• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.7°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.5°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 7.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  6 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  6 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 13.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.9°C
  5 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  78%

Ζοζέπ Μπορέλ

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Μπορέλ: Εξετάζουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 • A-
 • A+

Η ΕΕ θα εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη διαπίστωση της συγκρουσιακής τακτικής της έναντι της ΕΕ και την επιμονή να συντηρεί περιφερειακές κρίσεις, τόνισε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είπε μάλιστα ότι θα προτείνει ο ίδιος κυρώσεις (εμ, δεν είναι Τουρκία).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και ένα συγκρουσιακό μοντέλο σχέσης με την ΕΕ. «Η Ρωσία προσπαθεί να μας διαιρέσει και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους», είπε.

Ο ίδιος είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσία βρίσκονται ξανά στο σημείο της αφετηρίας προ την πτώσης του τοίχους του Βερολίνου, αφού «η Ρωσία δεν μετατράπηκε σε κανονική δημοκρατία και ο ενιαίος πολιτικός χώρος από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ ουδέποτε έγινε πραγματικότητα». 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι από ταξίδι του εισέπραξε την άρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με την ΕΕ, όσο η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ατζέντα.

Ο ίδιος επεσήμανε το πλαίσιο έντασης και το ρίσκο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο μετά τις επαφές που είχε, καθώς η Ρωσία διολισθαίνει σε πλήρως αυταρχικό καθεστώς, χωρίς κανένα άνοιγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου.

Επιπλέον, ο Ζ. Μπορέλ, επεσήμανε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την ΕΕ και θεωρεί το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Ρωσίας να μπει σε συζητήσεις με την ΕΕ ούτε για τις περιφερειακές κρίσεις, την εισβολή στην Ουκρανία ή το καθεστώς της Λευκορωσίας και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τον πρόεδρό τους.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ναβάλνι παρά τις εκκλήσεις του Υπάτου Εκπρόσωπου προς τον Σ.Λαβρόφ δεν υπήρξε καμία βελτίωση, ενώ παρομοίως η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει σε μια επιπλέον επιθετική κίνηση προς την ΕΕ με την απέλαση των τριών διπλωματών.

Επισημαίνοντας την προοπτική των κυρώσεων, ξεκαθάρισε ότι ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών στη χώρα αυτή, η οποία δε συμμερίζεται απαραίτητα τις επιλογές της ηγεσίας της.

Ζήτησε τέλος τη διατήρηση ανοικτών των διαύλων της επικοινωνίας, αλλά υπεραμύνθηκε της επιλογής του να ταξιδέψει στη Μόσχα, αφενός για να διαπιστώσει και να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και για να καταδείξει τη σημασία των θεμάτων που άπτονται του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί τους εδάφους και «όχι από την ασφάλεια του γραφείου μου στην Κομισιόν ή την ΕΥΕΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στα ισπανικά, θέλησε να απαντήσει εκτός κειμένου στους ευρωβουλευτές. «Άκουσα πολύ διαφορετικές παρατηρήσεις μεταξύ τους και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Τις καταγράφω, θα τις λάβω υπόψη μου για συζητήσεις στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

«Μερικές φορές, ακούγοντας κάποιους από εσάς, είχα την αίσθηση ότι εεκείνος που απέλασε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ήμουν εγώ! Να συμφωνήσουμε ότι ο κ. Λαβρόφ τους απέλασε. Ως αντίδραση στις δημόσιες δηλώσεις μου για τον Ναβάλνι; Μπορεί. Αλλά εκείνος το έκανε», είπε με έκπληξη.

Στη συνέχεια, ο Ζοζέπ Μπορέλ έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. «Μερικά από όσα άκουσα και που διαβάζω στον Τύπο δεν απεικονίζουν την αλήθεια. Γιατί είναι σαφές ότι ήμουν μπροστά στον κ. Λαβρόφ όταν καταδίκασα τη δίκη Ναβάλνι και την απόπειρα δολοφονίας του, καθώς και την καταστολή της κοινωνίας πολιτών. Δύο φορές το δήλωσα, στην αρχή και το τέλος. Πώς μου λέτε ότι δεν υπερασπίστηκα το θέμα Ναβάλνι και τις δημόσιες διαδηλώσεις;», είπε.

«Για κάποιους από εσάς το πρόβλημα είναι ότι η επίσκεψη έγινε. Ξέρετε πόσες συναντήσεις υπουργών από κράτη μέλη έγιναν στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια; 19 επισκέψεις! Οπότε τελικά έπρεπε να πάμε ή να μην πάμε; Ή να πάμε όλοι εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γιατί με έχετε τότε; Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα; Ίσως ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι αυτό. Πήγαμε για να ξεκαθαρίσουμε με σαφή τρόπο και διά ζώσης την απόψή μας. Φυσικά το να μην πάμε πολύ πιο εύκολο και λιγότερους κινδύνους. Πίστευα ότι έπρεπε να γίνει», υπερασπίστηκε της επίσκεψής του στη Μόσχα.

«Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε να πάμε μετά, όταν θα έχει καταδικαστεί ο Ναβάλνι. Αξιολόγησα διαφορετικά, με υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ. Μια μικρή πλειοψηφία αντιτάχθηκε. Άποψή μου είναι ότι για να υπερασπιστούμε ανθρώπινα δικαιώματα που είναι DNA μας πρέπει να κάνουμε τέτοια βήματα σε σημαντικές στιγμές, να το πούμε σε αυτούς που δεν έχουν αυτές τις αρχές», επεσήμανε.

«Αυτό που έκανα αποδυνάμωσε αντιπολίτευση στη Ρωσία; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αλλά να το συζητήσουμε. Και εδώ μπαίνει θέμα ερμηνείας. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι συζήτηση μια κοινή συνέντευξη Τύπου. Πάω εκεί και περνάω μήνυμα, λέω τη θέση μου, ότι η ΕΕ διαφωνεί βαθιά και καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων. Ακριβώς γι αυτό πήγα, για να τα πω», σημείωσε.

«Παρόλ αυτά, ίσως να υπήρχαν περιθώρια συνεργασίας, λέτε κάποιοι. Εγώ δεν πήγα να εκφράσω απόψεις εναντίον κρατών μελών. Είμαι συντονιστής για τη συμφωνία με το Ιραν και προσπαθώ να τη διατηρήσω ζωντανή. Η Ρωσία θεωρεί ότι η ΕΕ είναι διαιρεμένη για να κάνει σθεναρή πολιτική απέναντί της. Και επίσης θεωρεί και μας το λέει και μπροστά μας, ότι πάντα θα καταδικάζουμε αυτά που κάνουν και ότι θα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τη Ρωσία γιατί είμαστε με τις ΗΠΑ. Εμείς όντως είμαστε σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, αλλά όχι 100% ευθυγραμμισμένοι με τους Αμερικανούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε διαφορές και το λέμε. Όταν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να το πούμε», απάντησε και στις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η ένταση υπαγορεύεται από την Ουάσιγκτον.

«Και για ρωσική εξουσία δεν ήταν εύκολο να δεχτεί κάποιον και να τους πει αυτές απόψεις ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι ήταν η ώρα να μιλήσουμε, με τη δύναμη του διά ζώσης εκπροσώπου. Πέρα από λάθη, ανεπάρκειες και ναι μεν αλλά που βρίσκετε. Στο βαθμό που οι ανθρώπινες ελευθερίες βρίσκονται στην καρδιά του εγχειρήματός μας, η κατάσταση απαιτούσε σθεναρή παρουσία. Δεν ήθελα να συγκρίνω Ναβάλνι με κάποιον Καταλανό ευρωβουλευτή που μπορεί εύκολα να έρθει στο ευρωκοινοβούλιο να μιλήσει. Έχει καμία σχέση αυτός με το Ναβάλνι; Προφανώς και όχι. Προτίμησα να επαναλάβω και να πω το μήνυμα για το οποίο πήγα», είπε.

«Πιστεύω πάντως ότι υπήρχαν θετικά: ξέρουμε πού πατάμε, τι αντιδράσεις περιμένουιμε από Ρωσία. Για όλους τους λόγους από εδώ και πέρα όλα τα θεσμικά όργανα να αναλύσουμε με εξυπνάδα και νηφαλιότητα τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για τη σχέση μας με τη Ρωσία», επέμεινε.

«Υπάρχουν θέματα επί των οποίων πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά αυτό χρειάζεται δύο. Αν η ρωσική αρχή δε θέλει συνεργασία, πρέπει να βρούμε άλλες μορφές ανάπτυξης αυτής της σχέσης», πρόσθεσε.

«Να παραδεχτούμε ότι η ερμηνεία των μέσων ενημέρωσης και η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι δεν ήταν επωφελής η επίσκεψη. Γιατί όμως; Πρέπει να αναλύσουμε τους διαφορετικούς λόγους αν δε θέλουμε να μη γίνει τσίρκο. Γιατί αλλιώς ο τελικός νικητής θα είναι το Κρεμλίνο που θα βλέπει διαιρέσειας μα και θα χαίρεται. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, να μην αφήσουμε διαφορές μας να μας αποδυναμώσουν. Να χτίσουμε στην ενότητα των αρχών και των θεσμικών οργάνων. Και στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, στη Σύνοδο Κορυφής να δούμε ποια η θέση μας απέναντι στην Ρωσία», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρο...κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία
Σε πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι έφτασαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μικρο...κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: Συμφωνήσαμε για έγγραφο με επιλογές κατά της Τουρκίας
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Ύπατος Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η κατάρτιση εγγράφου επιλογών για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μπορέλ: Συμφωνήσαμε για έγγραφο με επιλογές κατά της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Συντονισμένη απάντηση από Ε.Ε. στο μπλόκο Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη Μόσχα
Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία οι πρόεδροι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νταβίντ Σασόλι και Σαρλ Μισέλ προειδοποιούν για αντίποινα.
Συντονισμένη απάντηση από Ε.Ε. στο μπλόκο Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Ενεργοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Επιβλήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση στη φυλάκιση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Στη λίστα βρίσκονται τέσσερις αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.
Ενεργοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας