Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπάρχει αβεβαιότητα... ζήτω η λιτότητα!

Προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό Android

Υπάρχει αβεβαιότητα... ζήτω η λιτότητα!

  • A-
  • A+

Βερολίνο

Τη στρατηγική του για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, που είναι προγραμματισμένες τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και για την επόμενη μέρα, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει ο Β. Σόιμπλε, διαμορφώνοντας παράλληλα και τις κατευθυντήριες γραμμές για την Ε.Ε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για περίοδο αβεβαιότητας και πιέζει με κάθε τρόπο για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να ορίσει και το πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2017, λέγοντας ότι θα προτείνει τη διάθεση του πλεονάσματος ύψους 6,2 δισ. ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Για τις ανάγκες φιλοξενίας και ένταξης των προσφύγων ο Β. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αποθεματικό ύψους 6 δισ. από το πλεόνασμα του 2015, που ήταν 12,1 δισ., ενώ στις πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων, SPD και CSU, για αύξηση των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων, αντέτεινε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση φόρων κατά 15 δισ. ετησίως και για το θέμα των επενδύσεων παρέπεμψε στο πακέτο των 3,5 δισ. που προορίζονται για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Τόνισε δε ότι η μεταφορά του πλεονάσματος στο χρέος είναι ένα σήμα για τους διεθνείς εταίρους ότι μπορεί να επιτυγχάνεται μεγέθυνση της οικονομίας (1,9% ήταν το 2016 η αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας) χωρίς δημοσιονομική χαλάρωση. 

Ο οδικός χάρτης του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για το 2017 έχει διαμορφωθεί στις βασικές του γραμμές και η πρόταση για μεταφορά του πλεονάσματος στην εξυπηρέτηση του χρέους (ανέρχεται σε 1,27 τρισ. με ΑΕΠ 3,5 τρισ.) θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή μετά την επισημοποίηση των στοιχείων, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή το πλεόνασμα είναι 10,4 δισ. (χωρίς όμως να αφαιρεθούν τα πρόσθετα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τις τοπικές κυβερνήσεις τον Νοέμβριο).

Ο Β. Σόιμπλε ρίχνει το γάντι στους Σοσιαλδημοκράτες και προσωπικά στον Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα με συνέντευξη στο Spiegel άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Αριστερά και τους Πράσινους.

Εάν το SPD διαφωνήσει ανοιχτά στη Βουλή, η πρόταση Σόιμπλε δεν θα έχει καμία τύχη και το ποσόν θα μείνει αδιάθετο στο αποθεματικό της επόμενης κυβέρνησης. 

Δεν θέλουν ρήξη

Το ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τη διάθεση του πλεονάσματος είναι υπαρκτό, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να οδηγήσει σε ρήξη και ενδοκυβερνητική κρίση.

Το ποσόν των 6,2 δισ. είναι ελάχιστο ως προς το χρέος και από την άλλη πολύ μικρό για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ουσιαστικά ο Β. Σόιμπλε δοκιμάζει τις αντοχές του Ζ. Γκάμπριελ και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του SPD θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι κυβέρνηση θέλει μετά τις εκλογές, συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών με καγκελάριο την Α. Μέρκελ ή να ηγηθεί ο ίδιος ενός σχήματος Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πράσινων.

Ο Β. Σόιμπλε δεν έχει κρύψει την αρνητική άποψη που έχει για τους Σοσιαλδημοκράτες και την προτίμηση σε μία συνεργασία CDU-CSU με τους Φιλελεύθερους του FDP, όπως την περίοδο 2009-13, καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα συγκεντρώσουν το 5% που είναι το κατώφλι για μπουν στη Βουλή. 

Ανάλογο ήταν το μήνυμα του Β. Σόιμπλε και για το ελληνικό πρόβλημα, τόσο προς τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά που τον επικρίνουν στο εσωτερικό, όσο και προς τους εταίρους στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με τη συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung.

Στην περίπτωση που το Ταμείο επιλέξει να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι θα χρειαστεί νέα συμφωνία και κύρωση από τη Βουλή.

Ο εκλογικός κύκλος που ανοίγει στην Ε.Ε. τον Μάρτιο με τις εκλογές στην Ολλανδία και στη συνέχεια με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Απρίλιο και Μάιο, καθιστά δύσκολη την αναμόρφωση του προγράμματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί ευθύς αμέσως συμφωνία, για ανάληψη όλης της χρηματοδότησης και εποπτείας από τον ESM, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει τον πρώτο λόγο στον Μηχανισμό αφού συμμετέχει με ποσοστό περίπου 25% που του επιτρέπει να ορίζει το πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων. 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα επανακριθεί και η πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ.

Σε όλες τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι το Q.E. πρέπει να τερματιστεί, προβάλλοντας τη νέα πολιτική αύξησης των επιτοκίων της FED αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η εκλογή του Ντ. Τραμπ.

Η ποσοτική χαλάρωση έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2017, εντούτοις η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την αίρεση του πληθωρισμού που διαγράφει ανοδική καμπύλη και η πίεση προς τον Μ. Ντράγκι θα ενταθεί για αναθεώρηση των αποφάσεων. 

Πριν από όλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τη διαδικασία του Brexit.

Την Τετάρτη η καγκελάριος Α. Μέρκελ συγκαλεί την αρμόδια επιτροπή στην οποία προεδρεύει η ίδια και συμμετέχουν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φ.Β. Σταϊνμάιερ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Η εκτίμηση του Βερολίνου ήταν εξαρχής πως η διαδικασία θα είναι δύσκολη και αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι θα κινηθεί σε σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
Στην προεκλογική ατζέντα έβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των προσφύγων τέσσερις εβδομάδες πριν...
Η Ανγκελα ενάντια στον σκοταδισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ... έτοιμη για όλα εν όψει G7
Δύσκολες εκτιμά ότι θα είναι οι συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο επικείμενο G7 του Καναδά, η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε...
Μέρκελ... έτοιμη για όλα εν όψει G7
ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον δεν ανέχεται τον ρατσισμό!
«Οι μπούρκες, τα κορίτσια με τις μαντίλες, οι άνδρες που κρατούν μαχαίρι δεν θα διασφαλίσουν την ευημερία μας, την οικονομική μας ανάπτυξη και...
Τουλάχιστον δεν ανέχεται τον ρατσισμό!
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο κρατά αποστάσεις... ασφαλείας
Η εικόνα στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ έχει παγώσει στην επίσκεψη της Α. Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, τον Μάρτιο, και την ατζέντα που άνοιξε ο...
Το Βερολίνο κρατά αποστάσεις... ασφαλείας