτηθεί τώρα από την ταχύτητα με την οποία ο Λούλα θα κατορθώσει να "μεταβιβάσει" τους ψηφοφόρους του στον Ανταντ», σχολίαζε το BBC Βραζιλίας. Μέχρι τώρα, έστω και μέσα από τη φυλακή, τα γκάλοπ έδιναν προβάδισμα 39% στον πρώην πρόεδρο της χώρας και 19% στον ακροδεξιό αντίπαλό του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ενα 6% μοιράζονταν τα άλλα κόμματα, ενώ υπήρχε πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. Για τον πιθανό διάδοχό του δεν προβλέπονται εξίσου εύκολα τα πράγματα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (22 Αυγούστου) του ινστιτούτου Datafolha που ανέφερε το ρεπορτάζ του BBC, το 31% του συνόλου των ψηφοφόρων θα ψήφιζε «σίγουρα» και το 18% «πιθανόν» κάποιον υποψήφιο που θα στήριζε ο Λούλα.

Ταυτόχρονα όμως, το 48% δήλωνε ότι δεν θα ψήφιζε «επ’ ουδενί» έναν υποψήφιο που θα είχε τη στήριξη του πρώην προέδρου.

Σε άλλη δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Ibope σχετικά με την υποψηφιότητα Ανταντ σε περίπτωση αποκλεισμού του Λούλα, το 14% των Βραζιλιάνων δήλωνε ότι είναι «πιθανό» και το 13% «σίγουρο» ότι θα ψηφίσει τον πρώην δήμαρχο του Σάο Πάολο. Η πλειοψηφία ωστόσο -60%- απαντούσε ότι δεν θα τον στήριζε «επ’ ουδενί».

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Βραζιλία: ο Λούλα με το ένα πόδι στη φυλακή
«Μια τραγική μέρα για τη δημοκρατία στη Βραζιλία». Με αυτήν την ανακοίνωση υποδέχτηκε το Κόμμα των Εργατών την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το...
Βραζιλία: ο Λούλα με το ένα πόδι στη φυλακή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Η Βραζιλία επέστρεψε στη μαύρη σελίδα της Ιστορίας
Οι ακροδεξιοί γιορτάζουν. Ο Τραμπ συγχαίρει. Οι υπόλοιποι ανησυχούν. Για τη δημοκρατία –και όχι μόνο. Ο αντίκτυπος της νίκης του Ζαΐρ Μπολσονάρο με...
Η Βραζιλία επέστρεψε στη μαύρη σελίδα της Ιστορίας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Άκυρη η υποψηφιότητα Λούλα για τις εκλογές στη Βραζιλία
Το Ανώτατο Eκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του φυλακισμένου για διαφθορά αλλά φαβορί στις δημοσκοπήσεις, Λούις Ινάσιο...
Άκυρη η υποψηφιότητα Λούλα για τις εκλογές στη Βραζιλία
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ο Λούλα κινεί τα νήματα ακόμη και από τη φυλακή
Μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή με κάθειρξη 12 ετών ωστόσο ο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί ισχυρά ερείσματα τόσο στην κοινωνία της Βραζιλίας όσο και στο...
Ο Λούλα κινεί τα νήματα ακόμη και από τη φυλακή