• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%
AP Photo/Ramon Espinosa

Δημόσιος διάλογος για το νέο Σύνταγμα της Κούβας

 • A-
 • A+

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας καλούνται από σήμερα να μελετήσουν και να συζητήσουν οι Κουβανοί εν όψει του δημοψηφίσματος για την έγκρισή του που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2019. Η διαδικασία δημοσίου διαλόγου θα διεξαχθεί σε επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια και συνοικίες και θα μετάσχουν και 1,4 εκτ. μετανάστες και εξόριστοι, για πρώτη φορά από το 1959.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που στις 19 Απριλίου διαδέχθηκε στην εξουσία τον Ραούλ Κάστρο, στη διάρκεια της λαϊκής διαβούλευσης, «κάθε Κουβανός θα μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ιστορική στιγμή για τη χώρα της Καραϊβικής, αφού το νέο Σύνταγμα θα αναγνωρίζει τον ρόλο της αγοράς και την ιδιωτική δραστηριότητα για την οικονομία της Κούβας, η οποία θα γίνει μικτή, με ένα συνδυασμό κρατικού ελέγχου -μέσω του Κομμουνιστικού Κόμματος- και ιδιωτικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν τη διοικητική οργάνωση της χώρας, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η δημόσια διαβούλευση για το νέο Σύνταγμα ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του εκλιπόντος ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Τι προβλέπει το νέο Σύνταγμα

Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Και με το νέο Σύνταγμα ορίζεται ότι ο Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσει να είναι το μοναδικό νόμιμο στη χώρα και πως ρόλος του θα είναι η καθοδήγηση του έθνους. Ωστόσο, από το κείμενο έχει απαλειφθεί η αναφορά στην προσπάθεια επίτευξης της κομμουνιστικής ουτοπίας και η απαγόρευση της χρήση των ιδιωτικών μέσων παραγωγής για την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Επίσης, υποδιπλασιάζει τον έλεγχο του κράτους στα μέσα παραγωγής και στη γη. Χαρακτηρίζει τον κεντρικό προγραμματισμό της οικονομίας αναπόφευκτο, ωστόσο αναγνωρίζει την αγορά ως στοιχείο της οικονομικής ζωής, η οποία μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή από την κυβέρνηση.

Διακυβέρνηση

Ορίζεται ο θεσμός του πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και κυρίως της ελέγχόμενης από το κράτος οικονομικής δραστηριότητας.

Οι περιφερειακές συνελεύσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά το πρότυπο της εθνικής συνέλευσης, καταργούνται και αντικαθίστανται από έναν κυβερνήτη και τον αναπληρωτή του. Θα πλαισιώνονται από ένα περιφερειακό συμβούλιο.

Δημιουργείται επίσης ο θεσμό του δημάρχου, που θα προστεθεί σε αυτόν του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Ξένες επενδύσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι μη αγροτικοί συνεταιρισμοί περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ενώ αναγνωρίζονται οι ξένες επενδύσεις και οι συνεργασίες τοπικών εταιρειών με ξένες ως «σημαντικές» για την οικονομία.

Ωστόσο, εξακολουθεί να απαγορεύεται η «συυσώρευση» ιδιωτικής περιουσίας από τους πολίτες.

Τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα

Με το νέο Σύνταγμα καταργούνται όλες οι διακρίσεις που προκύπτουν από το φύλο των πολιτών και την ταυτότητα φύλου, ενώ αναγνωρίζεται και ο γάμος μεταξύ προσώπων, χωρίς να διακρίνονται σε άνδρες ή γυναίκες.

Νομικά δικαιώματα

Στο νέο σύνταγμα προστίθεται ως όρος το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα στο habeas corpus, που καθιερώνει την προστασία του ατόμου ένταντι της κρατικής αυθαιρεσίας.

Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να μηνύουν το κράτος για υποθέσεις στις οποίες έχουν υποστεί βλάβη ή για αμέλεια.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση στη χώρα κατηγορεί την κυβέρνηση για απάτη. Όπως υποστηρίζουν οι αλλαγές του νέου Συντάγματος δεν θα είναι ουσιαστικές ενώ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι αν οι πολίτες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους δεν θα υφίστανται κυρώσεις.

Στηρίζουν την κριτική τους στην ύπαρξη ενός μόνο κόμματος και στην απουσία προβλέψεων για λογοδοσία των κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως λένε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν μέσω κρίσης στη Βενεζουέλα
Ενώ η αντιπολίτευση καλεί σε νέες διαδηλώσεις, ζητώντας δημοψήφισμα για την αποπομπή του Μαδούρο, το υπουργείο Άμυνας της χώρας προχωρά σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα απειλείται». Στη...
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν μέσω κρίσης στη Βενεζουέλα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Γεμάτη συμβολισμούς η επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο θα σηματοδοτήσει μια ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, οι κινήσεις και τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου ήταν γεμάτα...
Γεμάτη συμβολισμούς η επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα ζητάει ο ΟΗΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καταψήφισαν χθες το μη δεσμευτικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα χρειαστούν πολλά χρόνια δουλειάς και από τις δύο πλευρές», σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη.
Άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα ζητάει ο ΟΗΕ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Ορκίζομαι πως θα αποκτήσουμε μια χώρα χωρίς διαφθορά και νέο Σύνταγμα»
Ο Πέδρο Καστίγιο ορκίστηκε νέος πρόεδρος του Περού τονίζοντας πως σκοπός του είναι να βάλει τέλος στη διαφθορά στη χώρα και υποσχόμενος να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Ορκίζομαι πως θα αποκτήσουμε μια χώρα χωρίς διαφθορά και νέο Σύνταγμα»
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η πανδημία εκτόξευσε τη φτώχεια στη Λατινική Αμερική
Η κατάσταση όσον αφορά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη Λατινική Αμερική «δεν είναι πια βιώσιμη» σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πανδημία εκτόξευσε τη φτώχεια στη Λατινική Αμερική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας