Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δοκιμάζονται οι αντοχές των Βενεζουελάνων

AP Photo/Dolores Ochoa

Δοκιμάζονται οι αντοχές των Βενεζουελάνων

  • A-
  • A+

Το νέο «μπολίβαρ» σε συνδυασμό με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει να μπει σταδιακά μια στοιχειώδης τάξη στη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας, ωστόσο χιλιάδες Βενεζουελάνοι δεν έχουν πειστεί και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους με προορισμό κάποια από τις γειτονικές χώρες.

Με τις μεταναστευτικές ροές να παραμένουν αυξημένες, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη», ανάλογη με το μεταναστευτικό ρεύμα που παρατηρείται στη Μεσόγειο.

Από το Σάββατο, οι αρχές του Περού άρχισαν να απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίου από τους πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νέστορ Ποπολίσιο διαβεβαίωσε ότι η Λίμα θα χορηγεί ανθρωπιστικές βίζες σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Κανένας δεν μιλάει περί κλεισίματος των συνόρων, πρόκειται απλά να ασκηθούν καλύτεροι έλεγχοι της μετανάστευσης για λόγους ασφαλείας. Το 80% των πολιτών της Βενεζουέλας που φθάνουν στο Περού έχει το διαβατήριό του», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάουρο Μεδίνα.

Οι άνθρωποι που καταζητούνται «θα τεθούν στη διάθεση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Μεδίνα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι θα επαναπροωθούνται στη Βενεζουέλα.

Στο μεταξύ, ο  Ισημερινός ανέστειλε την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου ενώ άνοιξε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη διέλευση των Βενεζουελάνων μεταναστών που κατευθύνονται προς το γειτονικό Περού.

Η δικαιοσύνη του Ισημερινού ήρε την Παρασκευή την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου που είχε επιβάλει προηγουμένως η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, το Κίτο είχε θέσει σε λειτουργία μια δωρεάν υπηρεσία λεωφορείων για τους Βενεζουελάνους που έχουν διασχίσει την Κολομβία και κατευθύνονται στο Περού.

Στο Περού έχουν καταφύγει περίπου 400.000 μετανάστες από τη Βενεζουέλα, οι περισσότεροι από αυτούς, τον τελευταίο χρόνο.

Με την ανησυχία των γειτονικών να είναι έκδηλη, ο διευθυντής μετανάστευσης της Κολομβίας, Christian Kruger, δήλωσε ότι «ανησυχεί για τις συνέπειες» των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων από τις δύο γειτονικές χώρες.

«Η αίτηση για διαβατήριο δεν πρόκειται να σταματήσει τη μετανάστευση, επειδή (σ.σ. οι μετανάστες) αφήνουν τη χώρα τους όχι από την επιλογή αλλά από την ανάγκη», είπε.

«Θέλω να ανακάμψει η χώρα κι έχω βρει τη φόρμουλα. Εμπιστευτείτε με», είπε ο Μαδούρο την Παρασκευή σε διάγγελμά του προς το έθνος σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαιώνει τους μετανάστες ότι «θα επιστρέψουν» χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Με την οικονομική κρίση να πλήττει τη χώρα, για την κυβέρνηση τα αίτια του υπερπληθωρισμού είναι ο οικονομικός πόλεμος της Ουάσινγκτον, οι μαφίες της Κολομβίας και η εγχώρια ολιγαρχία που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο και κερδοσκοπία για να εκτινάξουν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 2,3 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Αντιμέτωπα με μια τέτοια έκταση του φαινομένου, τα Ηνωμένα Έθνη θα συστήσουν μια περιφερειακή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Και πέμπτος νεκρός διαδηλωτής στη Βενεζουέλα
Νεκρός από αστυνομικά πυρά είναι και πέμπτος διαδηλωτής στη Βενεζουέλα. Η χώρα συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες...
Και πέμπτος νεκρός διαδηλωτής στη Βενεζουέλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν μέσω κρίσης στη Βενεζουέλα
Ενώ η αντιπολίτευση καλεί σε νέες διαδηλώσεις, ζητώντας δημοψήφισμα για την αποπομπή του Μαδούρο, το υπουργείο Άμυνας της χώρας προχωρά σε μεγάλη...
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν μέσω κρίσης στη Βενεζουέλα