Φουντώνει το επικοινωνιακό παιχνίδι για τη δημιουργία εντυπώσεων προς τα έξω τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών όσο και των Αθηνών για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και μεταξύ των θεσμών με σκοπό τον συντονισμό τους εν όψει της αυριανής κρίσιμης -μέχρι την επόμενη- συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης...
Με το πλεονέκτημα ότι έχουν το επάνω χέρι, οι Βρυξέλλες παραμένουν στις θέσεις που διαμορφώθηκαν από τους θεσμούς κατά την τελευταία σύνοδο της ευρωζώνης, δεν πολυανοίγουν τα χαρτιά τους και πετούν το μπαλάκι στην Αθήνα, ισχυριζόμενες ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Οι θεσμοί είπαν ό,τι είχαν να πουν στη σύνοδο των «19» της 26ης Ιανουαρίου, επαναλαμβάνουν καθημερινά διάφοροι κοινοτικοί αξιωματούχοι.
Βέβαια, όπως δήλωσε για ακόμη μία φορά χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με την ελληνική πλευρά σε εντατικό ρυθμό και «προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν»...
Η Αθήνα, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται πάλι σε δύσκολη θέση, προσπαθεί από την πλευρά της να δώσει μια άλλη διάσταση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και εμφανίζει τους εταίρους-δανειστές πρόθυμους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβασμού.
Παράδειγμα, η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι οι θεσμοί θα στείλουν επιστολή στην κυβέρνηση αποσαφηνίζοντας τις θέσεις τους και, τελευταία, πως ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισλμπλουμ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Καμία από τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκε προς το παρόν. Αλλωστε, μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αντιμετωπίζει προβλήματα στη χώρα του για την πολιτική του στο ελληνικό ζήτημα, αλλά στην ευρωζώνη παραμένει απόλυτος κυρίαρχος και δεν θα επιτρέψει ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς την άδειά του, ιδίως από το πνευματικό του παιδί Γ. Ντάισελμπλουμ...
Το επικοινωνιακό παιχνίδι, λοιπόν, καλά κρατεί, αλλά συνεχίζονται και οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Οπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη πριν από την αυριανή σύνοδο της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους, υπό το φως της προχθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ.
Μία τέτοια συνάντηση είχε γίνει μεταξύ των θεσμών πριν από τη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου και τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του ΔΝΤ προέκυψαν διαφωνίες γύρω από τη δυνατότητα επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα μετά το 2018, δεν το είδαν με κακό μάτι στις Βρυξέλλες.
Με το σκεπτικό ότι θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων για την αποφυγή σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους...
Επίσημα, η Ανίκα Μπράιτχαρντ περιορίστηκε στη δήλωση ότι η Κομισιόν «λαμβάνει υπόψη» τα αποτελέσματα της συζήτησης στο ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Δεν πήρε θέση για τις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν και απλώς είπε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι συμφωνίες που εφαρμόζει η Ελλάδα σε σχέση με το πρόγραμμα είναι «αξιόπιστες και φιλόδοξες».
Και αποσαφήνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προβλέπει τη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «όπου είναι δυνατό»...