Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκλιση για προσφυγικό και για τις διεθνείς προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

AP Photo/Rene Rossignaud

Σύγκλιση για προσφυγικό και για τις διεθνείς προκλήσεις

  • A-
  • A+

Στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο της Μάλτας για το προσφυγικό, οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης, ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και έναντι των ΗΠΑ. Ειδικότερα όσον αφορά το προσφυγικό, αποφάσισαν ότι η «διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες οδοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς το μέλλον».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, προεδρεύων στην Ε.Ε. στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ιταλία και τη συμφωνία με τη Λιβύη» τόνισε.

«Ξέρουμε ότι η Λιβύη είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και ότι η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά αυτό δεν είναι μια δικαιολογία για να μην εμπλακεί στη συμφωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την κυβέρνηση της Λιβύης για να πάμε προς τα εμπρός», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία Ιταλίας και Λιβύης προβλέπει και τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της Λιβύης.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόζεφ Μούσκατ εξέφρασε την «ανησυχία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης των 28 σχετικά με κάποιες θέσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και σε σχέση με ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν υπήρχε κανένα αίσθημα αντιαμερικανισμού, δεν υπήρχε κανένα αίσθημα ότι εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις ΗΠΑ».

Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τηρήσει «μια στάση κατά την οποία δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και όπως συμβαίνει σε οποιεσδήποτε υγιείς σχέσεις, εμείς θα μιλήσουμε με σαφήνεια για συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν».

Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η μεγάλη δύναμη επιλέγει το δικό της ρόλο στον κόσμο, επιδρά και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Τουσκ: Χρειαζόμαστε ισχυρή Ε.Ε.

«Οι αλλαγές στην παγκόσμια κονίστρα μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή Ε.Ε.», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η «διατλαντική συνεργασία παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για εμάς, διότι ήταν ένας σταθερός πυλώνας του ελευθέρου κόσμου. Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».

Επίσης ανήγγειλε πως μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος σε επίπεδο 27 και σε σχέση με τον επικείμενο εορτασμό της Συνθήκης της Ρώμης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν «σε άμεσα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παράτυπους μετανάστες και να σώσουν ζωές» και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα συνδράμει την ακτοφυλακή της Λιβύης σε σχέση με συγκεκριμένες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ θα ενδυναμώσει την αντιμετώπιση των ροών.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις από τη Λιβύη προς άλλες χώρες» συμπλήρωσε.

AP Photo/Virginia Mayo

Τονίζοντας ότι «θα δράσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες», προσέθεσε:

«Έχουμε αποφασίσει να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη και τις διμερείς δραστηριότητες που έχουμε με τη Λιβύη. Ως προς τούτο καλωσορίζουμε το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Ιταλίας-Λιβύης, κάτι που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η Ε.Ε. θα υποστηρίξει την Ιταλία και τη Λιβύη. Είναι μια κοινή μας ευθύνη».

Γιούνκερ: Να μειωθούν οι ροές

Την ανάγκη να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η «Κομισιόν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις πριν από 10 έτη σε σχέση με τη Μεσογειακή Οδό».

«Θέλουμε να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε, διότι 150.000 πρόσφυγες περνούν τη Μεσόγειο. Και πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προς τα ελληνικά νησιά, καταφέραμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό κατά 80%», τόνισε.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της υποστήριξε ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.

Ολάντ: Χρειαζομαστε στρατηγική αυτονομία

Στις δηλώσεις του, ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη «θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι καλύτερο για το μέλλον και θέλουμε να δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για την ΕΕ. Θα δούμε τι θα γίνει στη Ρώμη για την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι στην Ευρώπη πρέπει «να συντονίσουμε τις δικές μας προσπάθειες, τις δράσεις, να έχουμε τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω ενός ταμείου και οφείλουμε να έχουμε μια στρατηγική αυτονομία. Πρώτα απ' όλα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και αυτή είναι η θέληση την οποία πρέπει να διατρανώσουμε. Να έχουμε εγγυημένη τη δική μας προστασία βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».

Και αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι «πρέπει να καταδείξουμε προς τον κόσμο αυτή μας την ισχύ, και αν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλάξουν, αν δηλαδή υπάρξουν κάποιες συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει μια ομόφωνη θέληση της Ευρώπης. Και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας άμυνα στο πλαίσιο της συμμαχίας».

Για τον Φρανσουά Ολάντ, το δεύτερο συμπέρασμα που πρέπει να αντληθεί είναι ότι «η Ευρώπη είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου σε επίπεδο οικονομικό, εξαγωγών, και πρέπει η Ευρώπη να προασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Και αν υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να τις συνομολογεί η ίδια η Ευρώπη σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ».

Υπογράμμισε δε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχτεί μια αλλαγή αυτών των σχέσεων, ακόμα και αν υπάρχουν κανόνες που μπορούν να αλλάξουν και ότι αποστολή της είναι «να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων».

Όσον αφορά τη Ρωσία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε., ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «η Ευρώπη έχει ανοίξει ένα διάλογο με τη Ρωσία», ενώ και «οι ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση, θα έχουν εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία».

Ειδικά για την Ουκρανία υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι οι κυρώσεις συνδέονται με την πραγματοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία επί του παρόντος δεν συνδέεται με τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία όπως τόνισε απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση, τόσο μέσω των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, όσο μέσω της Ε.Ε., αφού όπως σημείωσε, «η αμερικανική κυβέρνηση δεν συγκινείται από αυτές τις αρχές». 

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, εκτός από τα θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: την προσφυγική, την οικονομική και της ασφάλειας, αλλά στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στην αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτές τις νέες συνθήκες η Ευρώπη πρέπει να τις διαχειριστεί «με αποφασιστικότητα».

«Εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία». 

Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδος της Ρώμης ευκαιρία. 

Όπως είπε, είναι μια ευκαιρία, προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν την πορεία της. 

«Νομίζω», είπε, «ότι αυτές οι εξελίξεις και οι προκλήσεις, τις οποίες περιέγραψα, μπορεί να είναι είτε αφορμή για μια νέα πορεία να αναλάβει με αυτοπεποίθηση η Ευρώπη τον ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της, είτε όμως, αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας πολιτικής ατζέντας, μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα». 

ΕΥΡΩΠΗ
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε τουλάχιστον 25 σκάφη διακινητών προερχόμενα από τη Λιβύη, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη Μεσόγειο μέσα σε τρία 24ωρα στο πλαίσιο της...
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη-φρούριο... κατάπιε άλλες 700 ψυχές
Επτακόσιοι είναι, σύμφωνα με τους διασωθεντες, οι νεκροί μετανάστες εξ ατίας της ανατροπής του αλιευτικού που τους μετέφερε. Θεωρείται ο βαρύτερος απολογισμός σε ναυάγιο το οποίο συνέβη 120 χιλιόμετρα από την...
Η Ευρώπη-φρούριο... κατάπιε άλλες 700 ψυχές
ΕΥΡΩΠΗ
Μάλτα... γιοκ (;) στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι
Η νέα κυβέρνηση Κόντε επέτρεψε χθες -μετά από 15 μήνες απαγορεύσεων- την αποβίβαση επί ιταλικού εδάφους ακόμα 182 μεταναστών που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο. Ζυμώσεις στη Μάλτα για «εθελοντικό» μηχανισμό...
Μάλτα... γιοκ (;) στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
Η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε κι έγινε «κεντροαριστερή», αλλά ο... Σαλβίνι παραμένει σ’ αυτήν. Οχι ως φυσική παρουσία, φυσικά, αλλά ως ξενοφοβική πολιτική και νοοτροπία.
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Προεδρία εξ ημισείας η πρόταση Μέρκελ και Τουσκ
Η Ευρωβουλή έχει δικαίωμα να εκλέξει πρόεδρο «ερήμην» των Ευρωπαίων ηγετών, με τους Σοσιαλιστές να γνωστοποιούν αργά το βράδυ πως προτείνουν για το πόστο τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ Σασόλι.
Προεδρία εξ ημισείας η πρόταση Μέρκελ και Τουσκ
ΕΥΡΩΠΗ
Πλοίο με 64 πρόσφυγες έρμαιο στη Μεσόγειο, λόγω Ιταλίας και Μάλτας
Πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye, που διέσωσε 64 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης, πλέει χωρίς προορισμό στη Μεσόγειο μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του δώσει άδεια...
Πλοίο με 64 πρόσφυγες έρμαιο στη Μεσόγειο, λόγω Ιταλίας και Μάλτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας