• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.0°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  82%
AP PHOTO / ARIANA CUBILLOS

Κρίση, ρήξη, αδιέξοδο και χάος

 • A-
 • A+

Η βία που σαρώνει τη Βενεζουέλα καταδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο το αδιέξοδο των στρατηγημάτων που έχουν οδηγήσει στην κορύφωση της ρήξης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κοινοβούλιο, δύο θεσμοί που επιχειρούν με κάθε μέσο όχι απλώς να θωρακίσουν αλλά και να διευρύνουν το πεδίο της εξουσίας τους.

Απαρχή της μάχης για επικράτηση και πολιτική εξουδετέρωση του αντιπάλου στάθηκαν οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου του 2015, όταν η ενιαία αντιπολίτευση MUD πέτυχε συντριπτική νίκη κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 109 από 167 βουλευτές και αποσπώντας τη στήριξη άλλων τριών ανεξάρτητων ιθαγενών βουλευτών.

Ο πρόεδρος Μαδούρο εξαπέλυσε μύδρους κατά του «βασικού εχθρού που είναι η φασιστική αντεπαναστατική Δεξιά που πήρε την εκλογική νίκη».

Ο δε νέος πρόεδρος της Βουλής Χένρι Ράμος Αλούπ κατά την ορκωμοσία του τον Γενάρη του 2016 ξεκαθάρισε πως «η MUD θα λάβει μέτρα για να έρθει το τέλος της κυβέρνησης Μαδούρο» και μάλιστα μέσα σε ένα εξάμηνο.

Οι προθέσεις γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρες όταν από τη μία το Ανώτατο Δικαστήριο (A.Δ.) -όλα τα μέλη του οποίου αντικατέστησε μετά τις εκλογές η απερχόμενη και υπό τον έλεγχο των Τσαβίστας Βουλή-, διατάσσει την προσωρινή αδυναμία ανάληψης των καθηκόντων τους σε τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης λόγω παρατυπιών στην εκλογή τους, και από την άλλη η αντιπολίτευση τούς ορκίζει αγνοώντας την ετυμηγορία της δικαστικής εξουσίας.

Εκτοτε, σύμφωνα με νεότερη απόφαση του A.Δ., «η Βουλή τελεί υπό απείθεια». Το μπρα ντε φερ είχε ξεκινήσει. Η αντιπολίτευση έστησε τον κλοιό της παραλύοντας κάθε καίρια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ιδίως στον οικονομικό τομέα.

Οπως όταν ο Μαδούρο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης καταθέτοντας πακέτο επειγόντων μέτρων, ανάμεσά τους και την επιτάχυνση της εισαγωγής και διανομής τροφίμων, καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων, και η Βουλή το απέρριψε ως «ανεπαρκές», χωρίς να αντιπροτείνει ή υιοθετεί άλλα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών.

Και η κυβέρνηση απάντησε προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για να προσβάλει καίριες πρωτοβουλίες της Βουλής, όπως έγινε με τη διαδικασία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου που ξεκίνησε η αντιπολίτευση και ματαιώθηκε έπειτα από δικαστικές αποφάσεις που αποφάνθηκαν για μαζική νοθεία στη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών για τη διεξαγωγή του.

AP PHOTOS / ARIANA CUBILOS

Η πολιτική κρίση, που εντάθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, είναι συνέπεια της κλιμάκωσης αυτών των τακτικών.

Τον περασμένο Μάρτιο, μπροστά στη στρατηγική της ασφυξίας που ακολουθεί η συντηρητική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αρνούμενη να εγκρίνει συμβάσεις για δημιουργία μικτών επιχειρήσεων με ξένες εταιρείες -ιδίως επένδυση της ρωσικής Rosneft που θα ήταν καίρια για την εισροή πόρων και συναλλάγματος στην υπό κατάρρευση οικονομία-, μια θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA προσέφυγε στο Α.Δ.

Το οποίο δεν αρκέστηκε να δώσει στον πρόεδρο της χώρας την εξουσία να συνάπτει τέτοιες συμβάσεις χωρίς την έγκριση της Βουλής, αλλά αποφάσισε να αναλάβει το ίδιο τις αρμοδιότητές της επειδή «λόγω απείθειας στερείται νομιμότητας για να ασκεί το συνταγματικό της έργο».

Η πρωτοφανής απόφαση για ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας από τη δικαστική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας Λουίζα Ορτέγα Ντίας -μέλος του κινήματος «Κριτικός Τσαβισμός»- να καταγγέλλει «ρήξη της συνταγματικής τάξης» και να αναγκάζει την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και το Α.Δ. να την πάρει πίσω.

Πολύ αργά για μια αντιπολίτευση που παρότι δικαιώθηκε, από την 1η Απριλίου -ημέρα της ανάκλησης της απόφασης του Α.Δ.- βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας, κλείνοντας δρόμους συνοικιών, λεηλατώντας αποθήκες τροφίμων, καίγοντας δημόσια κτίρια.

Απέναντι στο χάος και τη βία που απλώνεται στη χώρα, ένα μήνα αργότερα ο Νικολάς Μαδούρο επέλεξε να καταργήσει στην ουσία την υπάρχουσα Βουλή, προκηρύσσοντας για τις 30 Ιουλίου εκλογές για την ανάδειξη των μελών μιας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα που εμπνεύστηκε ο Ούγκο Τσάβες, επιμένοντας πως αντί για βάθεμα της όξυνσης θα φέρει την ειρήνη στη χώρα.

Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα

AP PHOTOS / ARIANA CUBILLOS

H αντιπολίτευση διοργάνωσε στις 16 Ιουλίου το δικό της παράτυπο δημοψήφισμα κατά της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, υποστηρίζοντας πως ψήφισαν 7,6 εκατ. πολίτες, χωρίς κανείς να μπορεί να το εξακριβώσει.

Κι ενώ η Βουλή καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντισυνταγματική διαδικασία αντικατάστασης των 33 μελών του Α.Δ., η ίδια μέσα σε μία μέρα διορίζει νέο Ανώτατο Δικαστήριο, δημιουργώντας παράλληλους κρατικούς θεσμούς, έχοντας και τη στήριξη μερίδας των ισχυρών της διεθνούς κοινότητας, ακόμη κι όταν εκπρόσωποί της δηλώνουν απερίφραστα πως με τη στρατηγική της «ώρας μηδέν» επιδιώκουν να παραλύσουν τη χώρα, να φέρουν την ακυβερνησία και να προκαλέσουν τέτοιες συγκρούσεις ώστε να την οδηγήσουν σε μια ενδεχόμενη σφαγή ή σε ένα πραξικόπημα.

Παραμονές των εκλογών, η αντιπολίτευση αψηφά την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Κορύφωση μιας αμετάκλητης ρήξης, της οποίας η τελική πράξη είναι άγνωστη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και το αδιέξοδο να συνεχίζεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μαδούρο εναντίον όλων!
Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πανηγύρισε χτες την προδιαγεγραμμένη –ελλείψει αντιπάλου, και με δεδομένο το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης– νίκη της στις αμφιλεγόμενες εκλογές για τη νέα,...
Μαδούρο εναντίον όλων!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Quo vadis, Nicolas?
Το διάταγμα που υπέγραψε την Πρωτομαγιά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για τη σύγκληση νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας δεν θα μπορούσε παρά να βαθύνει την...
Quo vadis, Nicolas?
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο Εκουαδόρ αποτέλεσαν κόλαφο για τον πρόεδρο Λένιν Μορένο καθώς οι υποψήφιοι του πρώην προέδρου, άλλοτε κομματικού του συντρόφου και νυν ορκισμένου εχθρού του, Ραφαέλ...
Ο λαός του Εκουαδόρ γύρισε την πλάτη στον Λένιν Μορένο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!
Ο αργεντίνικος λαός, που βιώνει εδώ και 17 χρόνια τα δεινά της λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ, βρήκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών της G20 ευκαιρία να δείξει τα...
Η Αργεντινή βροντοφώναξε: Εξω η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ!
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
«Πολιτική δίωξη» ή κάθαρση της διαφθοράς;
Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ακροβατεί η Βενεζουέλα, καθώς επισπεύδονται μεν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων κυβερνητών στις πολιτείες της χώρας, με όλους τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης, δε, να...
«Πολιτική δίωξη» ή κάθαρση της διαφθοράς;
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης
Βρομάει μπαρούτι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς ούτε η κυβέρνηση Μαδούρο ούτε η –σαλπίζουσα καθημερινά την εξέγερση και μετερχόμενη όλο και πιο βίαια μέσα– αντιπολίτευση δείχνουν διατεθειμένες να...
Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας