Θα μπορούσε να αποδειχθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς παγκοσμίως, με το μαύρο χρήμα που διακίνησε να ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η βραζιλιάνικη επιχειρηματική αυτοκρατορία Odebrecht δεν αρκέστηκε να δίνει μίζες εκατομμυρίων, να υπεξαιρεί δημόσια περιουσία και να ασκεί αθέμιτη επιρροή στη Βραζιλία.
Ο Μαρσέλο Οντεμπρεχτ, ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 19 ετών πρόεδρος της Odebrecht, τον περασμένο Οκτώβριο δέχθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές και ήδη 77 στελέχη της αυτοκρατορίας του έχουν δώσει καταθέσεις (με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη μεταχείριση), οι οποίες έχουν προκαλέσει πραγματικό σεισμό στην πολιτική σκηνή της Λατινικής Αμερικής: τα πλοκάμια της διαφθοράς απλώνονται σε δέκα λατινοαμερικανικές χώρες.
Σύμφωνα με τις πρώτες αποκαλύψεις και έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που διερευνά απάτες της Braskem, πετροχημικής εταιρείας του ομίλου που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, «η Odebrecht και οι εταίροι της έστησαν ένα δίκτυο διαφθοράς για να μοιράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια και άλλα οφέλη σε ξένους αξιωματούχους, πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους αλλά και υποψηφίους κομμάτων για να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα ώστε να κλείνουν κερδοφόρες δουλειές».
Ο όμιλος είχε δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για να εξαγοράζει «χάρες» το οποίο αποδείχθηκε άκρως επικερδές: κάθε δολάριο που δινόταν σε μίζες απέδιδε 12 δολάρια σε συμβάσεις. Στο Περού η Odebrecht έως στιγμής έχει αναγνωρίσει μίζες 29 εκατ. δολαρίων. Ηδη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Αλεχάνδρο Τολέδο που έχει διαφύγει στις ΗΠΑ και κατηγορείται πως πήρε μίζες 20 εκατ. δολαρίων για την ανάθεση του Διωκεανικού Αυτοκινητόδρομου.
Στη φυλακή βρίσκεται και ο υφυπουργός Επικοινωνιών Χόρχε Κούμπα και στενός συνεργάτης του για μίζες 8,1 εκατ. δολ. για την ανάθεση των δύο γραμμών του Μετρό της Λίμα.
Ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν και ο τότε πρόεδρος Αλαν Γκαρσία, ο διάδοχός του πρόεδρος Ομάλα Ουγιάντα που φέρεται να πήρε 3 εκατ. δολάρια παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2011 και η σύζυγός του Ναντίνε Ερέντια για την ανάθεση του αγωγού φυσικού αερίου του Νότου στη βραζιλιάνικη κατασκευαστική.
Ατελείωτος ο κατάλογος
Στην Κολομβία οι μίζες φτάνουν τα 11,1 εκατ. δολάρια στο διάστημα 2009-2014. Ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Γκαμπριέλ Γκαρσία Μοράλες, που αναγνώρισε πως ζήτησε μίζες 6,5 εκατ. δολ., είναι στη φυλακή.
Το ίδιο και ο γνωστός για τη σχέση του με τους παραστρατιωτικούς γερουσιαστής Οτο Μπούλα, που παραδέχθηκε πως δωροδοκήθηκε με 4,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το ένα πήγε στην προεκλογική εκστρατεία (2014) του νυν προέδρου Σάντος, ο οποίος επίσης εξετάζεται για αυτή την υπόθεση, όπως και ο αντίπαλός του για την προεδρία εκείνη τη χρονιά Σουλουάγα και πάλι για παράνομη χρηματοδότηση της δικής του εκστρατείας, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε που πρόσφερε στην εταιρεία συμβάσεις για δύο αυτοκινητόδρομους.
Στον Παναμά τμήμα των 59 εκατ. δολ. που έδωσε η εταιρεία, σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, πήγε σε χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών του πρώην προέδρου Μαρτινέλι, ενώ ένας από τους γιους του φέρεται να πήρε 6 εκατ. δολάρια.
Η Εισαγγελία ζήτησε τη συνδρομή της Ελβετίας για τους λογαριασμούς της οικογένειας Μαρτινέλι, του πρώην προέδρου Μαρτίν Τορίχος, ενώ διερευνάται η παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του νυν πρόεδρου Χουάν Κάρλος Βαρέλα.
Ο κατάλογος είναι ατέρμονος και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από τον Δεκέμβριο, αν στη Βραζιλία οι μίζες έφτασαν τα 599 εκατ. δολάρια, ήταν 92 εκατ. δολάρια στη Δομινικανή Δημοκρατία, 98 εκατ. στη Βενεζουέλα, 35 εκατ. στην Αργεντινή, 33,5 εκατ. στο Εκουαδόρ, 18 εκατ. στη Γουατεμάλα, 10,5 εκατ. δολ. στο Μεξικό.
Κι αυτή είναι μόνον η αρχή των αποκαλύψεων που βαθαίνουν την απαξίωση του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος της ηπείρου απειλώντας με τσουνάμι εξελίξεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας