Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άκυρη η υποψηφιότητα Λούλα για τις εκλογές στη Βραζιλία

AP Photo/Andre Penner, File

Άκυρη η υποψηφιότητα Λούλα για τις εκλογές στη Βραζιλία

  • A-
  • A+

Το Ανώτατο Eκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την υποψηφιότητα του φυλακισμένου για διαφθορά αλλά φαβορί στις δημοσκοπήσεις, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Τα τέσσερα μέλη του επταμελούς δικαστηρίου αψηφώντας το αίτημα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο η συμμετοχή στις κάλπες του απαγόρευσε να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, όπως επίσης να διεξάγει εκστρατεία.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αλλά η ψήφος του δικαστή, Eντσον Φατσίν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος που μίλησε, επέτεινε στιγμιαία την αγωνία. Ο ίδιος στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής  για να υποστηρίξει «το σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα» όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μια εξαντλητική εξάωρη συνεδρίαση, που τελείωσε αργά χθες βράδυ και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Χωρίς μια απροσδόκητη μεταβολή οι δικαστές μπορούν αναθεωρήσουν μετά την ψήφο των δύο τελευταίων δικαστών που ακόμη δεν εκφράστηκαν για το ζήτημα.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Λούλα δήλωσαν ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο 72χρονος πολιτικός από τον Απρίλιο εκτίει ποινή 12 ετών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ καταδικάστηκε για την αποδοχή ενός παραθαλάσσιου διαμερίσματος αξίας 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων ως δωροδοκία από την εταιρεία OAS.

Η δικαστική απόφαση έρχεται περίπου ένα πριν από τις πιο αβέβαιες και πολωμένες εκλογές της Βραζιλίας τις τελευταίες δεκαετίες και δίνει πλεονέκτημα στον ακροδεξιό υποψήφιο Jair Bolsonaro, που έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Η απάντηση από το κόμμα του

Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του Λούλα απάντησε πως θα «αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του» καταγγέλλοντας «τη βία» του Ανώτατου Εκλογοδικείου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσβάλει την απόφαση «για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Λούλα που προβλέπονται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί από τη Βραζιλία». «Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας» έγραψε η ηγεσία του PT.

«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο νόμος Ficha Limpa ("Καθαρό Ποινικό Μητρώο") εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό» πρόσθεσε το κόμμα επικαλούμενο 145 υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2016 στην περίπτωση του Λούλα και από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο Λούλα δεν μπορεί να μετάσχει σε μια εκλογή γιατί είναι φυλακισμένος» ανέφερε το PT προσθέτοντας ότι «η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί» στην απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρόσθεσε το κόμμα.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Ο Λούλα κινεί τα νήματα ακόμη και από τη φυλακή
Μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή με κάθειρξη 12 ετών ωστόσο ο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί ισχυρά ερείσματα τόσο στην κοινωνία της Βραζιλίας όσο και στο...
Ο Λούλα κινεί τα νήματα ακόμη και από τη φυλακή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Υποψήφιος και φαβορί ο Λούλα από τη φυλακή!
Σε εξαιρετικά πολωμένο κλίμα, δεδομένου ότι το απόλυτο φαβορί των δημοσκοπήσεων και σχεδόν βέβαιος νικητής, Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παραμένει στη......
Υποψήφιος και φαβορί ο Λούλα από τη φυλακή!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Φαβορί ακόμα και μέσα από τη φυλακή ο Λούλα
Μπορεί εδώ και μία εβδομάδα να βρίσκεται στη φυλακή, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα παραμένει το φαβορί των προεδρικών...
Φαβορί ακόμα και μέσα από τη φυλακή ο Λούλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Βραζιλία: ο Λούλα με το ένα πόδι στη φυλακή
«Μια τραγική μέρα για τη δημοκρατία στη Βραζιλία». Με αυτήν την ανακοίνωση υποδέχτηκε το Κόμμα των Εργατών την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το...
Βραζιλία: ο Λούλα με το ένα πόδι στη φυλακή