• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Ο Ακιντζί απορρίπτει προσάρτηση στην Τουρκία

 • A-
 • A+

Λευκωσία-Ανταπόκριση

Η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν ωφελεί κανέναν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ενώ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για κανένα χάρτη. 

Όπως είπε, οι χάρτες θα ξεκλειδωθούν από τη θυρίδα του ΟΗΕ στο τέλος, «αφού έχουν τελειώσει όλα». Για το περιουσιακό δήλωσε ότι γίνεται λόγος να τεθεί όρος όπως οι περιουσίες που θα επιστραφούν να μην ξεπερνούν το 1/3, ωστόσο αυτό, είπε, δεν έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν φωνές για β' και γ' σχέδιο, όπως προσάρτηση στην Τουρκία. «Αυτά είναι θέματα που δεν είναι στην ατζέντα μας. Τέτοια εξέλιξη δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε την Τουρκία. Η προσάρτηση δεν ωφελεί κανέναν», ανέφερε.

Για το εδαφικό

Για τους χάρτες, ο Τ/κ ηγέτης είπε «δεν έχουμε συμφωνήσει για κανένα χάρτη. Οι Ε/κ απέρριψαν το δικό μας στην Γενεύη και εμείς το δικό τους. Στο κεφάλαιο του εδαφικού δεν υπάρχει συμβιβασμός. Οι χάρτες που είναι αυτή τη στιγμή στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών θα βγουν τελευταίοι. Η θυρίδα θα ανοίξει αφού έχουν τελειώσει όλα».

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, «αλλά στόχος μας είναι να μετακινηθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως κανένας δεν θα μετακινηθεί εάν δεν υπάρξει ένα κατάλληλο μέρος και αντίστοιχη εργασία».

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι δεν θα ζουν μαζί οι Ε/κ και οι Τ/κ ,ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μάλλον γίνεται λόγος να ζουν δίπλα δίπλα, προσθέτοντας ότι από το 1974, 500 Ε/Κ ζουν στην Καρπασία. «Τρομάζουν τους ανθρώπους μας ότι θα είστε μειοψηφία, θα είστε αυτό και το άλλο. Είναι ανησυχίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Για το περιουσιακό

Για το περιουσιακό είπε ότι θα ξεπεραστεί μόνο με μια λύση και πως θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα Ε/κ και Τ/κ. «Η κυρίαρχη άποψη εδώ είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις», ανέφερε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα θα γίνουν αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Υπάρχουν, είπε, κενές περιουσίες οι οποίες θα επιστραφούν. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει όρος να μην ξεπεράσει το 1/3 και τα 2/3 να παραμείνουν στους Τ/κ. Σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία αλλά προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τάση, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι περιουσίες που άφησαν οι Ε/κ στον βορρά είναι 1,5 εκατομμύρια εκτάρια και οι περιουσίες που άφησαν οι Τ/κ στον νότο είναι 500 χιλιάδες εκτάρια.

Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ο πιο κοντινός, λογικός και φτηνός τρόπος είναι να ενωθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου με του Ισραήλ και να μεταφερθεί στην Τουρκία για να καλύψει τόσο τις ανάγκες της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης. Όπως είπε, αυτό θα μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό διάδρομο από το νότο.

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην περίπτωση λύσης αμέσως τα 8-10 κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα ανοίξουν. Όπως είπε όλες αυτές οι εξελίξεις θα βελτιώσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων «και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε,...
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
ΕΥΡΩΠΗ
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»
​Την εκτίμηση ότι υπάρχει τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που αφορούν δικαιώματα τρίτων και όχι των πολιτών της Κύπρου, διατύπωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ομιλία...
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη επαφή μετά τη Γενεύη, για Αναστασιάδη και Ακιντζί
Στη συνάντηση που θα έχουν, την προσεχή Πέμπτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, κατά...
Πρώτη επαφή μετά τη Γενεύη, για Αναστασιάδη και Ακιντζί
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
Εν αναμονή ανακοινώσεων μετά την αποψινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Την Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που σήμερα έκανε λόγο για τα...
Κρίσιμο δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΕΥΡΩΠΗ
Ακιντζί: Δεν είναι απλά διαφορά στους αριθμούς
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι πήγαν στο Μον Πελεράν, γνωρίζοντας εξαρχής ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης. Ανέφερε ότι ο ίδιος προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία και ανέμενε κάτι ανάλογο από την...
Ακιντζί: Δεν είναι απλά διαφορά στους αριθμούς
ΕΥΡΩΠΗ
«Είμαι εδώ για υποστήριξη» είπε ο Μπ. Τζόνσον από την Κύπρο
Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την ηγετική...
«Είμαι εδώ για υποστήριξη» είπε ο Μπ. Τζόνσον από την Κύπρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας