«Δεν μπορείς να εκδίδεις διατάγματα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και να λες “Σκάστε, κερδίσαμε τις εκλογές, δεν έχετε πια δικαιώματα”. Αν έτσι σκοπεύουν να συνεχίσουν, αναρωτιέμαι τι θα ακολουθήσει», έλεγε θορυβημένος τη νύχτα της Τρίτης ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές στο Βουκουρέστι, λίγη ώρα αφότου η νεόκοπη κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών είχε εγκρίνει διάταγμα το οποίο δίνει ουσιαστικά συγχωροχάρτι σε πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς της Ρουμανίας που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.
Κραυγαλέα περίπτωση, ο ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, που αποκλείστηκε από την πρωθυπουργία λόγω περσινής καταδίκης του για εκλογική νοθεία. Κατά... σύμπτωση, ανήμερα της έγκρισης του επίμαχου διατάγματος ξεκίνησε η δίκη του για κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος.
Η λαϊκή οργή σιγόβραζε βδομάδες και την Τετάρτη πήρε διαστάσεις πανεθνικής κινητοποίησης, από τις μαζικότερες που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989.
Εως και 300.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και δεκάδων πόλεων, κραυγάζοντας «Κλέφτες!», «Παραιτηθείτε!», «Δεν θα σας περάσει!».
Λιγοστοί θερμόαιμοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στο πλευρό των διαδηλωτών στάθηκε ο (προερχόμενος από την Κεντροδεξιά) πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας, ζητώντας ακύρωση του διατάγματος.
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση του επίσης Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2015, μετά το ξέσπασμα παλλαϊκών διαδηλώσεων για τον θάνατο 64 ανθρώπων σε πυρκαγιά νυχτερινού κέντρου στο Βουκουρέστι, που αποδόθηκε σε εγκληματική αμέλεια και κακοτεχνίες οφειλόμενες και στην ενδημική διαφθορά κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, παρά τις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της μάστιγας.
Τώρα θεριεύει νέα πολιτική κρίση. Χθες οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια συνεχίστηκαν, καθώς -αψηφώντας τις εσωκομματικές φωνές διαφωνίας και την παραίτηση ενός υπουργού- ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου αρνήθηκε να αποσύρει το διάταγμα, που αποποινικοποιεί τα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς αν η οικονομική ζημία είναι μικρότερη των 200.000 λέι (44.000 ευρώ).
Η κυβέρνηση παράλληλα καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο θεωρητικά για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που προβλέπει αμνήστευση όσων εκτίουν ποινές κάθειρξης μικρότερες των πέντε χρόνων.
Και σ’ αυτό δηλαδή εμπίπτει πλήθος καταδίκων πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για πισωγύρισμα στο κράτος δικαίου και στον αγώνα κατά της διαφθοράς, απειλώντας έμμεσα τη Ρουμανία με διακοπή κονδυλίων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας