Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα απαγορευθεί τελικά το νεοναζιστικό NPD;
Matthias Balk/dpa via AP

Θα απαγορευθεί τελικά το νεοναζιστικό NPD;

  • A-
  • A+

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης συνεδριάζει σήμερα για το μέλλον του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD).

Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή που είχε υποβληθεί το 2013 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το NPD θεωρούνταν ότι «αντίκειται στη φιλελεύθερη, δημοκρατική τάξη» της Γερμανίας. Η πρώτη απόπειρα απαγόρευσης του NPD στη Γερμανία απέτυχε.

Τότε οι δικαστές είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των αποδεικτικών στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι τελούσαν σε στενή σύνδεση με τη γερμανική κυβέρνηση επειδή προέρχονταν από πληροφοριοδότες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που είχαν προσεγγίσει την ηγετική ομάδα του NPD.

Για το λόγο αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν προχώρησε καν στην εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του επίμαχου κόμματος.

Στη νέα προφορική διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, τα 16 γερμανικά κρατίδια που εκπροσωπούνται στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προσέφυγαν μόνα τους, χωρίς την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Τόσο το γερμανικό κοινοβούλιο όσο και η γερμανική κυβέρνηση, που συνυπέγραφαν την αρχική προσφυγή, δεν συμμετέχουν επίσης αυτή τη φορά, διότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές αμφιβολίες ως προς την έκβασή της.

Από την πλευρά των κρατιδίων, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ (από το CDU) περιέγραψε το NPD ως «τη βάση ενός ευρύτερου εξτρεμιστικού δικτύου».

Μια τολμηρή θέση, δεδομένου ότι προσφάτως ακόμη και η ίδια η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος αναφέρει απλώς ότι το εν λόγω κόμμα βρίσκεται σε μια φάση «προσωπικής, στρατηγικής και εκλογικής κρίσης».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη μοναδική θέση που κατείχε ώς τότε στο τοπικό κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, ενώ το 2014 δεν κατάφερε να ξεπεράσει το απαιτούμενο εκλογικό όριο του 5% στη Σαξονία. Έκτοτε οι επιδόσεις του NPD, που ιδρύθηκε το 1963, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Οι κακές εκλογικές επιδόσεις έχουν βέβαια και οικονομικές επιπτώσεις για το νεοναζιστικό κόμμα, δεδομένου ότι από αυτές εξαρτάται το ύψος της επιστροφής χρημάτων για τις εκλογικές δαπάνες, το οποίο προέρχεται από τους φόρους.

Με άλλα λόγια, λιγότερα κρατικά χρήματα συνεπάγονται περιορισμένες δυνατότητες προεκλογικών εκστρατειών για τα περίπου 5.000 μέλη του. Επίσης η συρρίκνωση στα οικονομικά μεγέθη του NPD καταγράφεται και στη γενικότερη γερμανική εκλογική γεωγραφία. Από τους περίπου 230.000 εκλεγμένους αξιωματούχους στη Γερμανία μόνο 360 προέρχονται από το NPD.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε φαίνεται μέχρι στιγμής να εκφράζει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο το NPD αποτελεί πραγματική απειλή για τη γερμανική συνταγματική τάξη.

Είναι ωστόσο πιθανό οι δικαστές της Καρλσρούης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση που να κηρύσσει εν μέρει αντισυνταγματικό το NPD, χωρίς ωστόσο να το χαρακτηρίζει ως εν γένει απειλή για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Το άρθρο 21 του γερμανικού Συντάγματος θέτει ψηλά τον πήχη προκειμένου ένα κόμμα να κριθεί αντισυνταγματικό και συνεπώς να απαγορευθεί. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ένα τέτοιο κόμμα θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη φιλελεύθερη, δημοκρατική τάξη στη Γερμανία και να έχει στόχο την εξάλειψη ή τη διακινδύνευση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Αλλά προς το παρόν το NPD φαίνεται μάλλον ως μια ασήμαντη πολιτική οντότητα. Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής του NPD Ούντο Βόιγκ υποστηρίζει ότι «ένα κόμμα που δεν πράττει τίποτα παράνομο, δεν μπορεί να απαγορευθεί σε ένα κράτος δικαίου».

Όποια κι αν είναι η απόφαση για το NPD, το μεγάλο ερώτημα που θα εξακολουθήσει να τίθεται στο δημόσιο διάλογο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα «συγγενικά» ακροδεξιά, εθνικιστικά μορφώματα, όπως το κίνημα Pegida και κυρίως το ξενοφοβικό κόμμα Eναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Aκόμη κι αν επικυρωθεί η απαγόρευση του NPD, το ΑfD δεν φαίνεται να έχει κανέναν ενδοιασμό για πιθανή συνεργασία με πρώην μέλη του NPD.

Πηγή: Deutsche Welle

ΕΥΡΩΠΗ
Ακροδεξιά ομολογία για τη δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού
Ο νεοναζί Στέφαν Ερνστ, που συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε στο Κάσελ, ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης του εγκλήματος στις 2 Ιουνίου.
Ακροδεξιά ομολογία για τη δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού
ΕΥΡΩΠΗ
Η δίκη των νεοναζί... φτου κι απ’ την αρχή
Ξεκίνησε πάλι στη Γερμανία η μεγάλη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης Aktionsbüro Mittelrhein- δομημένης στα πρότυπα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ- που είχε ανασταλεί επ’ αόριστον τον Μάιο του...
Η δίκη των νεοναζί... φτου κι απ’ την αρχή
ΕΥΡΩΠΗ
Ισόβια για τις 10 δολοφονίες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας τη Μπεάτε Τσέπε, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που διέπραξε δέκα φόνους με ρατσιστικό κίνητρο, μεταξύ των οποίων και ενός Έλληνα. Η...
Ισόβια για τις 10 δολοφονίες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU
ΕΥΡΩΠΗ
Νόμιμο το NPD, καθώς κρίθηκε... «ολίγον» ναζιστικό
Υστερα από μια χρόνια πολιτικο-δικαστική αντιπαράθεση στη Γερμανία γύρω από το ενδεχόμενο διάλυσης του ακροδεξιού κόμματος NPD το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η δράση του ναζιστικού...
Νόμιμο το NPD, καθώς κρίθηκε... «ολίγον» ναζιστικό
ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απαγόρευση του NPD
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απεφάνθη κατά της κήρυξης του NPD ως αντισυνταγματικού. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που απορρίπτεται προσφυγή απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος.
Απορρίφθηκε η προσφυγή για την απαγόρευση του NPD
ΕΥΡΩΠΗ
Όπλα και εκρηκτικά στο σπίτι Γερμανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων
Ανησυχία στις γερμανικές αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, που προσπαθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες ότι στις τάξεις τους υπάρχουν ακροδεξιοί εξτρεμιστές, προκάλεσε ο εντοπισμός όπλων και...
Όπλα και εκρηκτικά στο σπίτι Γερμανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας