• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.6°C
  4 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.6°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
AP Photo / Jean-Francois Badias

Τα «μαγειρέματα» έβγαλαν Αντόνιο Ταγιάνι

 • A-
 • A+

Ενας «μικρός Μπερλουσκόνι», χωρίς την ακραία παρορμητικότητα του Σίλβιο, ο Αντόνιο Ταγιάνι, εξελέγη χθες πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -με 351 ψήφους υπέρ και 282 κατά- για δυόμισι χρόνια, στη θέση του αποχωρήσαντος Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, που αποφάσισε να συνεχίσει τη φιλόδοξη πολιτική καριέρα του στις γερμανικές εκλογές.

Η εκλογή του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, Χριστιανοδημοκράτες) επιτεύχθηκε ύστερα από μαγειρέματα με την Ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE), ο πρόεδρος της οποίας (ο Βέλγος Γκι Φέρχοφσταντ) απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του.

Φυσικά, η συμφωνία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων επιτεύχθηκε κατόπιν ανταλλαγμάτων.

Το γενναιόδωρο ΕΛΚ δέχτηκε να αναλάβει το ALDE σημαντικές θέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, ακόμη μία θέση αντιπροέδρου καθώς και μεγαλύτερη επιρροή στη διάσκεψη των προέδρων των Επιτροπών - το σώμα που συντονίζει το έργο των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου.

Και η ετικέτα όλου αυτού του μαγειρέματος είναι ένας βαρύγδουπος «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός για την αναμόρφωση της Ευρώπης»...

Η ευρω-υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...

Σχολιάζοντας τη «φιλοευρωπαϊκή συμμαχία» των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε:

«Το ΕΛΚ ήταν πάντα υπέρ μιας προσέγγισης βασισμένης στη συνεργασία. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την αρχή και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γι’ αυτήν. Θέλουμε συνεργασία για να φέρουμε αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και να εγγυηθούμε σταθερότητα για την Ευρώπη. Η συνεργασία μας βασίζεται στο περιεχόμενο και στις μεταρρυθμίσεις για την Ευρώπη. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συμμετέχουν στη συμμαχία μας»...

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γ. Φέρχοφσταντ, δήλωσε από την πλευρά του:

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας με στόχο τη μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση της Ενωσης οι οποίες είναι απόλυτα απαραίτητες. Λόγω του Τραμπ, του Πούτιν και των άλλων μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι απαραίτητη η συνεργασία προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση... Πρόκειται για μια συμμαχία ιδεών, για να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, νέα διακυβέρνηση προκειμένου να βγει η ευρωζώνη από την κρίση και μια ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη και πάλι ασφαλής. Συμφωνήσαμε ακόμα να εξετάσουμε αν η σύσταση μιας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος».

Πριν από την επίτευξη της συμφωνίας με το ΕΛΚ, ο Φέρχοφσταντ δέχτηκε έντονη κριτική από τα μέλη της Ομάδας του και αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη συμφωνία που είχε κάνει με το ιταλικό κόμμα των «5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο: να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους. Ηταν μία κίνηση του Βέλγου για... «τη μεταρρύθμιση και ενδυνάμωση της Ευρώπης»!

Ο χαμένος από όλη αυτή την ευρω-Commedia dell’ Arte είναι ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Τζιάνι Πιτέλα.

Κατηγόρησε το δίδυμο ΕΛΚ-ALDE για το μαγείρεμα και το μοίρασμα θέσεων και οι Φιλελεύθεροι απάντησαν ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν, εκτιμώντας ότι συμμάχησαν με τους Χριστιανοδημοκράτες διότι «οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών δεν ήταν σοβαρές», σε αντίθεση με τις προτάσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ, Αντόνιο Ταγιάνι...

Ποιος είναι ο 64χρονος νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου;

Ο γεννημένος στη Ρώμη πρώην σύμβουλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κατηγορηθεί για τη συμπόρευσή του με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, δεδομένου ότι αποτελεί ιδρυτικό μέλος του κόμματος Forza Italia.

Επίσης, θεωρείται ύποπτη η αδράνεια που επέδειξε όταν ήταν επίτροπος στις Βρυξέλλες (2010-2014) έχοντας το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας και ενέργειας, στην περίπτωση του σκανδάλου των εκπομπών αερίων ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen.

Με τον Ταγιάνι πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύεται η Ομάδα του ΕΛΚ, πρόεδρος της οποίας είναι ο γνωστός για τον αντικομμουνισμό του και τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το ΕΛΚ κυριαρχεί απόλυτα και στην Ε.Ε., δεδομένου ότι οι πρόεδροι των 3 βασικών κοινοτικών Οργάνων προέρχονται από τα σπλάχνα του: ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και ο Ιταλός Ταγιάνι (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι οπαδός της οικονομίας της αγοράς και γενικά του νεοφιλελευθερισμού...

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Ταγιάνι; Απολύτως τίποτα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τρέχει μόνος του...
Η ευρωπαϊκή Δεξιά αρχίζει πρώτη την κούρσα για τις ευρωεκλογές και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ελσίνκι συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για να εκλέξει τον...
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τρέχει μόνος του...
ΕΥΡΩΠΗ
#BrusselsCalling: Μια Μαλτέζα Πρόεδρος και δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι για το Ευρωκοινοβούλιο [Podcast]
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι; Και με ποια κόμματα κατεβαίνουν; Πώς συμφωνήθηκε ποιος θα ψηφίσει ποιον; Πώς γίνεται το μεγάλο παζάρι των ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο;
#BrusselsCalling: Μια Μαλτέζα Πρόεδρος και δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι για το Ευρωκοινοβούλιο [Podcast]
ΕΥΡΩΠΗ
Εκλογή νέου προέδρου
Ακόμα κι αν ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι αποφασιστικός ως προς τις πολιτικές της Ε.Ε., το πρόσωπο που θα αναδειχτεί αναμφισβήτητα θα δώσει το στίγμα της βούλησης που θα εκφράσει το σώμα των...
Εκλογή νέου προέδρου
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την γαλλική προεδρία
Το γαλλικό συντηρητικό κόμμα επέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα υποψήφια, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Μακρόν. Η ίδια έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «1/3 Θάτσερ και 2/3 Μέρκελ».
Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την γαλλική προεδρία
ΕΥΡΩΠΗ
Άνετη νίκη του Ζόραν Μιλάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές της Κροατίας
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός και πρώην διπλωμάτης Ζόραν Μιλάνοβιτς, 53 ετών, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κροατία, καθώς στον δεύτερο γύρο που διεξήχθη χθες Κυριακή κέρδισε την...
Άνετη νίκη του Ζόραν Μιλάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές της Κροατίας
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξελέγη στην δεύτερη ψηφοφορία με 345 ψήφους επί των παρόντων ευρωβουλευτών.
Το νέο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας