• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.7°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 24.9°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 19.1°C / 23.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 29.1°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 23.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.7°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%

Διαδήλωση κατά των εξορύξεων τον περασμένο Μάρτιο: «Οχι στις εξορύξεις! Καταστρέφουν και μολύνουν», «Υπερασπιζόμαστε τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον»

EPA / OSCAR RIVERA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός νόμου η εξόρυξη μετάλλων στο Σαλβαδόρ

 • A-
 • A+
Καταλυτικό ρόλο στην έγκριση του νόμου είχε ο μακροχρόνιος αγώνας περιβαλλοντικών και κοινοτικών οργανώσεων που μάχονται ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ενας αγώνας ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγκαλιάστηκε από την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία που ασκεί τεράστια επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λέγεται πως ήταν η Χιλιανή νομπελίστρια ποιήτρια Γκαμπριέλα Μιστράλ η πρώτη που το αποκάλεσε τρυφερά «τοσοδούλι» της Αμερικής. Αλλά, το Ελ Σαλβαδόρ, η μικρότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ύψωσε τεράστιο ανάστημα όταν τον περασμένο μήνα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που απαγόρευσε κάθε μορφής εξόρυξη μετάλλων στα εδάφη του.

Με ψήφους 69 σε σύνολο 84 η Βουλή ενέκρινε νόμο ο οποίος απαγορεύει οριστικά και αμετάκλητα κάθε μεταλλευτική εξορυκτική δραστηριότητα, είτε υπόγεια είτε επιφανειακή, ενώ επίσης απαγορεύει τη χρήση κυανίου, υδραργύρου και άλλων επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ κι έτσι αιτήματα για άδειες μεταλλείων που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί αυτόματα απορρίπτονται.

Δίνει ωστόσο μια περίοδο χάριτος δύο ετών στις λίγες εκατοντάδες των ερασιτεχνών μεταλλωρύχων για να μπορέσουν να στραφούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και στέρησης του νερού από τις κοινότητες των οποίων η παραγωγή και επιβίωση εξαρτάται απόλυτα από αυτό ήταν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα κατά των μεταλλευτικών εξορύξεων.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις πλέον ευάλωτες περιβαλλοντικά χώρες του πλανήτη, όπως εξηγούσε στην ενημερωτική πλατφόρμα «IPS» ο ερευνητής Αντρές Μακίνλι του Κεντροαμερικανικού Πανεπιστημίου (UCA): «

Η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το Λατινοαμερικανικό Δικαστήριο του Νερού και η Παγκόσμια Ενωση Νερού, ανάμεσα στους άλλους θεσμούς, συμφωνούν ότι το Ελ Σαλβαδόρ αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους του και απειλείται από λειψυδρία».

Καταλυτικό ρόλο στην έγκριση του νόμου είχε ο μακροχρόνιος αγώνας περιβαλλοντικών και κοινοτικών οργανώσεων που μάχονται ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενας αγώνας ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγκαλιάστηκε από την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία, που ασκεί τεράστια επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Η αλαζονεία των «επενδυτών» και οι αποικιοκρατικές πρακτικές τους λειτούργησαν σαν συνεκτικό στοιχείο υπέρ της απαγόρευσης.

Η πιο εμβληματική μάχη δόθηκε στην περιοχή Καμπάνιας κατά του χρυσωρυχείου El Dorado της Pacific Rim, εταιρείας που το 2013 εξαγοράστηκε από την αυστραλο-καναδική OceanaGold.

Η τελευταία προσέφυγε στο Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας απαιτώντας αποζημίωση 250 εκατ. δολαρίων από την κεντροαμερικανική χώρα επειδή το 2008 η (δεξιά τότε) κυβέρνηση απέρριψε αίτημά της για άδεια εκμετάλλευσης. Οι δύο επόμενες αριστερές κυβερνήσεις διατήρησαν αυτή την απόφαση.

Τον Οκτώβριο του 2016 το ICSID αποφάνθηκε υπέρ του Ελ Σαλβαδόρ και όρισε μάλιστα πως η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει 8 εκατ. δολάρια σε δικαστικές δαπάνες.

Εκείνη αγνόησε επιδεικτικά το διεθνές δικαστήριο, το οποίο με νέα του απόφαση στα τέλη Μαρτίου της επέβαλε τόκους υπερημερίας ύψους από 2% έως και 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην καταβολή των δικαστικών δαπανών.

«Είναι ιστορική απόφαση. Στέλνουμε μήνυμα στον κόσμο ότι οι χώρες μπορούν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους ανάπτυξης και να πουν "Οχι" σε αυτή την καταστροφική βιομηχανία, προτάσσοντας την πρόσβαση των κατοίκων σε κοινά αγαθά, όπως το νερό, τα δάση, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα, η υγεία των πολιτών», χαιρέτισε τον νέο νόμο ο οικολόγος Εντγκάρντο Μίρα της Εθνικής Επιτροπής κατά της Εξόρυξης Μετάλλων (ΜΝΜΜ).

«Γιορτάζουμε τη νίκη του αγώνα μας εδώ στις κοινότητες όπου ο κόσμος αντιστέκεται» συμπύκνωσε το λαϊκό αίσθημα η Ρίνα Ναβαρέτε της «Ενωσης Φίλων της Καμπάνιας». «Είναι μια αναγνώριση του έργου που επιτέλεσαν οι μάρτυρές μας, οι οποίοι έπεσαν στη μάχη κατά των μεταλλευτικών εταιρειών» συμπλήρωσε αναφερόμενη σε τρεις κοινοτικούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν κατά του χρυσωρυχείου El Dorado και δολοφονήθηκαν το 2009.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Τα όρια των κοινωνικών συμμαχιών
Η δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών της Βολιβίας, Ροδόλφο Ιγιάνες, από συνεταιριστές μεταλλωρύχους αποτελεί ένα ακόμη ρήγμα στην πολιτική άνευ όρων συμμαχιών της κυβέρνησης με κοινωνικά κινήματα.
Τα όρια των κοινωνικών συμμαχιών
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Κι άλλη ακτιβίστρια δολοφονημένη στην Ονδούρα
Τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μπέρτα Κάσερες που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, μια ακόμη αγωνίστρια του Συμβουλίου Πολιτών Λαϊκών και Ιθαγενών Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH),...
Κι άλλη ακτιβίστρια δολοφονημένη στην Ονδούρα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο ματωμένος χαλκός του Περού
Στο αίμα πνίγηκε, με τεσσερις νεκρούς διαδηλωτές, συγκέντρωση στήριξης της γενικής απεργίας διαρκείας που κήρυξαν κοινότητες δύο επαρχιών της περιοχής Απουριμάκ, οι οποίες πλήττονται από την εκμετάλλευση του...
Ο ματωμένος χαλκός του Περού
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Οδεύει προς θρίαμβο ο... μικρός Μακιαβέλι
Σε αστρονομικά επίπεδα κινείται η δημοτικότητα του προέδρου του Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, αν και φροντίζει να υπονομεύει τη δημοκρατία με κάθε ευκαιρία ● Ετσι, στις εκλογές της Κυριακής προβλέπεται ευρεία...
Οδεύει προς θρίαμβο ο... μικρός Μακιαβέλι
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο «αντισυστημικός» δικτάτορας του Ελ Σαλβαδόρ
Με αφορμή τον κορονοϊό ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε προχώρησε σε ένα όργιο καταστολής και καταπάτησης κάθε δικαιώματος των πολιτών για ζωή και αξιοπρέπεια.
Ο «αντισυστημικός» δικτάτορας του Ελ Σαλβαδόρ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στο Ελ Σαλβαδόρ κυβερνούν ο... στρατός και ο Θεός!
Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ, ένας πρόεδρος μπαίνει στο κοινοβούλιο συνοδεία πάνοπλων στρατιωτικών για να το καταλάβει και να απειλήσει με διάλυσή του.
Στο Ελ Σαλβαδόρ κυβερνούν ο... στρατός και ο Θεός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας