• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.8°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.3°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%

Ο Λένιν Μορένο ήταν αντιπρόεδρος του Κορέα και με δεδομένη την αδυναμία του τελευταίου να διεκδικήσει κι άλλη θητεία επιλέχτηκε υποψήφιος για την προεδρία ως ο λιγότερο πολωτικός

EPA / JOSE JACOME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «μακρισμός-λενινισμός» φέρνει ρήξη στο Εκουαδόρ

 • A-
 • A+

Η επιστροφή στο Εκουαδόρ του τέως προέδρου Ραφαέλ Κορέα, εγκατεστημένου από τον Ιούλιο στο Βέλγιο, επισημοποιεί τη ρήξη που διαφάνηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος Συμμαχία Χώρα (ΑΡ) από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του προέδρου Λένιν Μορένο. Ο Ραφαέλ Κορέα έφτασε στη χώρα για να μετάσχει στην ετήσια διάσκεψη του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου και θα κληθεί να επικυρώσει την αποπομπή του Λένιν Μορένο -ως «προδότη της Επανάστασης των Πολιτών»- από την προεδρία του ΑΡ, διακινδυνεύοντας στην πράξη να οδηγήσει στη διάσπαση του κινήματος.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους προδότες να οικειοποιηθούν τη Συμμαχία Χώρα. Από αυτή την κρίση θα επιστρέψουμε στις ρίζες, στους δρόμους, στον λαό», δήλωσε ο Κορέα στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του μετά την επιστροφή του στη χώρα, κατηγορώντας τον κομματικό του σύντροφο Λένιν Μορένο ότι κυβερνά με το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Λένιν Μορένο ήταν αντιπρόεδρος του Κορέα και με δεδομένη την αδυναμία του τελευταίου να διεκδικήσει κι άλλη θητεία επιλέχτηκε υποψήφιος για την προεδρία ως ο λιγότερο πολωτικός. Ενας ήπιος πολιτικός, επιδέξιος στον διάλογο, με καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση, τον επιχειρηματικό κόσμο, τον Τύπο. Και επιπλέον, με «εγγύηση» για τη συνέχιση της «Επανάστασης των Πολιτών» την παρουσία πλάι του ως αντιπροέδρου του Χόρχε Γκλας, πιστού συμμάχου του Ραφαέλ Κορέα.

Από τις πρώτες ημέρες στην κυβέρνηση ο Μορένο αξιοποίησε αυτές τις καλές του σχέσεις για να κερδίσει ερείσματα που διευκόλυναν την πολιτική στροφή του και την έναρξη του ξηλώματος των δομών και πολιτικών του προκατόχου του, ασκώντας κριτική στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση Κορέα είχε αφήσει ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος, ύψους 41,9 δισ. δολαρίων, «αναγκάζοντάς» τον να επιβάλει πρόγραμμα δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών και του μεγέθους του Κράτους.

Οταν ο Γκλας αμφισβήτησε αυτές τις στατιστικές και κατήγγειλε τον πρόεδρο για πελατειακές πολιτικές και παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως του ηλεκτρισμού, σε οικογένειες «ολιγαρχών» σαν του πρώην προέδρου Μπουκάραμ, με προεδρικό διάταγμα ο Μορένο του στέρησε όλες τις αρμοδιότητες ως αντιπροέδρου.

Παράλληλα, η δικαιοσύνη κατηγόρησε τον Γκλας για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Odebrecht, προφυλακίζοντάς τον.

Η κρίση βάθυνε με την απόφαση του Μορένο να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφανθούν οι πολίτες για σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, ανάμεσά τους και της δυνατότητας επανεκλογής του προέδρου, που υιοθετήθηκε με συνταγματική μεταρρύθμιση το 2015 και ήταν η οδός με την οποία θα μπορούσε ο Κορέα να επιστρέψει στην εξουσία το 2021.

Ισως τίποτα δεν εκφράζει με πιο συμβολικό τρόπο αυτή τη στροφή αλλά και τη ρήξη από την επιλογή πολιτικού συμβούλου που έκανε ο Λένιν Μορένο. «Είμαι μακριστής-λενινιστής», χαριεντίζεται ο Χάιμε Ντουράν Μπάρμπα για να εξηγήσει ότι είναι σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας τόσο του συντηρητικού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή όσο και του Λένιν Μορένο.

Ο Μπάρμπα είναι ένας πρώην αριστεριστής που ασπάστηκε την επανάσταση των νεοσυντηρητικών, δεν πιστεύει σε ιδεολογίες χαρακτηρίζοντάς τες «πολιτικές θρησκείες», κάνει πολεμικές δηλώσεις όπως: «χρήζουν σεβασμού οι φτωχοί, αν βέβαια υπάρχουν» και έχει αποκαλέσει τον Κορέα «μισότρελο».

Διεγράφησαν... όσοι τον διέγραψαν

Μετά από αυτά, η Εθνική Διεύθυνση της Συμμαχία Χώρα απέπεμψε τον Μορένο από την προεδρία του Κόμματος διορίζοντας άλλον και συγκάλεσε την ετήσια διάσκεψη της 3ης Δεκεμβρίου για να επικυρωθεί η απόφαση. Το τμήμα που τάσσεται με τον Μορένο δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και με τη σειρά του διέγραψε όσους... διέγραψαν τον Μορένο. Και ο Κορέα επιχειρεί επάνοδο με στόχο την «κάθαρση» του κινήματος.

Με τους πιο ψύχραιμους, σαν τον Λουίς Βαρέσε, πρώην σύμβουλο των κυβερνήσεων Κορέα, να προειδοποιούν:

«Μας εξοργίζουν τόσο τα επίθετα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Μορένο όσο και οι χαρακτηρισμοί “προδότης” της άλλης πλευράς. Η εποχή του μανιχαϊσμού, τού ή είσαι μαζί μου ή είσαι εναντίον μου, θα έπρεπε να είχε ξεπεραστεί και υποτίθεται πως η “Επανάσταση των Πολιτών” ήταν ένας χώρος σοβαρού διαλόγου και πλούτου ιδεών. Μακάρι να μη γυρίσουμε στις στενάχωρες ιστορίες της Αριστεράς της ηπείρου με τις αποτυχίες της λόγω των φιλοδοξιών κάποιων ηγετών για “δικά” τους κόμματα και τις “δικές” τους επαναστάσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο αμαυρώνει το έργο του Κορέα
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Κίτο, στο Εκουαδόρ, κατά των οικονομικών πολιτικών του προέδρου Λένιν Μορένο, καταγγέλοντας τον ότι αντί να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα που τον έστεψε...
Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο αμαυρώνει το έργο του Κορέα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Τρίζει η καρέκλα της Ντίλμα!
Μια από τις πλέον δύσκολες φάσεις της θητείας της αντιμετωπίζει η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του κόμματος του αντιπροέδρου Μισέλ Τεμέρ να αποσύρει τη στήριξή του και μαζί τους...
Τρίζει η καρέκλα της Ντίλμα!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Αλλη μια νίκη σε μια ήπειρο που ριζοσπαστικοποιείται
Ο 62χρονος γερουσιαστής κέρδισε με 11,28 εκατ. ψήφους, τις περισσότερες που πετυχαίνει πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, σαρώνοντας στις 10 μεγαλύτερες πόλεις της.
Αλλη μια νίκη σε μια ήπειρο που ριζοσπαστικοποιείται
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Εκουαδόρ: προγραφή του κόμματος Κορέα
Ο ανοιχτός πόλεμος της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο κατά του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα βαθαίνει στο Εκουαδόρ μετά την απόφαση του νυν προέδρου να αποκλείσει από τις επόμενες εκλογές την παράταξη του πολιτικού...
Εκουαδόρ: προγραφή του κόμματος Κορέα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Δεν θα πω ψέματα, δεν θα κλέψω, δεν θα προδώσω»
«Δεν θα καταδικάσουμε όσους γεννήθηκαν φτωχοί να πεθάνουν φτωχοί» επανέλαβε δεκάδες φορές ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Δεν θα πω ψέματα, δεν θα κλέψω, δεν θα προδώσω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας