• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 36.0°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.4°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 27.5°C / 33.3°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 34.3°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 32.7°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%

«Εξω το ΔΝΤ»: καθαρά και ξάστερα

AP PHOTO / GUSTAVO GARELLO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!

 • A-
 • A+

Οι οιωνοί δεν ήταν διόλου καλοί για την άφιξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπουένος Αϊρες το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να μετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G20.

Νωπές ήταν οι κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στην Αϊτή στις αρχές Ιουλίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων κατά 37%-50%, που «συμφώνησε» η κυβέρνηση της χώρας κατ’ επιταγή του ΔΝΤ και οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις και στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζακ Γκι Λαφοντάν.

Με αυτό το τόσο πρόσφατο ιστορικό των ζοφερών επιπτώσεων των πολιτικών που επιβάλλει στους «εταίρους» του το ΔΝΤ, ήταν αναμενόμενο η Κριστίν Λαγκάρντ να κηρυχθεί persona non grata από πλήθος κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτα, βουλευτές και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας χώρας σαν την Αργεντινή, η οποία βίωσε την καταστροφική λαίλαπα των επιταγών του διεθνούς οργανισμού στην κρίση του 2001-2002 και πρόσφατα δέθηκε ακόμη πιο ασφυκτικά στο άρμα του με το υπερ-δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που συνήψε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.

Της επιφύλαξαν μάλιστα «θερμή υποδοχή», με μαζικές διαδηλώσεις και μια συμβολική κατάθεση ενός γράμματος που εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή τους σε όσα ο πρόεδρος Μάκρι συμφώνησε με το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να απορρίψουμε αυτή τη συμφωνία και να θεωρήσουμε το νέο χρέος που ανέλαβε η κυβέρνηση ως “απεχθές και επονείδιστο”. Θα αγωνιστούμε ώστε οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με αυτή τη συμφωνία να τεθούν στην κρίση τόσο της Δικαιοσύνης όσο και του Κοινοβουλίου.

»Και σας ζητάμε, ως διευθύντρια του ΔΝΤ, να μεταφέρετε στο Δ.Σ. του ότι η συμφωνία ανάμεσα στον οργανισμό και την κυβέρνηση δεν χαίρει νομικής, πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης, ότι οι πόροι που δεσμεύτηκαν θα χρησιμοποιηθούν με δόλιο τρόπο ζημιώνοντας τη χώρα, ότι το οικονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε θα φέρει κοινωνική καταστροφή, και κατά συνέπεια, σε μια αλλαγή κυβέρνησης, θα τεθεί υπό κρίση και αμφισβήτηση».

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) προειδοποίησε τη Λαγκάρντ πως η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας «ανοίγει ένα μέτωπο ατέρμονης σύρραξης» λόγω των συνεπειών που θα έχει σε μια χώρα «ήδη παραλυμένη και σε ύφεση». Και όπως προσθέτει ο Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής για την Κατάργηση του Παράνομου Χρέους, η συμφωνία, με τις νέες περικοπές που φέρνει, «θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και σε περαιτέρω αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Η πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ θα οδηγήσει τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση ακόμη πιο βαθιά από αυτή που βίωνε πριν δεχτεί το νέο δάνειο».

Πόσο μάλλον που η δεύτερη μετά τη Βραζιλία οικονομία της Νότιας Αμερικής διαψεύδει όλες τις προβλέψεις. Ο στόχος της συγκράτησης του πληθωρισμού στο 15% το 2018 αποδείχθηκε ανεδαφικός, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο έφτασε στο 16% και έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 32% (έναντι 24,8% το 2017). Η δε πρόβλεψη που έκανε πριν από τρεις μήνες το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% φέτος και 3,2% το 2019 αναθεωρήθηκε πρόσφατα στο 0,4% και στο 1,5% αντίστοιχα.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μείωση του ελλείμματος από το 2,7% φέτος στο 1,3% το 2019 και σε μηδενικό για το 2020, γεγονός που σημαίνει έναν νέο κύκλο περικοπών, ανάμεσά τους και στα δημόσια έργα που αποτελούν βασική πηγή απασχόλησης, στα επιδόματα, στην ενέργεια και τις μεταφορές, στο κοινωνικό τιμολόγιο, στο συνταξιοδοτικό, στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα και στους πόρους που διατίθενται σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα καταστροφικά για την πλειονότητα του πληθυσμού μέτρα που από την ανάληψη της προεδρίας επέβαλε ο Μάκρι στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης «αναδιάρθρωσης»: δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, μείωση των δαπανών για παιδεία, υγεία και στέγη, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και ξεπούλημα εθνικών πόρων.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι η χαριστική βολή που θα φέρει την πλήρη ασφυξία σε έναν πληθυσμό που ήδη πνίγεται από την ανεργία, τα χρέη, τη φτωχοποίηση, την πείνα, λένε κοινωνικές οργανώσεις όπως η «Συνοικίες στο Πόδι», «βαθαίνοντας τη ρωγμή που χωρίζει τους εντός από τους εκτός συστήματος, που όλο αυξάνουν, όπως παντού όπου παρεμβαίνει».

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν προβληματίζεται ούτε βέβαια συγκινείται από τέτοιες πραγματικότητες. Αντίθετα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δημόσια, στη διάρκεια της συνόδου, επανέλαβε πως στηρίζει πλήρως τις πολιτικές του Μάκρι, όσες προηγούνται και όσες έπονται της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι επτά στους δέκα Αργεντινούς απορρίπτουν το ΔΝΤ, το οποίο συνδέουν με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της χώρας, αυτές οι δηλώσεις μαζί με την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Μάκρι μετά την προσφυγή στον διεθνή οργανισμό υπονομεύουν σοβαρά τη φιλοδοξία του να επανεκλεγεί στις προεδρικές του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η σάλσα της επανεκλογής
Ο δεξιός πρόεδρος της Ονδούρας πέτυχε να είναι ξανά υποψήφιος για τις φετινές προεδρικές εκλογές χάρη σε «ερμηνευτική» απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά παράβαση του Συντάγματος.
Η σάλσα της επανεκλογής
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Αργεντινή
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες στην πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών των δημόσιων εταιρειών κοινής ωφέλειας...
Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Αργεντινή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μαδούρο εναντίον όλων!
Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πανηγύρισε χτες την προδιαγεγραμμένη –ελλείψει αντιπάλου, και με δεδομένο το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης– νίκη της στις αμφιλεγόμενες εκλογές για τη νέα,...
Μαδούρο εναντίον όλων!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Κρίση, ρήξη, αδιέξοδο και χάος
Πώς ξεκίνησε και πώς μεθοδεύτηκε η κατάσταση έτσι ώστε να φτάσει η Βενεζουέλα στην ατελείωτη βία που καταδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο το αδιέξοδο των στρατηγημάτων που έχουν οδηγήσει στην κορύφωση της...
Κρίση, ρήξη, αδιέξοδο και χάος
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Quo vadis, Nicolas?
Το διάταγμα που υπέγραψε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για τη σύγκληση νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας δεν θα μπορούσε παρά να βαθύνει την...
Quo vadis, Nicolas?
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις
Είναι η νέα κοινωνική τάξη που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λατινική Αμερική. Πολίτες που βγήκαν από τη φτώχεια και προχωρούν με μετέωρα βήματα ακροβατώντας ανάμεσα στη μεσαία τάξη και στην...
Οι «ευάλωτοι» καθορίζουν τις εξελίξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας